REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Skrajno-desničarska NPD organizirala patrulje za varovanje pred migranti

Skrajno-desničarska NPD organizirala patrulje za varovanje pred migrantivir: FB

Vikend med božičem in novim letom je na ulice bavarskega mesta Amberg privabil številne ljudi. Med njimi so bili tudi štirje migranti, ki so osumljeni napada na ducat drugih sprehajalcev. 

Serija napadov je ponovno sprožila javno debato glede migracij, kot tudi strah pred porastom povračilnih napadov s strani Nacionalnodemokratične stranke Nemčije (NPD).

NPD je tako organizirala patrulje, sestavljene iz njihovih članov oz. privržencev, ki so se po mestu sprehajali.

NPD je tako organizirala patrulje, sestavljene iz njihovih članov oz. privržencev, ki so se po mestu sprehajali. Nosili so rdeče odsevne jopiče z napisom »Ustvarjamo varne predele« (Wir schaffen Schützzonen). 

Michael Cerny je pozval k miru, kot tudi dejal, da patrulje NPD ne predstavljajo oblike vigilantizma. Drugačno mnenje ima lokalna policija, ki je poudarila, da kdorkoli, ki organizira samozaščitniške patrulje, lahko pričakuje globo ali kazensko ovadbo: »Policija strogo obsoja ljudje, ki jemljejo stvari v svoje roke.«

Michael Cerny
Michael Cerny | vir: Pixsell

Štirje migranti, ki so osumljenci za serijo napadov, so državljani Afganistana in Irana, stari med 17 in 19 leti. V soboto zvečer so pod vplivom alkohola nenadoma nadlegovali in udarjali mimoidoče, pri čemer je dvanajst oseb utrpelo večinoma lažje poškodbe. 

V soboto zvečer so pod vplivom alkohola nenadoma nadlegovali in udarjali mimoidoče, pri čemer je dvanajst oseb utrpelo večinoma lažje poškodbe.

Vse štiri so aretirali in poslali v pripor, kjer čakajo na sojenje zaradi povzročitve nevarne telesne poškodbe. Trem izmed četverice so predhodno zavrnili azil, a so še vedno ostali v Nemčiji. 

Policija, ki je prav tako opazila fotografije NPD patrulj na njihovi Facebook strani, pa jih ni videla dejansko na terenu. Predstavnik NPD Sebastian Schmidtke je povedal, da od sredine lanskega leta NPD izvaja t. i. »zaščitniško kampanjo« in pošilja svoje člane v jopičih v bolj »problematične predele« po številnih nemških mestih. 

Po njihovih navedbah so v Ambergu imeli dve patrulje s štirimi oz. petimi člani, ki so s svojo prisotnostjo »obveščali« javnost, da je tu ponovno varno. Hkrati je Schmidtke poudaril, da njihovi člani niso oboroženi, da v primeru incidenta obvestijo policijo, razen, če bi bila situacija tako »akutna«, da bi potrebovala takojšen odziv. 

Amberška policija je napovedala, da bo take patrulje obravnavala kot neregistrirano politično zbiranje, medtem ko jim NPD oporekal, da imajo pravico do svobodnega gibanja. 

Amberška policija je napovedala, da bo take patrulje obravnavala kot neregistrirano politično zbiranje, medtem ko jim NPD oporekal, da imajo pravico do svobodnega gibanja. 

Z najnovejšo serijo napadov s strani migrantov se je v Nemčiji ponovno razvila debata o deportaciji migrantov, prosilcev za azil oz. beguncev, ki bi storili zločin.

V sredo je nemški notranji minister Horst Seehofer dejal, da je obstoječo zakonodajo potrebno zaostriti in omogočiti deportacijo prosilcev za azil, ki storijo kriminalna dejanja, poroča DW.
 

Komentarji