REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Smrt Navalnega se preiskuje »po zakonu«, o njegovi izpustitvi pa so bili Rusi in Zahod ravno sredi pogajanj...

Smrt Navalnega se preiskuje »po zakonu«, o njegovi izpustitvi pa so bili Rusi in Zahod ravno sredi pogajanj...Nemški Bild poroča, da so bile ruske oblasti pripravljene izpustiti Navalnega in da so o tem prevkar potekala pogajanja z Zahodom... Vir: X, posnetek zaslona

Smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega v zaporu na Arktiki, kjer je bil zaprt, se preiskuje v skladu z zakonom, ne glede na odzive Zahoda na dogodek, je v ponedeljek novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Zahodni mediji so namreč objavili vrsto sporočil o tem, kako da materi Navalnega ni bilo dovoljeno videti truplo sina in obtožb soproge iz tujine, da oblasti čakajo, da zakrijejo sledi zastrupitve Navalnega s strupom novičokom, skupaj z obljubami, da bo kmalu razkrila storilce tega »zločina.«

V nekaj urah je več zahodnih javnih osebnosti, vključno s slovenskimi politiki, za smrt Alekseja Navalnega obtožilo rusko vlado.

Navalnega članice Evropske unije obravnavajo kot političnega zapornika, čeprav mu je leta 2021 organizacija Amnesty International odvzela status oporečnika zaradi njegovih neonacističnih izjav, ki se jih ni nikoli odrekel.

Nekateri so v svojih izjavah osebno obtožili predsednika Vladimirja Putina.

Rezultati obdukcije do zdaj niso bili objavljeni.

Navalnega članice EU obravnavajo kot političnega zapornika, čeprav mu je leta 2021 organizacija Amnesty International odvzela status oporečnika zaradi njegovih neonacističnih izjav, ki se jih ni nikoli odrekel.

Ruska zaporna služba je medtem sporočila, da je Navalni umrl v petek, in dejala, da so bili poskusi njegovega oživljanja neuspešni, potem ko se je zgrudil med dnevnim sprehodom.

Ker ni dejanskih informacij, »verjamemo, da so takšne žaljive pripombe (da je Putin naročil umor Navalnega) absolutno nesprejemljive,« je dejal Peskov.

»Našemu vodji države skoraj ne morejo škodovati, zagotovo pa niso v čast tistih, ki dajejo takšne izjave,« je dodal.

47-letni Navalni je bil glasen kritik ruske vlade, na Zahodu pa so ga slavili kot »vodjo opozicije«.

Ustanovil je gibanje, ki je objavilo več poročil o domnevni korupciji in organiziralo številne protestne shode.

Navalnega so leta 2021 priprli, potem ko je prekršil pogojno kazen v primeru korupcije, v katerega je bil vpleten francoski trgovec na drobno Yves Rocher.

Sprva je bil nameščen v strogo varovanem objektu v regiji Vladimir. Dve leti kasneje je bil zaradi »ekstremizma« obsojen na 19 let zapora v »posebnem režimu«.

Leta 2020 je trdil, da ga je ruska vlada poskušala zastrupiti, in odšel v Nemčijo, kjer je bil na zdravljenju.

Nemški Bild sedaj poroča, da so bile ruske oblasti pripravljene izpustiti Navalnega in da so o tem prevkar potekala pogajanja z Zahodom - dokler ni umrl...

Želeli so ga zamenjati za Vladimirja Krasikova, ruskega operativca, ki je v zaporu zaradi uboja čečenskega terorista Zelimkhana Khangoshvilija.

Moskva je namigovala, da je bil domnevni poskus atentata na Navalnega že leta 2020 načrtovan in skonstruiran s pomočjo Zahoda.

Rusko zunanje ministrstvo je objavilo seznam tujih komentarjev o smrti Navalnega in opozorilo, da je zahodna »preiskava« tega primera v velikem nasprotju s hitrostjo, kako so na primer obravnavali sabotažo plinovoda Severni tok v Baltskem morju septembra 2022.

Ta mesec je Švedska ustavila svojo preiskavo o napadu na rusko-nemški plinovod septembra 2022, potem ko ni našla krivcev.

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da so za to krive ZDA ali nekdo, ki deluje v njihovem imenu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek