REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Tu imaš hrvaški F-16«: poslanec opozicije sredi prepira v Plenkovića zalučal papirnato letalce

»Tu imaš hrvaški F-16«: poslanec opozicije sredi prepira v Plenkovića zalučal papirnato letalceGordan Maras in Plenkovićevo bojno letalo, vir: YouTube

Burna seja hrvaškega sabora po enomesečnem dopustu zaradi novoletnih praznikov se je za las izognila škandalu in fizičnemu obačunavanju med sprtimi poslanci vladajoče koalicije in opozicije.

Razprava se je vrtela okoli neuspelega nakupa vojaških letal F-16 Barak, ki ga je prejšnji teden nenadoma miniral Washington.

Med razpravo o številnih »vročih« vprašanjih, ki tarejo hrvaško vlado in družbo, se je prepir vrtel predvsem okoli neuspelega nakupa vojaških lovskih letal F-16 Barak, ki so ga prejšnji teden nenadoma minirale - ZDA.

Vse se je začelo, ko je poslanec opozicije Franko Vidović izkoristil priložnost, da hrvaškemu premierju vroči plastična bojna letala, spakirana v kartonski škatli. Šlo je za makete letal F-16, ki jih je mogoče sestaviti z lepljenjem iz posameznih delov.

Nato je podpredsednik vlade in minister za obrambo Damir Krstičević vzrojil in nenadno zgrabil škatlo iz Vidovićevih rok ter jo z vso silo vrgel ob tla...

Potem se je še en poslanec najbolj vplivne opozicijske SDP, Gordan Maras, lotil predsednika vlade Andreja Plenkovića in vanj zalučal letalo iz – papirja.

»To je hrvaški F-16, ki ga boste vi zagotovili. To je vaša vlada. Otroški vrtec, ne pa resna vlada«, je zabrusil Maras Plenkoviću, hkrati pa proti njem vrgel papirnato letalce.

Opozicijo je zanimalo predvsem - kje so hrvaška bojna letala, če je res, to kar trdi Plenkovićeva oblast, da Američani niso prepovedali prodaje rabljenih lovskih letal Hrvatom.

Opozicijo je zanimalo predvsem - kje so bojna letala, če je res, to kar trdi oblast, da Američani niso prepovedali prodajo bombnikov Hrvatom.

Oster prepir med Marasom in Plenkovićem se je začel, ko je Maras predsedniku vlade zastavil vprašanje na t. i. »aktualnem dopoldnevu«, ko predstavniki oblasti odgovarjajo na poslanska vprašanja.

Tokrat je bila osrednja tema propadli nakup bojnih letal F-16 od Izraela. Maras je namreč obtožil Plenkovića, da je to »operacijo« nakupa od Izraelcev skoval skupaj z zagrebškim županom Milanom Bandićem.

»Po neuspehu v zvezi z nakupom vojaških lovcev in osramotitve Hrvaške na mednarodnem parketu, smo naposled sprevideli, da imamo daleč najbolj nesposobno vlado v zgodovini Hrvaške, tudi zaradi trgovine, ki jo izvajate s svojim prijateljem, kompanjonom Bandićem. Vašemu kompanjonu in prijatelju Bandiću ste omogočili, da še naprej vlada v Zagrebu. Povejte nam, če ste ponosni na to?«, je vprašal Maras, (sicer leta 2013 minister za gospodarstvo v takratni hrvaški vladi), sedanjega hrvaškega premierja Andreja Plenkovića.

Plenković je Marasa hitro odslovil, češ da je spet na plano udarila SDP-jeva »fiksacija« na župana Bandića, ki je za opozicijo kot kost v grlu.

»Dejstvo, da ljudje zapuščajo vašo stranko ...«, je nato začel govori Plenkovič in opazil, da mu Maras poskuša še nekaj sporočiti in kriči iz poslanske klopi.

»Nima mikrofona, nič se ga ne sliši. Vse bo v redu...«, je nato pomiril Plenković predsednika sabora Gordana Jandrokovića in, ne da bi Maras sploh prišel do besede, za mikrofonom javno sklenil sporočiti SDP-ju naslednje: »Vi ste tako šibki, patetični in brezperspektivni.«

Nato je še en poslanec SDP-ja znova okrcal Plenkovića, da - če bo nadaljeval tako, kot je začel -, bodo edina letala, ki jih bo Hrvaška videla, le tista iz papirja, ki jih je k sreči že priskrbel sam Maras.

Kako je izgledala izmenjava besednega ognja med Plenkovićem in enim od voditeljev hrvaške opozicije, pa si lahko ogledate v video posnetku, spodaj.

Delite članek