REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajina ostaja brez dodatnih ameriških HIMARS-ov in letal F-16, velika večina nemških havbic pa je že neuporabnih!

Ukrajina ostaja brez dodatnih ameriških HIMARS-ov in letal F-16, velika večina nemških havbic pa je že neuporabnih!Smola pa taka: Okvare nemških Panzerhaubitz 2000. Vir: Telegram, zajem zaslona

ZDA ne želijo več metati velikih količin orožja v ukrajinsko »jamo brez dna« – rusko uničevanje ameriških HIMARS večcevnih metalcev raket je Američane zelo streznilo, ocenjuje ruski analitik Jurij Podoljak.

Intenzivna dobava orožja Ukrajini iz držav NATO pakta režimu iz Kijeva namreč ni omogočila, da bi obrnil potek specialne operacije Ruske federacije.

Po Podoljakovih besedah ​​ZDA po definiciji nimajo preveč dobrega in kakovostnega orožja, Pentagon pa svojih arzenalov ne bo izpraznil zaradi ukrajinskih oboroženih sil, ki poleg tega ne morejo doseči rezultatov, kljub dostavam orožja.

Ukrajino primerja s sodom brez dna, v katerega izgine vse, kar vanj vržejo ZDA.

»ZDA se sprašujejo, kakšen je namen oskrbe oboroženih sil Ukrajine z orožjem? Pravzaprav Američani nimajo toliko dobrega orožja in ga ne bodo vrgli v sod brez dna. Ukrajinska vojska ima zdaj težave s topništvom – kanali Telegram že poročajo, da je sovjetsko strelivo izčrpano, streliva ni dovolj, ameriškega orožja in streliva zanje pa je premalo,« je poudaril Podoljak.

Samo v prvih dneh avgusta so ruske čete uničile toliko MLRS HIMARS kot v celem juliju.

Skrivnost »izginotja« zahodnega orožja v Ukrajini je vse večja usposobljenost ruskih oboroženih sil, trdi znani bloger in vojaški strokovnjak.

Samo v prvih dneh avgusta so ruske čete uničile toliko MLRS HIMARS kot v celem juliju.

Ob tem ob uporabi HIMARS-ov ukrajinska vojska ravna tudi neprofesionalno - spodnji video kaže, kako so ob izstrelitvi raket zažgali polje žita, česar ukrajinski kmetje zagotovo niso bili veseli...

Nadalje, po besedah ​​Podoljaka, bodo številke kmalu še bolj porazne za oborožene sile Ukrajine in njihove zahodne dobavitelje.

»Vsak teden se rusko poveljstvo uči, kako se jim upreti, jih uničiti. Če so bili denimo v celem juliju uničeni trije Himarsi, jih je bilo prav toliko uničenih v prvem nepolnem tednu avgusta. Po različnih virih je bilo skupno dobavljenih od 18 do 24 enot. Šest jih je že odšlo - to je potrjena informacija. In ni jasno, koliko HIMARS-ov je še v uporabi. Orožje je drago in zapleteno, lahko pride do okvar, nekaterih pa ni mogoče popraviti na ozemlju Ukrajine.«

Vojaški strokovnjaki imenujejo HIMARS za dobro orožje, ki pa je v Ukrajini propadlo zaradi napačne taktike. Pomembno je omeniti, da si te taktike ni mogla izmisliti ukrajinska vojska, temveč njeni zahodni inštruktorji, brez navodil katerih ti raketni sistemi ne morejo delovati.

Nekaj podobnega se dogaja z evropskim orožjem poslanim v Ukrajino.

Samo pet od 15 havbic PzH 2000, ki jih je dobavil Zahod, je še vedno operativnih v Ukrajini, razkriva nemški politik Marcus Faber.

Večina nemških havbic PzH 2000, ki jih je Ukrajini dobavil Zahod, se je že pokvarila in potrebujejo popravilo, je dejal poslanec nemškega Bundestaga Marcus Faber, ki je nedavno obiskal Ukrajino.

V intervjuju za nemško tiskovno hišo NTV je politik potrdil, da je bil presenečen, ko je od ukrajinskega obrambnega ministrstva izvedel, da je samo pet od 15 nemških havbic PzH 2000, ki sta jih Ukrajini dobavila Berlin in Amsterdam, še vedno operativnih.

ZDA ne želijo več metati velikih količin orožja v »jamo brez dna« Ukrajine – rusko uničevanje ameriških HIMARS večcevnih metalcev raket jih je zelo streznilo, ocenjuje ruski analitik Jurij Podoljak.

Dodal je, da vzrok za neuspehe ni bil ruski ogenj, ampak dejstvo, da so orožje »množično uporabljale« ukrajinske oborožene sile.

Medtem ko Kijev še ni uradno potrdil Faberjevih izjav, je Spiegel prejšnji mesec poročal, da je Ukrajina Nemčijo obvestila, da je več havbic PzH 2000 po obsežni uporabi v okvari.

Nemško obrambno ministrstvo meni, da so težave posledica močnega streljanja, ki je morda vplivalo na mehanizme za polnjenje topniških granat.

Spiegel je zapisal, da se 100 strelov na dan šteje za »visoko stopnjo intenzivnosti streljanja« za zadevno havbico.

Nič bolje se ne godi niti ameriškemu orožju. Ameriška terenska vozila so očitno pretežka za blato v Donbasu...

Faber je tudi dejal, da je Kijev zahteval več rezervnih delov za orožje in je »optimističen«, da lahko havbice vrne v delovno stanje. Opozoril je, da čeprav je Nemčija že dobavila Ukrajini pakete rezervnih delov, niso pa bili vsi »pravi.«

Poudaril je, da rezervnih delov ni vedno dovolj in da so za večja popravila potrebne posebne delavnice, kar pomeni, da lahko Ukrajinci sami opravijo le manjša popravila.

Po Faberjevih besedah ​​je Kijev že zaprosil za pomoč pri izgradnji lastnih popravil, da bi se izognili pošiljanju havbic na vzdrževanje iz države.

Iz ZDA pa so medtem prišle informacije, da ZDA še vedno ne načrtujejo pošiljanja letal F-16 v Ukrajino

Nemčija je Kijevu doslej dobavila deset havbic PzH 2000, pet pa jim je priskrbela Nizozemska, ki je obljubila še tri.

Medtem je nemški proizvajalec orožja Krauss-Maffei Wegmann konec julija sklenil dogovor z ukrajinsko vlado, po katerem je podjetje proizvedlo in dobavilo Kijevu približno 100 havbic PzH 2000.

Vendar je Faber poudaril, da teh 100 havbic ne bo dobavljenih Ukrajini pred koncem prihodnjega leta, in pozval Berlin, naj Kijevu pošlje orožje iz lastnih rezerv, ki bi jih nato lahko dopolnili z ukrajinskim naročilom.

Iz ZDA pa so medtem prišle informacije, da ZDA še vedno ne načrtujejo pošiljanja letal F-16 v Ukrajino, prav tako pa s strani predsednika ZDA še ni podpisan ukaz o šolanju pilotov.

Šolanje pilotov bi zato, da se naučijo le osnovnega letenja s temi letali - trajalo več mesecev.

Ukraina zato še ne bo prejela letal F-16 iz ZDA.

Pentagon je dejal, da dobava tega orožja v bližnji prihodnosti ni izvedljiva, saj »končna analiza te možnosti ukrepanja« še ni pripravljena.

»Naša prednostna naloga, ki podreja vse druge, je, da Ukrajincem dobavimo, kar je primerno v trenutnih sovražnostih,« je dejal namestnik šefa Pentagona Colin Kohl.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek