REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šminkanje trupla: V Azovstalu se je predalo 264 ukrajinskih vojakov, zahodni mediji predajo opisali kot »evakuacijo«

Šminkanje trupla: V Azovstalu se je predalo 264 ukrajinskih vojakov, zahodni mediji predajo opisali kot »evakuacijo«Predaja kot »evakuacija«. Vir: Telegram, posnetek zaslona

»Ranjene ukrajinske vojake iz Azovstala evakuirali na ozemlje pod ruskim nadzorom. Zelenski: Ukrajinske junake potrebujemo žive.«

Tako je o največji novici z ukrajinske fronte iz mesta Mariupolj poročal slovenski SiOL.

Na podoben način pa so poročali praktično vsi zahodni mediji.

Po oceni Gonzalo Lire iz Harkova to dokazuje, da je zlom ukrajinske vojske bliže, kot se zdi, kajti vsi ukrajinski mediji naj bi dobili instrukcije o tem, da ne smejo poročati o »predaji« pač pa le o »evakuaciji.«

Po oceni Gonzalo Lire iz Harkova to dokazuje, da je zlom ukrajinske vojske bliže, kot se zdi, kajti vsi ukrajinski mediji naj bi dobili instrukcije o tem, da ne smejo poročati o »predaji« pač pa le o »evakuaciji,« saj bi informacija o predaji lahko uničujoče vplivala na moralo ukrajinskih vojakov.

Menda zato, ker bi poročanje o predaji slabo vplivalo na moralo ukrajinskih vojakov.

Tega pa so se očitno zelo držali tudi zahodni mediji - in prav tako tudi slovenski.

Na ruskih Telegram kanalih in v maloštevilnih neodvisnih zahodnih medijih ter na družbenih omrežjih se pojavljajo zapisi, iz katerih je razvidno, kako zelo si zahodni mediji poskušajo olepšati predajo »herojev«, ki so dolge mesece maltretirali lokalno prebivalstvo.

Sedaj je jasno tudi, da so padle v vodo različne »posredniške misije«, vključno s turško in da se je kot pravilna izkazala odločitev Vladimirja Putina, da Azovstal zgolj obkolijo in počakajo, da se »junaki«, med katerimi je veliko neonacistov - predajo.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je potrdilo, da so iz oblegane jeklarne Azovstal v Mariupolju evakuirali 264 ukrajinskih vojakov, med njimi 53 huje ranjenih, in jih prepeljali na ozemlje pod nadzorom ruskih sil.

Po navedbah ministrstva sta se o evakuaciji dogovorili ruska in ukrajinska vojska.

Čez nekaj ur je prišla potrditev tudi iz Kijeva.

»Garnizija Mariupolj je izpolnila svojo bojno nalogo,« je v izjavi zapisal generalštab ukrajinskih oboroženih sil in pojasnil, da je vrhovno vojaško poveljstvo poveljnikom enot v Azovstalu naročilo, naj rešijo življenja osebja.

»Branilci Mariupolja so junaki našega časa,« so še zapisali.

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar je povedala, da so 53 ranjenih vojakov iz jeklarne odpeljali v približno 30 kilometrov oddaljeno bolnišnico v mestu Novoazovsk, ki je pod ruskim nadzorom, medtem ko so še 211 vojaških ujetnikov (drugi slovenski mediji namesto vojaških ujetnikov: »ljudi«) odpeljali v mesto Olenivka, na območje, ki ga nadzorujejo pripadniki osamosvojene Doneške ljudske republike oziroma Luganske ljudske republike (drugi slovenski mediji: »separatisti«), ki ju podpira Rusija.

Po besedah namestnice bodo vsi evakuirani predmet morebitne izmenjave ujetnikov z Rusijo, vendar v Moskvi ni nobene potrditve te informacije.

Nasprotno, pripadnike bataljona Azov, ki so izvajali zločine čaka sojenje.

V jeklarni naj bi bilo še 600 ukrajinskih vojakov in po navedbah ukrajinske vojske so v teku »pogajanja tudi za njihovo evakuacijo.«

»Upamo, da bomo lahko rešili življenja naših ljudi. Ukrajina potrebuje ukrajinske junake žive,« je dejal ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski v večernem nagovoru na družbenih omrežjih.

V mestu Mariupolj se medtem vrača življenje.

Mesto, ki je več mesecev trpelo pomanjkanje so znova priključili na vodovod in elektriko.

V prvih stanovanjih so tako že zagorele luči, kot kažejo posnetki.

Delite članek