REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slika, ki pove vse: Poraz za Kosovo v VS OZN in »zmaga« Prištine v boju zoper zdravje tisočev pacientov pokrajine

Slika, ki pove vse: Poraz za Kosovo v VS OZN in »zmaga« Prištine v boju zoper zdravje tisočev pacientov pokrajineVučić je predstavljal Srbijo, Kurti pa - Kurtija...

Oblasti na Kosovu, ki niso uspele izsiliti priznanja te entitete s strani Srbije, poskušajo na razne načine priti vsaj do posrednega »priznanja« - tudi s prepovedjo uporabe dinarjev v tej srbski avtonomni pokrajini.

Pravnih podlag, ki bi Kosovu (tam sicer v večjem delu entitete uporabljajo evre, a brez sporazuma z članicami EU in ECB) dovoljevalo praktično ni, saj je status Kosova določen z resolucijo VS OZN 1244, ki določa, da je Kosovo del Srbije.

Toda Kosovo se ima za državo (priznava ga kot državo tudi slaba polovica članic OZN, vendar se število teh vse bolj zmanjšuje) in tako pod zunanjo zaščito KFOR-ja oziroma zveze NATO sprejema ukrepe, ki jih pač želijo lokalne oblasti.

Na severu Kosova je situacija dramatična: Srbi zaradi prištinskih oblasti ne morejo dobiti niti zdravil.

S tem dejansko kršijo tudi podpisane sporazume s Srbijo in EU, kjer je določeno, da bo Srbija še naprej financirala bolnišnice, šole in druge socialne institucije na severu Kosova in v srbskih enklavah.

To je privedlo tudi do ostrih protestov Srbije in celo do zasedanja Varnostnega sveta OZN v četrtek.

Tam sta vsak svojo plat zgodbe predstavila tudi predsednik Srbije, Aleksandar Vučić in predsednik vlade začasnih prištinskih institucij Albin Kurti.

Vučić je predstavljal Srbijo, kar je pisalo tudi na tablici pred njim.

Kurti pa je predstavljal – sebe, kot je prav tako prikazoval napis.

Ta fotografija je bila tudi največji diplomatski poraz »Kosova« v zadnjih letih.

Jasno je pokazala, da v sistemu OZN Kosovo kot država ne obstaja.

Vučić je sicer predstavil dolgo poročilo in razkril, da je Kosovo v zadnjih letih zapustilo 18 odstotkov Srbov, ki so vsak dan podvrženi pritiskom in diskriminaciji prištinskih oblasti, pri čemer se je mednacionalno nasilje večinskih Albancev proti zelo majhni manjšini Srbov ki še živijo na Kosovu povečalo za 300 odstotkov.

Albin Kurti je po drugi strani obtoževal Srbijo, da se vmešava v »notranje zadeve« Kosova, poudarjal, d so v njegovi vladi tudi Srbi in zatrdil, da dinarji na Kosovu niso prepovedani, le da niso legalno plačilno sredstvo.

Le slovenski javnosti se še vedno servira tri desetletje stara, postana medijska župa, ki dogajanje na Kosovu vedno prikazuje tako, da so Srbi, jasno, največji zločinci. Celo takrat, ko so v resnici žrtve.

Celo zahodni zavezniki Prištine znova kritizirajo vodstvo druge albanske republike v Evvropi zaradi prepovedi uporabe dinarjev na Kosovu od 1. februarja letos in predlagajo, da se prepoved izvede »postopoma«, saj bodo sicer ljudje ostali brez dohodkov.

Za Srbijo pa je prepoved prejemanja plač, pokojnin in socialnih izdatkov njenih državljanov predvsem na severu Kosova enaka etničnemu čiščenju, saj ljudje brez prihodkov ne bodo mogli preživeti.

Težav je iz dneva v dan več. Policisti Kosova vdirajo celo v pošte in odnašajo denar za pokojnine.

Nekatere pošte z dinarji nekaznovano ropajo.

Bolniki, med katerimi so Srbi in Albanci, so prisiljeni zdravila in potreben medicinski material kupovati v lekarnah in jih plačevati z lastnim denarjem, čeprav so zavarovani pri republiškemu zavodu za zdravstveno varstvo Srbije (RFZO).

Stanje z nabavo zdravil v zdravstvenih domovih na severu, zlasti za najtežje bolnike, je dramatično, je dejal dr. Nebojša Srbljak, internist kardiolog, vodja centra za srčne spodbujevalnike in diagnostičnega oddelka kardiovaskularnega oddelka KBC Kosovska Mitrovica za Euronews.

Zdravstveni domovi na severu Kosova in Metohije imajo v zadnjih mesecih resne težave z oskrbo z zdravili, medicinskim materialom in opremo.

Doktor Srbljak je dejal, da je problem velik in da ga zdravniki s severa že mesece ne morejo rešiti.

»Gre za klasično oviranje kosovskih oblasti na administrativnih prehodih. Ministrstvo za zdravje Republike Srbije redno pošilja zdravila in medicinski material glede na naše potrebe, a do nas ne pridejo. Kosovska administracija pa se sklicuje na svoje carinske predpise o uvozu zdravil, čeprav jih dejansko ne uvažajo, temveč le distribuirajo znotraj zdravstvenega sistema Srbije,« je dodal Srbljak.

To sicer ni prvič, da se zdravstveni delavci v t.i. Republiki Kosovo soočajo s podobnimi težavami, a pritožbe prištinskim institucijam so očitno bob ob steno, še posebej v času zadnje vlade, ki jo vodi Albin Kurti.

»Pred nekaj meseci smo imeli težavo z dobavo kisika za operacijske sobe, ki smo jo rešili šele po pisanju medijev in odzivu mednarodne skupnosti. Kosovska carina nima niti enega argumenta, da bi preprečila dostavo zdravil našim bolnišnicam. Nimamo stika z nobenim dobaviteljem zdravil, kot del sistema jih dobivamo od Ministrstva za zdravje Srbije. In dolžni smo zdraviti vse bolnike, ki pripadajo RFZO, med njimi pa je veliko Albancev s srbskimi dokumenti, ki uporabljajo naše storitve. Večkrat smo poskušali vzpostaviti stik s kosovsko administracijo v zvezi s tem problemom, a se preprosto delajo norca,« je dejal Srbljak.

Zdravila, potrebna za bolnišnično zdravljenje, so na voljo v Severni Mitrovici, vendar le v nekaterih zasebnih lekarnah. Nekatera nadomestna zdravila so na voljo tudi v lekarnah, ki jih vodijo Albanci.

Albanski notranji minister je zrušil celo pano, na katerem so bile slike častnih občanov ene od srbskih občin na Kosovu.

Po drugi strani pa so v zdravstvenih domovih pod nadzorom prištinske administracije zdravila, ki jih večinoma nabavljajo iz Turčije, vendar je njihova farmakopeja (zakonsko predpisana zdravila, ki so dovoljena za zdravljenje ljudi) drugačna od tiste, ki se uporablja v Srbiji.

»Situacija je resna, celo dramatična. Prav zdaj je moral nek soprog terapijo za svojo ženo, onkološko bolnico, nabaviti v Beogradu. In kaj naj storijo tisti, ki nimajo možnosti kupiti zdravila v lekarni ali iti skozi upravno linijo in zdravila kupiti nekje v Srbiji? Oviranje dela zdravstvenih ustanov na Kosovu in Metohiji, tudi KBC Priština s sedežem v Gračanici, pa tudi vseh zdravstvenih domov na Kosovu in Metohiji, ki so del srbskega zdravstvenega sistema, nikakor ni naključno. Nam, ki tukaj živimo, je to povsem jasno, a pot do rešitve je treba najti, saj ljudje umirajo,« sklene dr. Srbljak.

Pred leti so slovenski mediji poročali o vseh mogočih zlorabah oblasti srbskih oblasti nad Albanci. Danes, ko voljo Srbov in njihove demokratične institucije uničuje Albanska večina s podporo ZDA pa so seveda popolnoma tiho in jih te teme sploh ne zanimajo več.

Zanimivo je, da se o tem v zahodnoevropskih in ameriških medijih sploh ne poroča, ker je seveda Kosovo kot de facto albanska entiteta in druga albanska država v Evropi rezultat vojaškega in diplomatskega delovanja prav teh držav in uživa zato tudi njihovo diplomatsko, vojaško in medijsko zaščito.

Kosovsko-albanski policisti v obćinah, kjer vladaji srbski večini župani z 2-3 odstotno podporo glasov lahko zato tudi nekaznovano trgajo plakate s srbskimi simboli in snemajo srbske zastave.

Albanski notranji minister je zrušil celo pano, na katerem so bile slike častnih občanov ene od srbskih občin na Kosovu.

Pred leti so slovenski mediji poročali o vseh mogočih zlorabah oblasti srbskih oblasti nad Albanci.

Danes, ko voljo Srbov in njihove demokratične institucije uničuje albanska večina s podporo ZDA pa so seveda popolnoma tiho in jih te teme sploh ne zanimajo več.

Očitno je, da so se opblasti na Kosovu odločile, da priznanje svoje neodvisnosti poskusijo izsiliti na najtežji mogoč način – tudi preko trupel maloštevilnih Srbov, ki še živijo na Kosovu, kljub vsakodnevnemu terorju albanske večine.

Maksimalni domet, ki ga zmorejo so začudena vprašanja v stilu, "zakaj pa končno že ne priznajo Kosova, pa bi bilo vse to takoj urejeno."

A to bi lahko imelo dolgoročno slabe posledice, kajti NATO se vse hitreje demilitarizira, njegovo nasprotniki in zavezniki Srbije pa – krepijo.

Celo Hrvatom se pomalo svita, kaj se je res zgodilo in kako je to vplivalo na ves svet - kot kaže prispevek na zgodnji povezavi.

Le slovenski javnosti se še vedno servira tri desetletje stara, postana medijska župa, ki dogajanje na Kosovu vedno prikazuje tako, da so Srbi, jasno, največji zločinci.

Celo takrat, ko so v resnici žrtve.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek