REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slepi nacionalizem: odpuščen zaradi ene napačne besede po smrti dokazal, da mu je Hrvaška kršila človekove pravice

Slepi nacionalizem: odpuščen zaradi ene napačne besede po smrti dokazal, da mu je Hrvaška kršila človekove praviceEvropsko sodišče za človekove pravice. Vir: Twitter

Pravica je dosegljiva – čeprav včasih tudi zelo prepozna.

To kaže tudi nedavni primer sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), ki je odločilo, da je Hrvaška prekršila človekove pravice učitelju srbske nacionalnosti Miletu Novakoviću, ker je leta 1999 dobil odpoved pogodbe o zaposlitvi v srednji šoli v vzhodni Slavoniji samo zato, ker je predaval v srbskem jeziku in je imel 55 let ter je bil zato po oceni šole »prestar«, da bi se lahko naučil - hrvaščine.

Hrvaška je sedaj dolžna, da na račun nematerialne škode njegovi družini izplača 5000 evrov ter še 850 evrov na račun stroškov postopka.

Miletu Novakoviću ta zmaga sicer ne bo pomenila nič, saj je medtem že – umrl.

Kljub temu pa je za druge v podobnem položaju pomembna ugotovitev, da je ESČP tudi v tem primeru ugotovilo kršitev pravice do zasebnega življenja, ki je zagotovljena z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, saj je bil odpuščen, ne da bi pristojni pretehtali kakršnekoli alternative, na primer dodatno šolanje, odpustili pa so ga samo zaradi starosti in delovne dobe.

Ob tem je Novaković večji del svoje pedagoške kariere živel in delal na Hrvaškem. Od leta 1971 je delal kot učitelj, od julija leta 1998 pa je bil predavatelj v srednji šoli v vzhodni Slavoniji.