REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sovraštvo in smrt tisočih otrok: Je Stuart Seldowitz osamljen primer ali odraz ameriške zunanje politike?

Sovraštvo in smrt tisočih otrok: Je Stuart Seldowitz osamljen primer ali odraz ameriške zunanje politike?Človek, za katerega se je izkazalo, da je agresivni islamofob, je bil tudi namestnik direktorja Urada za izraelsko-palestinske zadeve State Departmenta v času Madeleine Albright. Vir: Posnetek zaslona, X

V začetku tega tedna je nekdanji svetovalec nekdanjega predsednika ZDA nepričakovano prišel v središče pozornosti sveta.

Ko videoposnetki prikazujejo 64-letnega Stuarta Seldowitza, kako se na ulici znova in znova vrača k pultu 24-letnega prodajalca halal hrane egiptovskih korenin samo zato, da bi nedolžnega človeka nadlegoval s stavki, kot so: »Če smo ubili 4000 palestinskih otrok, potem to ni dovolj!«; »Ali posiljuješ svojo hčer, kot je to storil prerok Mohamed?«; in »Tvojemu očetu bodo (v Egiptu) enega za drugim populili nohte« …

Nakar se je z gnusom odzval vsak, ki ima vsaj kanček človečnosti.

Odpor je bil še toliko večji, ker gre za osebnost, ki je dolga leta oblikovala politiko južne Azije v ameriškem Svetu za nacionalno varnost v času administracije Baracka Obame in je bil trikrat celo nagrajen z najvišjim priznanjem State Departmenta.

Zaradi njegove kariere v ameriški administraciji v času predsednikovanja Baracka Obame so številni komentatorji, vključno s slavnim novičarskim portalom Greyzone, sklepali, da gre za simptom ameriške zunanje politike do Bližnjega vzhoda in ne le za primer osamljenega incidenta, ki ga je povzročil rasist.

Incident je posnela kamera in nekdanji politik se zdaj sooča z obtožbami, vključno s hudim nadlegovanjem, ustrahovanjem, zločinom iz sovraštva in zalezovanjem na delovnem mestu.

Toda Greyzone opozarja, da to ni edini Seldowitzev izbruh.

Greyzone je delil videoposnetek, v katerem se vidi, kako Stuart Seldowitz predstavnice ruske misije pri Združenih narodih zmerja, da so »prostitutke«, potem ko je izstopil iz skupine ljudi, ki so protestirali proti ruski vojaški operaciji v Ukrajini pred sedežem ZN lani.

Ob isti priložnosti je poskušal maltretirati psa prvega namestnika stalnega ruskega odposlanca pri ZN Dmitrija Poljanskega, pravi Poljanski za Greyzone in dodaja, da so bili ruski diplomati prisiljeni prenašati sovražne izbruhe Stuarta Seldowitza najmanj leto dni.

Tako kot vlivanje strupa v ušesa naključnemu uličnemu prodajalcu ni edini Seldowitzev izbruh, tudi njegova služba direktorja oddelka za južno Azijo pri Varnostnem svetu ni bila edina geopolitično pomembna služba, ki jo je opravljal ta človek.

Seldowitz je januarja obavil tvit, v katerem reklamira izraelskega letalskega prevoznika. Vir: Posnetek zaslona, X

Leta 2022 je bil Seldowitz imenovan za direktorja zunanjih odnosov pri močni lobistični skupini Gotham Government Relief, ki je tesno povezana z Izraelom.

Mimogrede, njegov kolega v »Gothamu«, Shai Frelnkin, je hkrati delal v kosovsko-izraelski gospodarski zbornici.

Potem ko je zadnji incident postal javen in je bil Seldowitz aretiran, je »Gothamn Government Relief« oznanil, da je prekinil vse vezi s tem človekom, ki že leta ni prispeval k našemu delu.

Poleg tega je bil ta agresivni islamofob med letoma 1999 in 2003 namestnik direktorja Urada za izraelsko-palestinske zadeve pri State Departmentu.

Leta 1999 je bil predsednik ZDA Bill Clinton (Demokratska stranka), po letu 2001 pa George W. Bush (Republikanska stranka).

Spomnimo, Seldowitzova prva tri leta na tem položaju so sovpadala tudi z mandatom Madeleine Albright kot ameriške zunanje ministrice

Albrightova pa je leta 1996 postala razvpita po izjavi, da je bila cena smrti pol milijona iraških otrok, ki so umrli zaradi ameriških sankcij, »vredna«, da bi dosegli interes ZDA v regiji.

S tem v mislih se sklepi Grayzona, da Seldowitzevo vedenje ni »izoliran incident«, temveč »utelešenje kombinacije nestrpnosti in aksiomatskega ekstremizma v medstrankarskem zunanjepolitičnem konsenzu ZDA«, ne zdijo tako iz trte zviti.

Newyorška policija je v četrtek aretirala Stuarta Seldowitza.

Obtožen je hudega nadlegovanja druge stopnje, zločina iz sovraštva, zalezovanja z namenom ustrahovanja in zalezovanja na delovnem mestu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek