REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajina ob obletnici nesreče Černobil označila za odprto rano

Ukrajina ob obletnici nesreče Černobil označila za odprto ranoIAEA Imagebank/Wikimedia Commons; CC-BY-SA-2.0

Ukrajina danes obeležuje 32 let od jedrske nesreče v Černobilu, ki velja za največjo jedrsko katastrofo v zgodovini človeštva. Ukrajinski predsednik Peter Porošenko je ob tej priložnosti na Facebooku zapisal, da bo ta tragedija "za vedno ostala odprta rana v srcu države in v srcih milijonov ljudi".

Žrtev so se med drugim spomnili v kraju Slavutič, ki je od Černobila oddaljen okoli 50 kilometrov in so ga oblasti po nesreči na novo zgradile za prebivalce bližnje okolice elektrarne. V Slavutiču se je danes ponoči na spominski slovesnosti zbralo več sto ljudi, ki so v spomin na žrtve prižgali sveče in pred spominske plošče položili cvetje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Žrtvam katastrofe so se poklonili tudi v prestolnici Belorusije Minsk. Obletnico so tu obeležili s spominsko slovesnostjo, na kateri so vojaki korakali s košarami, polnimi rož, v rokah.

Žrtvam katastrofe so se poklonili tudi v prestolnici Belorusije Minsk. Obletnico so tu obeležili s spominsko slovesnostjo, na kateri so vojaki korakali s košarami, polnimi rož, v rokah.

26. aprila 1983 ob 1.23 zjutraj sta v Černobilu med varnostnim preizkusom odjeknili dve eksploziji in razdejali četrti reaktor elektrarne. Pri tem je v zraku nastal smrtonosen radioaktivni oblak, ki se je razširil nad vso Evropo. Poleg Ukrajine so radioaktivni delci močno prizadeli tudi Rusijo in Belorusijo.

Sovjetske oblasti so mednarodni javnosti nesrečo več dni prikrivale in ta je zanjo izvedela šele, ko so na Švedskem zaznali povečano radioaktivno sevanje.

Katastrofa v Černobilu velja za najhujšo jedrsko nesrečo v zgodovini človeštva, vendar točno število žrtev ostaja neznanka. Ob sami eksploziji je namreč umrlo 30 ljudi, tisoči pa nato zaradi posledic sevanja. Po nekaterih ocenah naj bi nesreča terjala do 100.000 življenj.

Delite članek