REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Spiegel: Rusija ponovno začenja proizvodnjo tanka, ki so se ga bali na Zahodu

Spiegel: Rusija ponovno začenja proizvodnjo tanka, ki so se ga bali na ZahoduNedavno objavljeno rusko poročilo je vznemirilo zahodne vojaške strokovnjake. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Zahodne vojaške strokovnjake je spravila v slabo voljo izjava Aleksandra Potapova, direktorja ruskega orožarskega podjetja Uralvagonzavod, da so proizvodnjo modela tanka T-80 ponovno zagnali po naročilu vojske.

Tank T-80 je bil večkrat posodobljen in je še vedno v uporabi v ruskih oklepnih silah, vendar je odločitev za nadaljevanje proizvodnje na prvi pogled presenetljiva, saj ima Rusija sodobnejše tanke T-90, v uporabi so številne različice starejšega T-72, ki je še vedno najpomembnejši in najbolj razširjen bojni tank v Rusiji, piše Spiegel.

Poleg tega ima Rusija z relativno nedavno razvitimi tanki T-14, od katerih so nekateri že v uporabi, koncept tanka za prihodnost, ki se ga bojijo celo zahodni vojaški opazovalci. Zakaj potem Rusija ne nadaljuje s širitvijo proizvodnje tega tanka, ampak namesto tega investira v T-80, ki ni več v proizvodnji, se sprašuje Spiegel.

Po vojaški bazi podatkov Jane's model T-80 ni bil proizveden od leta 1999. Skupno je bilo izdelanih okoli 10.000 enot, preden je bila serijska proizvodnja prekinjena v korist T-90.

Tako kot večina ruskih tankov je tudi T-80 relikt hladne vojne, saj je bil v uporabi od leta 1976. Vendar ni predhodnik T-90. Model T-90 temelji na T-72 in je v bistvu le izboljšana različica vozila, ki je bilo nekoč zasnovano kot masovni izdelek, navaja nemški časnik.

T-80 pa je naslednik T-64, ki je bil razvit pod vodstvom legendarnega inženirja Aleksandra Aleksandroviča Morozova in je bil takrat najnaprednejši tank v Sovjetski zvezi.

V zgodnjih šestdesetih letih prejšnjega stoletja je Morozov naredil preboj pri oblikovanju strojev za avtomatsko polnjenje, ki so omogočili zmanjšanje dimenzij vozila, kar je pomenilo, da so bili ti tanki manjše tarče v boju. Ker je imel motor T-64 pogoste težave, je T-80 namesto dizelskega motorja dobil plinsko turbino. Zato T-80 imenujejo tudi »reaktivni tank.«

»Reaktivni« T-80 je bil nočna mora za Zahod, ker zahodni vojaški strokovnjaki niso mogli natančno oceniti potenciala te gosenične naprave. »Pravzaprav T-80 velja za relativno hiter glavni tank in je bil že močnejši od T-72,« je dejal za Spiegel neimenovani častnik Bundeswehra.

Vendar ima uporaba plinskih turbin tudi slabosti. Takšna vozila porabijo veliko goriva.

Ameriška vojska ima podobne težave z glavnim bojnim tankom Abrams. Brez dodatnih rezervoarjev ali dolivanja goriva je njihov radij omejen. Poleg tega velja, da je turbina T-80 zahtevna za vzdrževanje, zato bo ruska vojska verjetno morala nadgraditi svojo logistično verigo in sprejeti visoke obratovalne stroške – kar je bil glavni razlog za prekinitev proizvodnje T-80. Inženirji »Uralvagonzavoda« bodo morda lahko zmanjšali porabo goriva s prenovo proizvodnih linij T-80, navaja Spiegel.

Kdaj bo proizvodnja ponovno stekla, še ni znano, a to vojaških strokovnjakov ni ustavilo pri špekulacijah o tem, kakšen bi lahko bil novi T-80. Konec koncev je po poročanju nemškega časnika to priložnost za odpravo konstrukcijskih pomanjkljivosti starih tankov. Ena od teh pomanjkljivosti je, da imajo ruski tanki na splošno težave pri vzvratni vožnji in teh nekaj sekund v tankovski bitki lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo za posadko.

Konstrukcija bojnega tanka poleg dobrega oklepa in velike ognjene moči zahteva tudi veliko mobilnost – to pomeni ugodno kombinacijo hitrosti, manevriranja in obnašanja pri pospeševanju. »Če ‘Uralvagonzavod' izdeluje nove T-80, bi bilo vsekakor smiselno izboljšati zmogljivosti vzvratne vožnje,« pravi častnik Bundeswehra. To bi morda lahko dosegli s posegom v prenos.

Poleg tega bi novi T-80 lahko dobil sodobnejši top. 125 mm top, kot ga ima T-14, bi bil idealen.

Proizvodnja popolnoma preoblikovanega ruskega glavnega bojnega tanka je trenutno počasna, vendar nemški vojaški analitiki menijo, da je mogoče na T-80 namestiti vsaj oborožitveni sistem 2A82-1M, vključno s samodejnim polnilnikom. Čeprav ni razlike v kalibru v primerjavi z originalno cevjo T-80, lahko novi top prenese bistveno višji pritisk plina.

To bi pomenilo, da bi lahko hitreje izstrelil granate daljšega dosega, pojasnjuje častnik Bundeswehra. To je lahko tudi odločilna prednost v boju. »Vendar so Rusi oborožitveni sistem pogosto poskušali integrirati v druge tanke, a to doslej še nikoli ni bilo uresničeno,« pojasnjuje častnik.

Zahodni optimisti pravijo, da dejstvo, da se razpravlja o novi proizvodnji T-80, konec koncev kaže, kako nujno ruske oborožene sile potrebujejo vse vrste dodatnega težkega orožja.

Vendar, opozarja Spiegel, obstajajo tudi praktični razlogi: tanke, kot sta T-90 ali T-72, modernizira in izdeluje »Uralvagonzavod« v Nižnem Tagilu. Zmogljivosti proizvodnih obratov na Uralu pa so verjetno zaradi sankcij omejene in glede na nujnost morda že izčrpane. T-80 pa je bil narejen v Omsku v Sibiriji. Tam obstajajo zmogljivosti za vzpostavitev nove proizvodne verige, navaja Spiegel.

Običajno bi kaj takega trajalo leta, a v primeru T-80 so še vedno na voljo stroji in usposobljeno osebje. Poleg tega so rezervni deli morda še vedno na voljo, po potrebi pa jih je mogoče vzeti iz starih vozil, ki jih je na tisoče ohranjenih v vojaških skladiščih.

Ali bo na koncu izdelan pravi visokotehnološki T-80 ali le nadgradnja stare opreme, se bo videlo v Ukrajini.

»V vsakem primeru pa Rusov ne gre podcenjevati,« sklene častnik Bundeswehra.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek