REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sorosova univerza zapušča Budimpešto in se seli na Dunaj

Sorosova univerza zapušča Budimpešto in se seli na DunajGeorge Soros | Vir: Pixsell

Centralna evropska univerza (CEU) je oznanila, da bo zapustila Madžarsko in se preselila v avstrijsko prestolnico Dunaj

CEU, ki jo je leta 1991 ustanovil ameriško-madžarski poslovnež George Soros, bo v Budimpešti delovala do konca akademskega leta 2018/19. 

V izjavi so zapisali, da se bodo s septembrom 2019 preselili na Dunaj, s čimer bodo 'zagotovili neprekinjene izobraževalne aktivnosti'.

V izjavi so zapisali, da se bodo s septembrom 2019 preselili na Dunaj, s čimer bodo »zagotovili neprekinjene izobraževalne aktivnosti.« 

Aprila 2017 je madžarska vlada Viktorja Orbana sprejela zakonodajo, ki je omejila delovanje tujih univerz na Madžarskem. Ker jim ni uspelo doseči dogovora, se je CEU zdaj dokončno odločila, da zapusti Madžarsko. 

Na Dunaju 'bodo nadaljevali s ponudbo svetovno priznanih ameriško akreditiranih univerzitetnih programov', kot tudi 'preostajajo zavezani zagotavljanju, da ni omejitev za nadarjene študente in učenjake na svetu, da se nam pridružijo'.

Na Dunaju »bodo nadaljevali s ponudbo svetovno priznanih ameriško akreditiranih univerzitetnih programov«, kot tudi »preostajajo zavezani zagotavljanju, da ni omejitev za nadarjene študente in učenjake na svetu, da se nam pridružijo.« 

V lanskem letu je CEU imela 1.448 študentov iz 117 držav, medtem ko je 723 zaposlenih na fakulteti prihajalo iz več kot 40 držav. Velja za eno najbolj mednarodno univerzo na svetu, kot tudi eno najbogatejših, saj ji je Soros namenil donacijo v višini 880 milijonov ameriških dolarjev. Uvršča se tudi med 100. najboljših univerz na svetu v kategoriji družbenih ved ter je vodilna v Srednjevzhodni Evropi.

Delite članek