REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajina želi ameriške patriote, ZDA »proučujejo« njihovo prošnjo, Putin opozarja na »rdeče črte«

Ukrajina želi ameriške patriote, ZDA »proučujejo« njihovo prošnjo, Putin opozarja na »rdeče črte«Patriot. Vir: Twitter

Ukrajinski generali in politiki so razočarani, ker so ameriški raketni sistemi »patriot« nameščeni na Poljskem, ne pa v Ukrajini.

Bidnova administracija je zadržana do tega, da ne bi provocirala Moskve na vojaški fronti in je prejšnji teden odpovedala vplutje dveh vojnih ladij v Črno morje.

Toda ob do 150.000 ruskih vojakih na ukrajinskih mejah je za to vrsto pomoči verjetno že nekoliko prepozno, kljub temu, da je Kijev od ZDA uradno zahteval še dodatno vojaško pomoč.

V ZDA sedaj po poročanju ameriških medijev »proučujejo« ukrajinsko zahtevo.

To proučevanje naj bi bilo v »zgodnjih fazah.«

»Administracija je zadržana do tega, da ne bi provocirala Moskve na vojaški fronti in je prejšnji teden odpovedala vplutje dveh vojnih ladij v Črno morje,« ocenjuje ugledni bruseljski portal Politico.

»Ukrajina brani mejo proti Rusiji, ne samo za nas, pač pa tudi za ves Zahod. In kam pošiljajo ZDA svoje rakete 'patriot'? Na Poljsko. Morale pa bi biti tukaj,« jezno ocenjuje visoki ukrajinski politik Andriy Yermak, medtem ko zunanji minister Ukrajine Dmitry Kuleba opozarja, da bo Moskva »pripravljena na naslednjo fazo agresije« v nekaj tednih.

Ukrajinski predsednik na meji
Ukrajinski predsednik na meji. Vir: Twitter
Ameriški vojaški inštruktorji in celo ameriška vojaška atašejka v Ukrajini, zanimivo, nosijo tudi oznake ukrajinskih enot in so tudi čedalje bliže meji z Rusijo.

Pri tem pa je pozabil povedati, da je Ukrajina pričela že pred tem sama dovažati okrepitve proti meji z Rusijo in da Ukrajina skupaj z zvezo NATO v istem področju sodeluje v vojaških manevrih.

Ameriški predsednik Joe Biden je sicer letos Ukrajini odobril dodatnih 125 milijonov dolarjev vojaške pomoči.

Ameriški vojaški inštruktorji in celo ameriška vojaška atašejka v Ukrajini, zanimivo, nosijo tudi oznake ukrajinskih enot in so tudi čedalje bliže meji z Rusijo.

Ob tem so te insignije zelo podobne tistim, ki so jih nosile nemške enote med drugo svetovno vojno, kar jim prav gotovo ne bo prav v veliko pomoč...

Po poročanju Wall Street Journala pa bi lahko ZDA v Ukrajino poslala še dodatne ameriške vojake.

Medtem pa ruski predsednik Vladimir Putin opozarja ZDA, da naj pazijo, da v Ukrajini ne prestopijo rdečih črt, saj bo Rusija sama ocenila, ter odgovorila »asimetrično, hitro in odločno,« če se bo to zgodilo.

Delite članek