REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tudi NATO podlegel nevidnemu sovražniku

Tudi NATO podlegel nevidnemu sovražnikuNATO - branilec Evrope, ki načrtuje jedsrko vojno na njenih tleh

Zveza NATO se je tudi uradno razširila na 30 članic, saj je Severna Makedonija z ratifikacijami pristopne pogodbe s strani vseh članic zveze NATO postala polnopravna članica te zveze.

Ob tem uspehu zveze pa se je zato v praksi srečala s še enim, nevidnim nasprotnikom, ki je pravkar skoraj v celoti onemogočil največjo akcijo te zveze v zadnjih 25 letih.

Medtem ko se vsa Evropa, ki je postala novo središče smrtonosnega koronavirusa, ukvarja predvsem s to boleznijo, je v tišini virusu podlegla tudi najmočnejša vojaška zveza, kar jih je bilo kadarkoli v zgodovini.

Načrtovano je bilo, da bo v vojaških vajah sodelovalo 20.000 ameriških vojakov in še okoli 17.000 vojakov iz 17 drugih držav članic zveze NATO.

Načrtovano je bilo, da bo v vojaških vajah sodelovalo 20.000 ameriških vojakov in še okoli 17.000 vojakov iz 17 drugih držav članic zveze NATO.

Toda že 13. marca je poveljstvo nemškega Bundeswehra sprejelo odločitev, da se bo Nemčija umaknila iz sicer zoper Rusijo usmerjenih vojaških vaj »Branilec Evrope 20« (Defender Europe 20).

Prav zaradi razširitve koronavirusa so vojake in enote umaknili iz vojaških vaj.

Nato vaje Defender Europe 20

Te vaje so se sicer začele februarja in bi se morale nadaljevati vse do junija.

Gre za največje vaje v zadnjem času, pri katerih je prišlo tudi do največjega prihoda ameriških sil v Evropo v zadnjih 25 letih.

Večina vežbališč se je sicer nahajala na Poljskem in v Nemčiji.

Ameriške oklepne divizije so se izkrcale v pristaniščih v Belgiji in na Nizozemskem, del oklepnikov pa je prišel tudi iz skladišč  v Belgiji in Nemčiji. Samo za logistiko je skrbelo 1500 vojakov.

Načrtovanih je bilo okoli 100 vlakovnih kompozicij in 50 dni transportov preko cest.

Odhod Bundeswehra iz vaj pa je usodno vplival na to, da se je ustavila celotna oskrba z vojaško opremo in orožjem, ki je bilo potrebno za vajo.

Tudi transfer ameriških vojakov skozi nemška letališča so ustavili.

Tanki in oprema so deloma prišli le do ameriške oklepne brigade na vežbališču Dravsko Pomorsko v Poljski.

Nato pa so tudi ZDA napovedale »zmanjšanje obsega vaj.«

Defender Europe
Klavrn konec: Defender Europe

Kmalu zatem se je tudi Norveška odločila, da skupaj z devetimi drugimi članicami zveze NATOo (med njimi sta tudi Velika Britanija in ZDA) zaradi širitve pandemije Covida-19 ne bo več izvajala vzporednih vaj, imenovane »Hladen odziv 20«.

Ta vaja je bila namenjena simuliranju obrambe severne in centralne Evrope, v njej pa naj bi sodelovalo okoli 40.000 ameriških vojakov.

Tudi Norveška se je odločila, da skupaj z devetimi drugimi članicami zveze NATO (med njimi sta tudi Velika Britanija in ZDA) zaradi širitve pandemije Covida-19 ne bo več izvajala vzporednih vaj.

Ameriško poveljstvo v Evropi je sporočilo, da so od 13. marca ustavljeni vsi transporti in da tudi podrejene vaje »Dinamična fronta«, »Skupna obramba«, »Udarec meča« in »Odločen odziv« - ne bodo izvedene.

Celo Rusija in Belorusija, ki sta načrtovali protimanevre sta zaradi zmanjšanja intenzivnosti manevrov zveze NATO svoje premike enot nato odpovedali.

Nekdanji strokovnjak Pentagona Michael Maloof je ocenil, da ne bi bilo presenetljivo, če bi bile te vaje prav zaradi koronavirusa prestavljene za nekaj mesecev.

Tudi zato, ker bodo vojake sedaj marsikje potrebovali tudi doma, da bi lahko pomagali pri vzpostavljanju velikih območij, ki bodo pod karanteno, postavljanju poljskih bolnišnic, dovažanju in odvažanju zalog in podobno.

Ob vsem tem pa ni potrebno pozabiti niti na bistvo odpovedanih manevrov - simuliranje jedrskega napada na Rusijo s pomočjo jedrskih konic manjše moči in jedrske vojne v Evropi.

Te vaje, ki predvidevajo jedrsko vojno ZDA in njenih evropskih zaveznic proti Rusiji v Evropi - bodo zato v prihodnosti prav gotovo znova poskusili ponoviti.

Delite članek