REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trenutek resnice: Nekdanji ameriški predsednik George W. Bush obsodil »neupravičeno in brutalno invazijo na Irak!«

Trenutek resnice: Nekdanji ameriški predsednik George W. Bush obsodil »neupravičeno in brutalno invazijo na Irak!«Obama, naj se pripravi, zdaj se je izpovedal in krivdo priznal George W. Bush. Foto: Posnetek zaslona, Twitter

Nekdanjemu predsedniku ZDA se je pripetila »freudovska napaka stoletja«, kot je zapisal eden od komentatorjev, ko je poskušal kritizirati rusko vojaško operacijo v Ukrajini.

Tako je 75-letni George W. Bush, 43. predsednik Združenih držav, ki se mu je mandat pričel 20. januarja leta 2001 nehote obsodil (lastno!) »invazijo na Irak«, medtem ko je v svojem govoru pred polno dvorano obiskovalcev obsojal ruski napad na Ukrajino – in za neljubo napako spretno okrivil svoja častitljiva leta.

Nekdanji vrhovni poveljnik ZDA je namreč v sredo v Dallasu na dogodku, ki ga je organiziral istoimenski Inštitut Georgea W. Busha, kritiziral rusko vlado pod predsednikom Vladimirjem Putinom in njegovo odločitev, da pošlje vojake v Ukrajino konec februarja.

»Rezultat je odsotnost zavor in ravnovesij v Rusiji in odločitev enega človeka, da začne popolnoma neupravičeno in brutalno invazijo na Irak ... khm ... mislim na - Ukrajino,« se je hitro popravil.

In pritegnil smeh občinstva, ko je zamrmral »Irak« ter se nasmehnil.

Bush mlajši je nato napako pripisal svoji starosti in v opravičilo pred nadaljevanjem nagovora spomnil: »Sem star 75 let.«

Pohvalil je tudi vodstvo Ukrajine, medtem ko se spopadi v državi nadaljujejo že tretji mesec.

George W. Bush je v isti sapi ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega označil za »cool malega fanta«.

In celo »[Winstona] Churchilla 21. stoletja«. Komentatorji so seveda opazili, da so med sedanjim ukrajinskim predsednikom in nekdanjim britanskim premierjem številne razlike.

In opozorili, da se tudi na genocid, ki ga je zagrešil Churchill, velikokrat pozablja.

Medtem ko je primerjal Zelenskega s slavnim nekdanjim britanskim predsednikom vlade, je Bush prezrl nekoliko manj ugodna zgodovinska dejstva...

Na primer, da je bil Churchill tudi zagrizeni rasist, znan (med ostalim) po izjavi, da »sovraži Indijce,« ki so zanj bili »zverski ljudje« (enako se je izražal o njihovi veri, da je namreč sovraži), ter da je prav zaradi njegovih odločitev med bengalsko lakoto leta 1943 umrlo štiri milijone ljudi.

Tudi to ni vse - ne le, da je kot britanski premier pustil Indijce stradati do smrti, znan je tudi po znamenitem stavku, ki ga je zapisal v času, ko je služil v vojski Združenega kraljestva, ki je leta 1897 napadla Afganistan.

Churchill, iskreno: »Jutri bomo začeli požigati vasi. Vse po vrsti. In vsi, ki se bodo upirali, bodo brez zadržkov pobiti. Mohmandovi potrebujejo lekcijo in ni dvoma, da smo zelo kruti ljudje.«

Iračani ga obtožujejo vojnih zločinov: ameriški predsednik George W. Bush, obkrožen z voditelji predstavniškega doma in senata, ko je 2. oktobra 2002 objavil skupno resolucijo o odobritvi uporabe oboroženih sil Združenih držav proti Iraku. Vir: Wikipedia

Predsednik ZDA George W. Bush je sicer marca leta 2003 na podlagi lažnih izgovorov sprožil invazijo na Irak, ki je hitro strmoglavila vlado v Bagdadu.

In se spremenila v dolgotrajno vojaško okupacijo.

Bush je ZDA popeljal kar v dve vojni, ob tem ni našel Osame bin Ladna in je zanemaril tudi dejstvo, da je bilo 15 od 19 ugrabiteljev letal 11. septembra leta 2001 iz Savdske Arabije. In ne Iraka.

Nato pa je za terorizem obtožil Irak in napadel napačno državo!

Po navedbah projekta Iraq Body Count je bilo v posledičnih spopadih ubitih do 209.000 civilistov, skupaj s skoraj 4.500 ameriškimi vojaki in tisoči dodatnih žrtev, posredno povezanih s to vojno.

Bush in Putin
Nekoč: George W. Bush in Vladimir Putin. Tedaj sta bila prijatelja in celo plesala skupaj (posnetek v spodnjem tvitu)... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Pred zrušenjem iraškega predsednika Sadama Huseina z oblasti je Busheva administracija večkrat trdila, da ima obveščevalne podatke, ki kažejo, da Bagdad po zalivski vojni leta 1991 ni opustil prizadevanj za razvoj orožja za množično uničevanje.

Te trditve so se pozneje izkazale za netočne, saj ameriške sile kljub intenzivnim inšpekcijskim pregledom niso odkrile nobenih tekočih projektov za orožje za množično uničevanje.

Ob tem sta se Bush in Putin (spodaj) včasih tudi zelo lepo skupaj zabavala...

Več kot 19 let pozneje je v Iraku ostalo približno 2.500 ameriških vojakov, ki pa zdaj z dovoljenjem lokalnih oblasti služijo v nebojnih vlogah.

Se pa ob Bushovem najnovejšem zdrsu mnogi Američani in tisoči Iračanov niso smejali.

Povedal je namreč - kruto resnico.

Marca je general Frank McKenzie – takrat vodja osrednjega poveljstva ZDA (CENTCOM) – ocenil, da se ameriška vojaška prisotnost v tej državi še ne bo kmalu končala, pri čemer se je skliceval na domnevno grožnjo, ki jo predstavljajo skupine milic, ki jih podpira Iran.

George W. Bush ima velike zasluge tudi za postavitev temeljev za sedanjo vojno v Ukrajini.

George W. Bush, ki je bil za vse svoje vojne kaznovan le z metom čevlja pogumnega Iračana (spodaj), ki so mu po odhodu ameriške vojske v iraškem Tikritu (rojstnem mestu usmrčenega iraškega diktatorja Sadama Huseina!) nato postavili spomenik, pa ima velike zasluge tudi za postavitev temeljev za sedanjo vojno v Ukrajini.

Aprila leta 2008 je Bush namreč preslišal resna opozorila svojih obveščevalcev in diplomatov, da za Rusijo vstop Ukrajine in Gruzije v NATO predstavlja nesprejemljiv korak.

Bush je navkljub svarilom na vrhu NATO v Bukarešti obe državi povabil v ta vojaški pakt.

Kmalu je sledila rusko-gruzijska vojna.

Po državnem udaru v Ukrajini leta 2014, ki ga je podpiral tako Washington kot članice Evropske unije pa se je odvila vrsta dogodkov, ki so leta 2022 privedli tudi do rusko-ukrajinske vojne.

Bushevo sicer nezavedno javno priznanje o lastni vlogi v vojni v Iraku, je mnoge navdihnilo z upanjem, da bo nekoč tudi Barack Obama doživel podoben preblisk resnice glede lastne odgovornosti za grozljiva hudodelstva v vojnah, ki jih je sprožil v času svojega predsedniškega mandata.

V bistvu so na univerzi Harvard že ugotovili in v svoji politični reviji objavili, zakaj je Obama, sicer Nobelov nagrajenec za mir, v resnici - vojni zločinec.

Tudi nekaterim drugim nekoč vplivnim politikom z Zahoda se ne godi nič dobrega, kot kaže primer bivše konservativne britanske premierke Margaret Thatcher.

Spomnimo, neusmiljene britanske premierke se je hitro prijel vzdevek železna lady.

Zato niti ne čudi, da je ob njenem spomeniku nek poslovnež prišel na genialno idejo, kako lahko zasluži in hkrati mimoidočim omogoči, da z metanjem jajc izrazijo svoje nestrinjanje in kritiko na račun njenega političnega delovanja.

In tako na dokaj izviren način počastijo spomin na njo...

Delite članek