REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Za Zahod dragocenejši mrtev kot živ: Je Navalnega živega zadnja videla žena, ki mu je dala »zdravila in darila«?

Za Zahod dragocenejši mrtev kot živ: Je Navalnega živega zadnja videla žena, ki mu je dala »zdravila in darila«?Julija in Aleksej Navalni. Vir: Posnetek zaslona, X

»Končno so ubili Navalnega« in »Putin ga je ubil«, to so bili te dni, po smrti Alekseja Navalnega glavni sklepi, ki so jih kot papige ponavljali zahodni politiki in mediji.

Joe Biden je v Beli hiši dejal, da je ruski predsednik »odgovoren« za smrt gospoda Navalnega, medtem ko je britanski zunanji minister David Cameron dejal: »Putinova Rusija je izmislila obtožbe proti njemu, ga zastrupila, poslala v arktično kazensko kolonijo in zdaj je tragično umrl. Putin bi moral odgovarjati za to, kar se je zgodilo. Nihče ne bi smel dvomiti v grozljivo naravo njegovega režima.«

Drugi pa so opozorili, da se žena Navalnega v Münchnu sploh ni razjokala, pač pa se je nasmehnila, imela govor in (bila) zasuta z aplavzom.

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, je dejala, da sta Navalnega »počasi umorila predsednik Putin in njegov režim, ki se ne bojita nič drugega kot nasprotovanja lastnega ljudstva.«

Ameriški predsednik Joe Biden, ki je leta 2021 obljubil »uničujoče« posledice, če Navalni umre v zaporu, je dejal, in dodal, da v odgovor razmišlja o »celem številu možnosti.«

Demokrat Biden je republikanske zakonodajalce pozval, naj sprejmejo 95 milijard dolarjev vreden paket pomoči za Ukrajino, ki je zastal po njegovi odobritvi v senatu, in kongresnike opomnil, da jih »zgodovina opazuje.«

Navalni
Vir: Posnetek zaslona, X

Na vprašanje, ali bo smrt Navalnega naposled prepričala republikanske voditelje, da opustijo nasprotovanje zakonu, je Biden dejal: »Upam, da bo pomagalo

Celo v Sloveniji socialdemokrati, ki bi lahko bili bolj razgledani, ponavljajo isto staro lajno o tem, kako avtokratski Putin pobija svoje nasprotnike.

Žena Navalnega pa je ob tem mednarodno skupnost pozvala, da naj kaznuje Putina za smrt njenega moža, ko je tragično novico – kakšno naključje! - prejela tik, preden je nastopila na konferenci v Münchnu.

Toda težav s temi sklepanji je več.

Predvsem je bila ta novica povezana s preštevilnimi »naključji«, ki jih je sumljivo veliko, tako kot jih je veliko tudi v celotni karieri Navalnega.

Kot je opozoril komentator Daniel McAdams: »Kakšno osupljivo naključje, da se je žena Navalnega ravno ta konec tedna udeležila münchenske varnostne konference, ki ji je ravno v pravem trenutku omogočila svetovni oder ... Vau!«

»Če je res, želim, da Putin, njegovo spremstvo, Putinovi prijatelji in njegova vlada vedo, da bodo odgovorni za to, kar so storili naši državi, moji družini in mojemu možu.

In ta dan bo prišel zelo kmalu,« je pod žarometi konference v Nemčiji zagrozila ne posebej užaloščena vdova Navalnega.

Vir: Posnetek zaslona, X

Drugi pa so opozorili, da se žena Navalnega v Münchnu sploh ni razjokala, pač pa se je nasmehnila, imela govor in (bila) zasuta z aplavzom.

»Naj uganem, da je nova voditeljica ruske opozicije? Zgodba se piše sama,« je ocenil komentator.

Nato pa je eden uporabnikov na strani The New Kremlin Stooge objavil enega od komentarjev iz forumov, ki je o tragičnem koncu Alekseja Navalnega zatrdil nekaj presenetljivega: »14. februarja je žena Navalnega obiskala soproga v zaporniški koloniji in mu dala darila in zdravila, nato pa nujno odletela v Moskvo, zjutraj v Carigrad in nato - naravnost v München. RAZMISLITE NAPREJ …«

Informacija še ni uradno potrjena, a če je to res, bi ta podatek pojasnil marsikaj.

14. februarja je žena Navalnega obiskala soproga v zaporniški koloniji in mu dala darila in zdravila, nato pa nujno odletela v Moskvo, zjutraj v Carigrad in nato naravnost v München. RAZMISLITE NAPREJ...

»Ker nikoli nisem bil pristaš ne Navalnega ne Putina, lahko brez pomislekov trdim, da ta smrt Navalnega v ničemer ne koristi prav Putinovemu režimu. In o [izjavi, da je] 'Lenin podstavil bombo', kdorkoli je sprejel odločitev, da se Navalnemu dovoli vrniti v Rusijo in ga nato zapre, je postavil 'bombo', ki naj bi jo sprožili po ukazu 'naših zahodnih partnerjev', kar se je zgodilo v najbolj neprimernem trenutku za kremeljske oblasti,« je opozoril komentator, ki je navedel omenjeno informacijo iz ruskih pogovornih forumov.

Z opombo o bombi pa je komentator opozoril na podobno oceno Vladimirja Putina, češ da je bil Lenin tisti, ki je pod temelje Sovjetske zveze z idejami »atomizacije« oziroma odcepitev od enotne države dejansko podstavil atomsko bombo.

Je Zahod želel s smrtjo Navalnega sprožiti podobno bombo v Rusiji?

​Je bila torej soproga Navalnega zadnja oseba, ki ga je videla živega in zdravega, preden mu je dala »zdravila in darila«, morda takšna, da bi lahko vplivala na njegovo zdravstveno stanje? Skratka, kdo je bil(a) »sprožilec« te bombe?

Še en komentator pronicljivo opozarja, da ni nujno, da bi ga žena, ki naj bi po nekaterih govoricah bila nezvesta Navalnemu, zdaj soproga zavestno zastrupila.

»Ko sem slišal, da so Navalnega premestili v drug zapor, sem mislil, da so se Rusi dokopali (zahodnih) načrtov, ki vključujejo Navalnega. Do zdaj je bil Navalni za zahodne vlade vreden več mrtev kot živ. In svoji ženi. Vprašanje je le, če je Navalni sam to spoznal.

Morda pa našim vladam pripisujem preveč zaslug. Sumim, da sta Navalni - in njegova tolpa - poskušala izvesti isto stvar kot zadnjič. Trditi, da ga je zastrupil tisti 'podli Putin' – njegova žena pa je bila na münchenski varnostni konferenci, pripravljena zahtevati, da se njenega moža pošlje na zdravljenje v Nemčijo.

Mar naj bi šlo za načrt za nekakšen beg iz zapora?«

Beg, ki se je morda ponesrečil, ker so »zdravila«, ki jih je Julija prinesla možu na arktičnem mrazu delovala nekoliko drugače, kot se je pričakovalo?

Ali pa so delovala točno tako, kot so tisti, ki so jih pripravili, računali, čeprav soproga tega ni vedela?

​Ali je Navalni umrl naravne smrti zaradi krvnega strdka, zaradi pravih ali »popravljenih« zdravil ali zastrupitve bo seveda še dolgo časa verjetno še nejasno. Medtem nekateri anticepilci smrt povezujejo tudi z večkratnim cepljenjem proti covodu-19 s cepivom Pfizerja:

To se morda marsikomu zdi kot teorija zarote, a dejstvo je, da nekatere države, na primer Slovaška, že preiskujejo epidemijo presežnih smrti po koncu epidemije covida-19.

Očitno pa je, da so zahodni politiki tudi brez kakršnih koli dokazov zelo pohiteli, da bi smrt Navalnega čim bolj glasno izkoristili in hipno obsodili Vladimirja Putina.

Toda ob tem se je treba spomniti, da tudi v primeru domnevne 'zastrupitve' Navalnega že leta 2020 ni bilo nič tako, kot se je zdelo.

Najbolj nenavaden del zgodbe Navalnega je namreč tisti, ko se je zastrupil leta 2020 in se je od nikoder pojavila skrivnostna britanska državljanka – Maria Pevchikh. Nihče ni vedel, kdo je. Zbrala je plastenke z vodo, ki naj bi vsebovale novičok, in jih prinesla v Nemčijo.

Najbolj nenavaden del te zgodbe Navalnega je namreč tisti, ko se je zastrupil in se je od nikoder pojavila skrivnostna britanska državljanka – Maria Pevchikh.

Nihče ni vedel, kdo je. Zbrala je plastenke z vodo, ki naj bi vsebovale novičok, in jih prinesla v Nemčijo.

Razkrilo se je, da je ves čas skrivaj vodila preiskovalni oddelek organizacije Navalnega.

V javnost pa so prišli tudi podatki o tem, kako je desna roka Navalnega Vladimir Ashkurov od agenta MI6 zahteval 10 miljonov dolarjev... (Videoposnetek spodaj):

Naravnost neverjetno je, da nihče ni vedel za Mario Pevchikh, preden se je zgodila zastrupitev leta 2020. In od tam naprej so se stvari za Alekseja samo še poslabšale. Koma, počasno okrevanje, aretacija, zapor in smrt.

Nenavadno je, da je Nemčija uradno zahtevala prihod skupine za izvedbo 'obiska tehnične pomoči' (TAV) preko organizacije OPCW v zvezi z domnevno 'zastrupitvijo ruskega državljana' prav na dan zastrupitve oziroma kakšno uro, preden se je ta na taisti dan res zgodila.

Nenavadno je tudi, da je Nemčija že 20. avgusta leta 2020, na dan, ko je Berlin uradno zahteval prihod skupine za izvedbo obiska tehnične pomoči (TAV) v zvezi z domnevno zastrupitvijo ruskega državljana preko organizacije OPCW (ta je določila laboratorije, ki so nato ugotovili zastrupitev z novičokom) to storila prav na dan zastrupitve oziroma kakšno uro, preden se je ta na taisti dan res zgodila.

20. avgusta 2020 naj bi bil ruski opozicionar in protikorupcijski aktivist Aleksej Navalni zastrupljen z živčnim strupom novičok in je bil hospitaliziran v resnem stanju. Med letom iz Tomska v Moskvo mu je namreč postalo slabo in so ga po zasilnem pristanku odpeljali v bolnišnico v Omsku, kjer je padel v komo.

Dva dni pozneje so ga evakuirali v bolnišnico Charité v Berlinu v Nemčiji.

Uporabo živčnega strupa je potrdilo pet certificiranih laboratorijev Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW).

Navalni in steklenice
Navalni po zastrupitvi, domnevno z novičokom med zdravljenjem v Nemčiji. Vir: Posnetek zaslona, X

Toda Nemčija je, kot kaže uiradno poročilo, že 20. avgusta (točka 1.41) poklicala OPCW za tehnično pomoč v primeru Navalnega. Torej prav tistega dne, ko je še vedno popolnoma »zdravi« Navalni stopil na letalo v Tomsku.

Kako so Nemci vnaprej vedeli, da bo nek ruski državljan zastrupljen?

Gilbert Doctorow, poznavalec Rusije, ki je v tej državi delal za različna zahodna podjetja zaradi takšnih nelogičnosti v biografiji Navalnega podaja povsem drugačno razlago tega, kaj se je morda zgodilo.

Doctorow je v članku »Smrt Alekseja Navalnega: To je uspelo Britancem!« zapisal: »Danes je bilo treba govoriti o udarnih novicah, poročanju o smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega v oddaljeni zaporniški koloniji v Yamalo-Nenets pri 47 letih. Pogled na najnovejšo spletno izdajo The Financial Timesa je potrdil, da je Navalni res umrl, skupaj s komentarji vodilnih zahodnih državnikov, ki obsojajo, po njihovem mnenju, zadnji umor vidnih aktivistov, ki nasprotujejo njegovi vladavini, s strani Vladimirja Putina. Ameriški državni sekretar Antony Blinken, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in nemški kancler Olaf Scholz so bili med tistimi, ki so že govorili pred mikrofoni in brali iz istega protiputinovskega scenarija.

Skratka, to, kar se je to popoldne zgodilo na Zahodu, je bila nova kampanja za blatenje Vladimirja Putina na svetovnem prizorišču, ki temelji na smrti, za katero je, če smem citirati nekdanjo britansko premierko Thereso May, 'zelo verjetno', da jo je zakrivila britanska obveščevalna služba, prav za ta namen.

Skratka, to, kar se je to popoldne zgodilo na Zahodu, je bila nova kampanja za blatenje Vladimirja Putina na svetovnem prizorišču, ki temelji na smrti, za katero je, če smem citirati nekdanjo britansko premierko Thereso May, 'zelo verjetno', da jo je zakrivila britanska obveščevalna služba, prav za ta namen.

V vseh operacijah pod lažno zastavo, ki jih je Zahod usmeril proti Rusiji v zadnjem desetletju ali več, sem trdil, da je staro rimsko preiskovalno načelo cui bono nasprotovalo temu, da bi bil Kremelj kakor koli vpleten. Tako je tudi danes: zakaj bi Putin želel umoriti Navalnega, ko pa je ta človek zdaj v Rusiji večinoma pozabljen? Navalni je včerajšnja novica in njegova 'protikorupcijska' kampanja je za Ruse nepomembna sredi eksistencialnega boja s kolektivnim Zahodom, ki se bije na ozemlju Ukrajine. Vendar pa umor Navalnega očitno služi interesom istega kolektivnega Zahoda kot načrtovani protistrup za velik državni udar mehke moči v intervjuju Carlsona Tuckerja z Vladimirjem Putinom pred enim tednom in morda še pomembnejše, za nadaljnje kratke prikaze njegovih obiskov podzemne postaje Kievskaya in supermarketa Auchan v središču Moskve v krajših prikazih. To ni bil Gilbert Doctorow, ki objavlja svoje popotne zapiske o obiskih tržnic v Sankt Peterburgu in dosega 10.000 bralcev; to je Tucker Carlson, z rednim občinstvom 40 milijonov ali več v ZDA za vsako njegovo oddajo in milijardo ogledov za nedavni intervju (s Putinom).

Pojdimo še dlje od argumentacije cui bono k posrednim dokazom, ki so za Britance obsodilni. Kot radi rečejo Američani, so na tej smrti Navalnega 'prstni odtisi' Britancev. ...

V vsakem primeru 'zastrupljenega' ruskega disidenta obstajajo sledi nazaj v Britanijo. Poglejte Berezovskega, Litvinenka, Skripalove, Navalnega ...

'Rule Britannia' ne more več sploviti sposobno floto. Poceni propaganda MI-6, včasih ustvarjena s kemijskimi triki na ravni srednje šole, je samopoveličevalna zamenjava zanjo.«

Tega komentarja nato na spletni strani TRT, ki je Doctorowa kot zahodnega poznavalca Rusije intervjuvala - niso objavili, čeprav je to bila do tedaj splošna praksa.

Doctorow nato v nadaljevanju pojasni, da bi bilo zelo enostavno v koloniji, v kateri je bival Navalni, tudi v zelo zastražen zapor pretihotapiti kakšno substanco, ki bi jo Alekseju lahko podtaknil tudi kakšen od zapornikov.

Operacija Navalni je bila zato povsem verjetno še ena operacija »napada na lažno zastavo«, katere cilj je bil ponovno satanizirati Putina v trenutku, ko je intervju s Tuckerjem Carlsonom pokazal prave razloge za vojno v Ukrajini in razkril laži Zahoda tudi preprostim ljudem, ki radi spremljajo Carlsona.

Ne pozabimo tudi, da se vse to dogaja neposredno pred odločitvijo o izročitvi novinarja in založnika Juliana Assangea ZDA ter med blokado novih milijard dolarjev sredstev za Ukrajino v ameriškem Kongresu in ruskimi predsedniškimi volitvami... In tudi v času padca ključne trdnjave Ukrajine, mesta Avdejevka na vzhodni fronti.

Ter v trenutku, ko Kijev od Nemčije znova zahteva rakete dolgega dosega Taurus, ki jih sedaj tudi poslanci v Bundestagu zahtevajo kot odgovor Rusiji za smrt Navalnega...

Ne pozabimo tudi, da je bil Aleksej Navalni v Rusiji obsojen predvsem zaradi gospodarskega kriminala in kršitev pogojnih kazni.

V zaporu in izven njega je bil torej že povsem neškodljiv za Putina. Nenazadnje je Navalni politično pot začel kot skrajni desničar in rasist, zato je bil zaničevan s strani velike večine v Rusiji...

Vse to kaže, da je bil zato za Zahod morda res pomembnejši in bolj koristen mrtev, kot pa živ.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek