REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Švicarskim bolnišnicam svetujejo zmanjšanje porabe električne energije, državljanom pa zalogo sveč in drv

Švicarskim bolnišnicam svetujejo zmanjšanje porabe električne energije, državljanom pa zalogo sveč in drvŠvicarska bolnišnica. Vir: Telegram, zajem zaslona

Švicarske zdravstvene ustanove bi lahko razmislile o zmanjšanju porabe električne energije sredi vse hujše energetske krize, je dejal Bastian Schwark, vodja oddelka za energijo pri državnem zveznem uradu za nacionalno gospodarsko oskrbo, odgovoren za spremljanje energetske krize pri zvezni vladi.

Bolnišnice so izvzete iz kvot za elektriko in plin, lahko pa tudi razmislijo, kako lahko zmanjšajo svojo porabo električne energije... Trenutno skoraj vsaka panoga zase zahteva izjeme. Vendar to ni pravi pristop.

»Bolnišnice so izvzete iz kvot za elektriko in plin, lahko pa tudi razmislijo, kako lahko zmanjšajo svojo porabo električne energije,« je Schwark povedal za švicarski časnik Neue Zürcher Zeitung.

Dodal je, da je tudi v kritični industriji, kot je farmacevtska, mogoče uvesti varčevalne ukrepe brez znatnega zmanjšanja proizvodnje.

»Trenutno skoraj vsaka panoga zase zahteva izjeme. Vendar to ni pravi pristop. Namesto tega bi morala vsaka panoga razmisliti o tem, kaj lahko naredi v kritični situaciji,« je dejal Schwark.

Bastian Schwark v Neue Zürcher Zeitungu: »Nimamo zagotovil, da nam bo rezervirani plin dejansko dostavljen čez mejo... Gospodarstvo je že prihranilo 20 odstotkov pri plinu, kljub temu pa so razmere pri plinu bolj napete kot pri elektriki. Veliko bo odvisno od vremenskih razmer.« Vir: Zajem zaslona, Neue Zürcher Zeitung

Schwark je nato glede ukrepov, ki bi jih vsaka panoga v energetski krizi lahko sprejela, dodal: »To bi lahko bilo na primer skrajšanje delovnih ur. Če bo to zmanjšalo porabo električne energije še za 10-20 odstotkov, bomo uvedbo kvot preložili.«

Prejšnji mesec je švicarski zvezni svet objavil, da želi zmanjšati porabo zemeljskega plina v državi za 15 odstotkov od oktobra 2022 do konca marca 2023 v primerjavi s povprečno porabo v zadnjih petih letih.

Odločitev so pojasnili kot poskus priprave na morebitne motnje v dobavi plina iz Rusije.

Švicarske oblasti so tudi pripravile načrt za izredne razmere v primeru energetske krize, če bi prišlo do težav v oskrbi z zemeljskim plinom in elektriko.

Načrt vključuje več faz, od kampanje ozaveščanja javnosti s pozivi k varčevanju z energijo, kot je ugašanje luči v izložbah in grelnikov, do racionalizacije električne energije za približno 30.000 velikih porabnikov energije.

Že prejšnji mesec pa so oblasti državljanom svetovale, da naj se pripravijo na morebitne izpade električne energije to zimo.

Da bi se pripravili na morebitno pomanjkanje električne energije, je predsednik Zvezne komisije za elektriko ljudem v Švici svetoval, naj si to zimo naredijo zalogo drv in sveč.

Werner Luginbühl je v pogovoru za NZZ am Sonntag priznal, da so v prihodnjih mesecih še vedno možni začasni izpadi elektrike in da je pomembno, da družine in posamezniki sprejmejo potrebne previdnostne ukrepe.

Sveče
Švicarjem so oblasti svetovale, naj si pripravijo zalogo drv in sveč. Vir: Zajem zslona, Twitter

V intervjuju je Luginbühl dejal, da morajo ljudje v Švici začeti razmišljati in se pripraviti na to, kako se bodo spopadli z izpadom električne energije, ki bi lahko »trajali več ur«.

Politiki in strokovnjaki so v zadnjih mesecih opozorili, da bi to zimo lahko prišlo do nenadnih izpadov elektrike, saj pomanjkanje plina po Evropi vpliva tudi na Švico.

Vodja komisije je dejal, da je priporočljivo imeti v hiši dovolj sveč, ki zagotavljajo razsvetljavo v času izpada električne energije.

Tistim, ki imajo ali najemajo hišo ali stanovanje z ogrevanjem na trda goriva pa je Luginbühl priporočil, da si za ogrevanje zagotovijo zalogo drv.

Drva in peleti so sicer v vsej Evropi postali deficitarno blago, katerega cene hitro naraščajo.

Delite članek