REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Srhljiva nevarnost: »To je strašno, a spregledano opozorilo Vladimirja Putina v govoru 21. februarja. Molimo!«

Srhljiva nevarnost: »To je strašno, a spregledano opozorilo Vladimirja Putina v govoru 21. februarja. Molimo!«Putin pripravlja odgovor na teroristične napade Ukrajine. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ruski predsednik Vladimir Putin je imel 21. februarja pomemben govor, v katerem je napovedal suspenz jedrskega sporazuma START II.

Avtorji poudarjajo, da ZDA očitno načrtujejo poraz Rusije v obliki strateške (globalne) večplastne operacije.

Zahodne države so se odzvale s puhlicami in neverodostojnimi kritikami Rusije, češ da ogroža svet.

Toda večina komentatorjev je spregledala eno podrobnost Putinovega govora, ki razkriva katastrofalne razsežnosti morebitnega zaostrovanja vojne v Ukrajini.

In da ne gre za prazne besede so pokazale tudi zadnje vaje jedrskih ruskih sil.

Rusija namreč razvija novo vrsto vojaških operacij z uporabo jedrskega orožja, da bi se branila pred morebitno agresijo ZDA, poročajo ruski mediji, med drugim tudi ruska vojaška revija, ki jo izdaja ministrstvo za obrambo.

Po poročanju revije ZDA postopoma izgubljajo vodilni položaj v svetu.

Posledično narašča agresivnost ameriške vojaške in politične usmeritve do Rusije, saj je Rusija označena kot glavni krivec za izgubo ameriške svetovne prevlade.

Avtorji poudarjajo, da ZDA očitno načrtujejo poraz Rusije v obliki »strateške (globalne) večplastne operacije.«

Kot del te operacije, pravi revija, Pentagon načrtuje uničenje vsaj 65-70 odstotkov ruskih strateških jedrskih sil s konvencionalnim hitrim globalnim udarom, nevtralizacijo preostalih in izstreljenih ruskih jedrskih izstrelkov z globalnim sistemom protiraketne obrambe, da bi nato Rusiji nanesli zadosten jedrski udarec, da bi uničili še vse preostale cilje.

Biden ima novo prioriteto, zaradi katere je usoda Ukrajine že manjši problem...
Biden ima novo prioriteto, zaradi katere je usoda Ukrajine že manjši problem... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ruski vojaški strokovnjaki menijo, da je operacija ruskih strateških sil odvračanja glavno sredstvo in orodje za preprečevanje poskusov izvajanja agresivnih načrtov Pentagona za uničenje Rusije s strateško operacijo na več področjih.

Cilji operacije ruskih strateških sil za odvračanje bi morali vključevati zlasti odbijanje konvencionalnega hitrega globalnega udara ZDA in zveze NATO, da bi preprečili velike izgube ruskih strateških ofenzivnih sil.

Prav tako je treba zatreti ameriški globalni sistem protiraketne obrambe, da bi se preprečilo uničenje ruskih strateških raket v zraku. Zadnja stopnja operacije je povzročitev nesprejemljive škode agresorju s pomočjo preostalega jedrskega potenciala.

Vse to samo po sebi še ne bi pomenilo kaj posebnega, če v torek, 21. februarja, ko je imel predsednik Ruske federacije Vladimir Putin govor, ne bi izrekel nekaj zelo pomembnih, a spregledanih besed.

Največ komentatorjev se je osredotočilo na njegovo napoved odstopa od pogodbe START II.

Vendar je Putin povedal nekaj še veliko pomembnejšega.

Kar je izrekel Vladimir Putin, je, če ga beremo skozi objektiv mednarodnega prava, za Zahod srhljivo.

Kar je izrekel Vladimir Putin, je, če ga beremo skozi objektiv mednarodnega prava, za Zahod srhljivo, opozarja David Sant na znani spletni strani The Saker, ki pogosto analizira mednarodne odnose iz ruskega zornega kota in pravkar odhaja v pokoj.

Dobro bi bilo, da se spomnimo, da je Vladimir Putin diplomiral iz mednarodnega prava.

Najprej je naštel okoli 30 različnih načinov, na katere so zahodne države napadle Rusijo. To je vključevalo širitev Nata na meje Rusije, podporo teroristom v Rusiji, gospodarsko vojno, teroristično sabotažo plinovoda Severni tok, financiranje državnega udara in vojne v Ukrajini, neposredno pomoč režimu v Kijevu pri napadu na cilje v Rusiji, vključno z ruskimi jedrskimi bombniki, in načrtovanje, kako uničiti in razbiti Rusijo na koščke...

Sredi teh stavkov se je pojavila pomembna izjava.

»To pomeni, da nas nameravajo enkrat in za vselej pokončati. Z drugimi besedami, lokalni konflikt nameravajo spremeniti v globalni spopad. Tako to razumemo in se bomo temu primerno tudi odzvali, saj to predstavlja eksistencialno grožnjo naši državi,« je poudaril Putin.

Putinova izbira besed je izjemno pomembna v luči ruske jedrske doktrine, ki navaja, da bi lahko Rusija jedrsko orožje uporabila »kot odgovor na uporabo jedrskega in drugih vrst orožja za množično uničevanje proti njej ali njenim zaveznikom, pa tudi v primeru agresije na Rusijo z uporabo konvencionalnega orožja, ko je ogrožen sam obstoj države.«

Podatke o jedrskem orožju v Evropi so hranili - na spletu...
Podatke o jedrskem orožju v Evropi so hranili - na spletu... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Med 30 točkami dokazov o ameriški vojni proti Rusiji je Putin naštel več primerov ameriške uporabe konvencionalnega orožja proti ruskemu ozemlju preko Ukrajine in nato izjavil, da to predstavlja »eksistencialno grožnjo ruski državi«.

Putin nam je pravkar povedal, da Kremelj zdaj meni, da je pogoj št. 2 za uporabo jedrskega orožja - resničen. Te tri izjave in dogodki skupaj bi morali povedati kolektivnemu Zahodu, da je Rusija pravkar rekla: »Spokajte iz mojega dvorišča!« In repetirala orožje.

Putin nam je pravkar povedal, da Kremelj zdaj meni, da je pogoj št. 2 za uporabo jedrskega orožja - resničen.

To izjavo sta spremljali dve povezani dejanji. Dan pred govorom je Rusija preizkusila ICBM Sarmat II.

In ob koncu govora je Putin napovedal, da bo Rusija takoj odstopila od pogodbe START II, ki omejuje število in doseg njihovih jedrskih raket.

Odprta je tudi možnost za nove jedrske preizkuse.

Te tri izjave in dogodki skupaj bi morali povedati kolektivnemu Zahodu, da je Rusija pravkar rekla: »Spokajte iz mojega dvorišča!« In repetirala orožje.

To ne pomeni, da bo Rusija jutri zjutraj napadla ZDA. Toda vsekakor se zdaj gibljemo na samem robu jedrske vojne.

Vendar pa tega večina evropskih politikov sploh ni zaznala…

Morda se zanašajo na besede Vladimirja Putina, ki je tako kot drugi voditelji jedrskih držav dejal, da nihče ne more zmagati v jedrski vojni in da je to vojna, ki je nikoli ne bi smeli bojevati.

Vendar se je Rusija v zakulisju besno pripravljala, da bo preživela prav takšno vojno, ki se ji želi izogniti.

Rusija je v ta namen razvila in namestila zračno obrambo S-500 in S-550, ki sta v prvi vrsti zasnovana za sestrelitev medcelinskih balističnih raket v vesolju, preden lahko ob ponovnem vstopu v Zemljino ozračje izpustijo več svojih bojnih glav.

S 500
S-500. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Vsaka baterija S-500 je sposobna hkrati slediti in uničiti 10 ICBM v zgodnji do srednji fazi leta.

Baterije S-300 in S-400, oborožene z novimi protibalističnimi raketami 77N6-N in 77N6-N1, so prav tako sposobne sestreliti bojne glave ICBM po ponovnem vstopu balističnih raket v ozračje, vendar na krajše razdalje kot S-500.

Ti sistemi ustvarjajo »čebulo obrambnih obročev« okoli ključnih ruskih mest in vojaških baz.

Rusija ima trenutno premoč v jedrskem napadu in obrambi, ki jo NATO poskuša hitro zapreti. In ni v interesu Rusije, da dovoli Natu, da zapolni tehnološko vrzel v zračni obrambi in napadu z ICBM.

V primeru jedrske izmenjave bi S-500 ciljal prihajajoče ICBM še v vesolju na razdalji 600 kilometrov in zunaj meja Rusije; baterije S-400 in S-300 pa bi ciljale na vse razporejene bojne glave, ki bi jim uspelo priti skozi to obrambo.

Očitno bi preprečitev izstrelitve čim večjega števila sovražnih raket izboljšala možnosti za uspešno obrambo.

S-500 je bil leta 2021 razporejen za zaščito Moskve in je šel v množično proizvodnjo leta 2022.

Zato je zelo možno, da je Rusija tiho namestila celovit protiraketni obrambni ščit. Vendar pa nimamo dovolj informacij, da bi vedeli, ali bi lahko bil popolnoma učinkovit proti več sto ICBM hkrati.

Glede na največjo izstrelitev 640 ICBM s strani Nata bi bilo potrebnih skupno štiriinšestdeset baterij S-500, da bi jih vse prestregli.

Jedrska raketa Trident II, izstreljena iz jedrske podmornice pod vodo
Jedrska raketa Trident II, izstreljena iz jedrske podmornice pod vodo. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Zaradi pogodb o zmanjšanju izstrelkov od leta 1990 Natovo jedrsko triado sestavlja približno 400 ICBM Minuteman III, 240 ICBM Trident II, ki se izstreljujejo s podmornic, in nekaj sto jedrskih bomb B61, ki jih nosi šestdeset težkih bombnikov B1 in B2 v Natovih zračnih silah.

Če bi ruska obramba ICBM lahko uničila 90 odstotkov od 640 prihajajočih izstrelkov, bi lahko preživela jedrsko izmenjavo za ceno absorbiranja zadetkov približno 50 bojnih glav, ki bi se prebile preko obrambe.

Glede na manjšo moč teh glav v Natovih raketnih silah, bi to povzročilo strašno, a lokalizirano škodo. Moskva bi verjetno utrpela veliko škodo, ostalo rusko ozemlje pa bi preživelo ta jedrski napad.

Natove jedrske napadalne sile se zanašajo na starejše ICBM Trident II in Minuteman III.

Natove jedrske napadalne sile se zanašajo na starejše ICBM Trident II in Minuteman III. Večina teh sistemov je starejših od trideset let. To pomeni, da bodo verjetno imeli precejšnjo stopnjo neuspeha že pred lansiranjem.

Večina teh sistemov je starejših od trideset let. To pomeni, da bodo verjetno imeli precejšnjo stopnjo neuspeha že pred lansiranjem.

Ruska sodobna zračna obramba pa je bila zasnovana za poraz teh starih tehnologij.

V ravnotežju s prizadevanji za izpopolnitev obrambe pred ICBM je Putin objavil, da so bile ruske jedrske sile 91-odstotno posodobljene.

To pomeni, da imajo vse ICBM, ki bi jih izstrelila Rusija, manevrske hiperzvočne bojne glave. Ameriška zračna obramba se trenutno pred njimi ne more braniti.

Hipersonična raketa
Hipersonična raketa. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Razdalja med silosi ameriškega Minutemana je bila zasnovana tako, da večina preživi prvi napad in začne maščevanje. Vendar ruske manevrirne hiperzvočne rakete lahko izničijo to obrambo, če so podatki o ciljanju točni.

Rusija mora v prvem napadu natančno zadeti 400 kopenskih ciljev, da izniči odgovor ZDA in Nata.

Če bo torej Moskva udarila prva – in vemo, da je Putin že zdavnaj opozoril, da moraš takrat, ko si v kotu, udariti prvi - bo morda lahko odstranila večino zoper Rusijo usmerjenih izstrelkov tako, da jih bo uničila že na tleh.

Če bo torej Rusija udarila prva – in vemo, da je Putin dejal, da moraš takrat, ko si v kotu, udariti prvi - bo morda lahko odstranila večino zoper Rusijo usmerjenih izstrelkov tako, da jih bo uničila že na tleh.

240 raket Trident, ki jih bodo izstrelile podmornice, bi bile glavna grožnja, pred katero bi se morali v Rusiji braniti.

Tako bi lahko prvi napad zmanjšal število pričakovanih povračilnih izstrelkov za 62 odstotkov.

Natova starajoča se flota težkih bombnikov verjetno ne bo sposobna prebiti ruske zračne obrambe. Medtem ko so bili ti bombniki na vrhuncu hladne vojne nenehno v zraku, temu danes ni več tako.

V primeru prvega napada Rusije je malo verjetno, da bi zahodni bombniki in tankerji pravočasno odleteli s tal in se učinkovito odzvali.

Rusija ima trenutno premoč v jedrskem napadu in obrambi, ki jo NATO poskuša hitro zapreti. In ni v interesu Rusije, da dovoli Natu, da zapolni tehnološko vrzel v zračni obrambi in napadu ICBM.

Svet je zato zdaj na pragu jedrske vojne.

Rusija ves čas opozarja Zahod.

Toda Zahod kar naprej ignorira opozorila in se norčuje. Nepremični predmet bi se lahko srečal z neustavljivo silo.

Putin je nedavno tudi namignil, da bi zaradi možnosti, da ZDA prve uporabijo jedrsko orožje, Rusija morala tudi sama razmislti o spremembi svoje doktrine...

Sicer pa - slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon že pravi, da smo z Rusijo že v vojni.

Vendar ni jasno, ali se sploh zaveda, da je Rusija trenutno v prednosti tako glede napadalnih jedrskih izstrelkov, kot zaščite pred tistimi, ki jih ima NATO?

Od hladne vojne so se spremenile tri pomembne stvari, ki so spremenile verjetnost jedrske izmenjave.

Širjenje jedrskega orožja pomeni, da se je obojestranskemu uničenju (MAD) mogoče izogniti, če tarča ne ve, kdo je prvi napadalec.

Sicer pa - slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon že pravi, da smo z Rusijo že v vojni. Vendar ni jasno, ali se sploh zaveda, da je Rusija trenutno v prednosti tako glede napadalnih jedrskih izstrelkov, kot zaščite pred tistimi, ki jih ima NATO? 

Izstrelka, ki se pojavi iz nepričakovane smeri, morda ni izstrelil najbolj očiten osumljenec.

MAD je odvisno od tega, ali sta obe strani racionalna akterja. 

Toda Zahod je prenehal biti racionalen, ko je uničil rusko-nemške plinovode Severni tok 1 in 2 ter z ustvarjanjem »bunkerja na ruskih mejah« sprožil vojno v Ukrajini.

Žalostno, a resnično je, da je neuravnovešeni Donald Trump še edini, ki v tej zmešnjavi še opozarja na tretjo svetovno vojno in pravi, da jo bo ustavil.

Dejstva so kruta: Rusija ima zdaj najbrž že učinkovit protiraketni obrambni ščit, medtem ko ga NATO nima.

Pri tem pa nekateri visoki zahodni politiki in generali - celo navijajo za uporabo jedrskega orožja.

Najprej seveda tako, da se želijo v Ukrajini z ruskimi vojaki spopasti neposredno, kot pravi ta strateg britanskega obrambnega ministrstva:

Tobias Ellwood, predsednik odbora za obrambo Združenega kraljestva, želi namreč napovedati vojno Rusiji...

Rusija doslej v svoji doktrini uporabe jedrskega orožja ni predvidela »možnost prvega udarca.« Toda zaradi »posredniške vojne« in ogrožanja Rusije, ki je po oceni Putina že »eksistencialno«, ji doktrine, ki se nahaja sredi »revizije« morda niti ni potrebno spreminjati, da bi bila podobna tisti, ki jo imajo v ZDA in ameriški vladi z ničemer ne omejuje uporabe jedrskega orožja.

Tako kot decembra 2021, ko je Rusija prosila NATO za varnostna jamstva, zdaj Kremelj sledi črki zakona in postopku.

Zvezi NATO je dal možnost, da se umakne ali pogaja.

Ko so bili ruski predlogi zavrnjeni, je Rusija približno 70 dni po začetni zahtevi po pogajanjih z Natom vojaško posredovala v Ukrajini.

Po isti metodi je leta 2023 Rusija pravkar postavila pravni argument, da sta ZDA in NATO že v vojni z Rusi in predstavljajo eksistencialno grožnjo obstoju Rusije.

Čas se izteka.

»Zdi se mi verjetno, da bo v naslednjih tednih ruska zaveznica, Kitajska, ponudila mirovni dogovor, ki bo zamrznil ukrajinski konflikt znotraj trenutnih stičnih linij, kar pomeni, da bo Ukrajina Rusiji prepustila izgubljeno ozemlje.

Če bo Zahod zavrnil ponujeni mir, kar se zdi dokaj verjetno, bodo izpolnjeni vsi pogoji za jedrsko vojno.

Za prvi napad Rusije bo potrebna le nova provokacija Nata. Ali še huje, če se obe strani zavedata, da je tako, bosta obe imeli spodbudo, da udarita prvi,« opozarja David Sant.

»V naslednjih 360 dneh smo v večji nevarnosti da pride do medsebojnih napadov z jedrskim orožjem med Rusijo in Natom, kot kadarkoli doslej.

Za preprečitev tega izida je na voljo še 60 do 90-dnevno okno.

Molimo, da bo Bog odvrnil srca zahodnih voditeljev od samomorilne neumnosti, ki so jo sprejeli sklene David Sant.

Kitajski mirovni načrt je bil s strani Zahoda že zavrnjen, kot je točno napovedal avtor.

Paradoksalno, a res je, da svet lahko reši - ruska zmaga v Ukrajini, ne pa poraz, kot nas prepričujejo vojni hujskači na Zahodu.

Se bodo v naslednjih mesecih uresničile še vse druge njegove napovedi?

Tudi Kim Dotcom, računalniški strokovnjak, lastnik Mege in kritik ZDA nemškega rodu, ki se je pred pregonom ZDA umaknil na Novo Zelandijo, nas resno opozarja.

Če se javnost, tudi v Sloveniji, ne bo zbudila, je vsak dan verjetneje, da se bo zgodilo točno tako, kot je napovedano zgoraj.

Paradoksalno, a res je, da svet lahko reši - ruska zmaga v Ukrajini, ne pa poraz, kot nas prepričujejo vojni hujskači na Zahodu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek