REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Šilt kapa« udarila na »Bučo«: Zakaj je bolgarska politika videti kot mafijski film

»Šilt kapa« udarila na »Bučo«: Zakaj je bolgarska politika videti kot mafijski filmNekoč varnostnik, nato premier, pa zapornik: Bojko Borisov »Buča«. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Najnovejša politična kriza v Bolgariji vključuje bombo ob cesti, izraelskega strokovnjaka za eksplozive in grožnje s smrtjo v slogu Coppolovega Botra.

Glavna udeleženca te politične sage sta glavni državni tožilec Ivan Gešev z vzdevkom »Šilt kapa« in nekdanji premier Bojko Borisov, znan tudi kot »Buča«.

Ste zmedeni? Ne skrbite, niste edini, piše bruseljski Politico, ki je skušal razjasniti, kaj se je v tej balkanski državi dogajalo po 1. maju, ko je Gešev oznanil, da je bil tarča atentata.

Srž problema je položaj glavnega tožilca.

Geševa že leta napadajo protikorupcijski in prodemokratični aktivisti, ki mu očitajo, da je ena največjih ovir na poti Bolgarije k uveljavljanju evropskih norm. (Vzdevek »Šilt kapa« je dobil po svojem najljubšem klobuku.)

Poleti 2020 je bil ena glavnih tarč množičnih protimafijskih protestov, ko so protestniki neuspešno zahtevali njegov odstop.

Udeleženec protesta proti korupciji v Bolgariji, poletje 2020. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Politično zaščitena mafija je v Bolgariji vseprisotna, njeni interesi pa vključujejo trgovino z mamili, orožjem, ljudmi in zlorabo evropskih sredstev, piše Politico. Za protestnike je močan glavni tožilec v središču mafijske hobotnice in skrbi, da nobenega pomembnega igralca ne dohiti roka pravice.

Potem ko je »preživel« proteste leta 2020, se je zdel Gešev nedotakljiv, med drugim tudi zato, ker je imel tesne odnose z dolgoletnim bolgarskim premierjem Bojkom Borisovom, ki mu je lani pomagal celo priti iz zapora. (Korpulentnega nekdanjega varnostnika, Borisova, se je zaradi zajetne glave prijel vzdevek »Buča«.)

Nato se je nekaj vendarle spremenilo in sprožilo »državljansko vojno« v središču bolgarskega političnega establišmenta, kar je dalo upanje vsem tistim v Bolgariji, ki upajo, da bo njihova država končno lahko opravila s korupcijo.

Borisov in njegova stranka GERB sta dosegla tesno zmago na aprilskih parlamentarnih volitvah – petih v zadnjih dveh letih! –, a njegova premierska kandidatka, nekdanja evropska komisarka Marija Gabriel, je napovedala, da bo odstavila Geševa zaradi »škode, ki jo je povzročil ugledu tožilstva.«

Četudi so možnosti, da Gabrielova postane vodja nove bolgarske vlade, majhne, ​​ker so koalicijska pogajanja tik pred propadom, se je Gešev ostro odzval na obtožbe in zatrdil, da »politiki želijo ubiti njega in njegovo družino«, piše Politico.

V isti sapi je zagrozil z razkritjem informacij o korupciji na najvišji ravni.

Gešev je prišel v ospredje zanimanja bolgarske javnosti 1. maja, ko so uradniki potrdili, da je preživel bombni napad, ko je bila eksplozivna naprava detonirana na ovinku, kjer je vozil njegov avto.

Njegov namestnik Borislav Sarafov je trdil, da je ob cesti krater s premerom treh metrov, to trditev pa je potrdil tudi posebej najeti izraelski izvedenec za razstreliva.

Toda mnogi opozicijski politiki dvomijo v to različico in sumijo, da gre za zlagano zgodbo, oziroma da je Gešev zrežiral poskus atentata v trenutku, ko je bil njegov položaj v vrhu oblasti že resno ogrožen.

Asen Vasilev, sovodja protikorupcijske stranke Nadaljujemo s spremembami, je novinarjem dejal, da nekdo »skuša prestrašiti zajce«, medtem ko je vodja stranke Demokratična Bolgarija Atanas Atanasov dodal, da »obstajajo jasni dokazi, da gre za prevaro«.

To ni prvič, da Gešev trdi, da je njegovo življenje ogroženo.

V ponedeljek pa je javno raztrgal svojo odstopno izjavo, za katero trdi, da mu je bila vsiljena, in dejal, da bo na položaju ostal do konca svojega mandata leta 2026.

Gešev sebe rad primerja tudi z umorjenim sicilijanskim sodnikom Giovannijem Falconejem ob trditvah, da je prejel grožnje s smrtjo, vključno s komentarjem, da se »nahaja na samem robu prepada, medtem ko piha orkan«.

Dodal je še, da so tudi člani njegove družine prejeli grožnje s smrtjo.

Povedal je tudi, da ga je Borisov poskušal premamiti, da naj zapusti položaj glavnega državnega tožilca, in mu ponujal mesto veleposlanika v Turčiji in Izraelu, kar nekdanji premier zanika.

A Gešev vztraja, da je neodvisen zagovornik vladavine prava, saj je obljubil, da se bo v parlamentu boril proti »političnim smetem«.

Gešev se predstavlja tudi kot predstavnik evroatlantskih ambicij Bolgarije in se norčuje iz Borisova, ker je ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu podaril psa v znak prijateljstva.

V celi tej odbiti zgodbi je še treba spomniti, da je prav Gešev prej veljal za zaščitnika Borisova. Sicer je imela stranka GERB Bojka Borisova ključno vlogo pri imenovanju Geševa na njegovo funkcijo leta 2019. Ko so Borisova lani aretirali zaradi obtožb izsiljevanja denarja od bolgarskega igralniškega barona Vasila Božkova, znanega pod vzdevkom »Lobanja«, mu je na pomoč priskočil prav Gešev, ki je trdil, da je primer »smešen in politično motiviran«.

Ko so Borisova lani aretirali zaradi obtožb izsiljevanja denarja od igralniškega barona Vasila Božkova znanega pod vzdevkom »Lobanja«, mu je na pomoč priskočil prav Gešev, ki je trdil, da je primer »smešen in politično motiviran«.

Borisov zdaj zanika, da bi ga Gešev rešil, in trdi, da sta odločitev o njegovi izpustitvi na prostost neodvisno sprejeli dve različni sodišči. »Zdaj naj bi se izkazalo, da bi me Gešev rešil iz zapora! Mogoče bi moral tam ostati še dva dni. Ali želite, da se vrnem tja še za dva dni?«, je Borisov napadel novinarje, ki so ga spraševali o njegovem odnosu z Geševom.

Še vedno ni povsem jasno, kaj je povzročilo spor med Borisovom in Geševom. Možno je, da je nekdanji premier ocenil, da je državni tožilec postal preveč škodljiv za njegovo politično kariero, pa tudi, da ga bo moral odstaviti, če želi postati kredibilen koalicijski partner tako v Bolgariji kot v Bruslju, navaja Politico.

Kaj pa o vsem tem meni bolgarski esteblišment?

Situacija se je začela izjemno hitro razvijati. Sarafov, nekoč Geševljev zvesti namestnik, je zamenjal stran in zdaj poziva svojega šefa k odstopu. Vložil je celo tožbo proti generalnemu državnemu tožilcu, ki naj bi vključevala nezakonite posnetke.

Ker gre za občutljiv primer, je Sarafov dobil celo policijsko zaščito.

Da, prav ste prebrali: bolgarsko pravosodno ministrstvo ščiti namestnika generalnega državnega tožilca pred njegovim šefom. »Gospoda Geševa dobro poznam in prav zato se bojim za svoje življenje,« je dejal Sarafov in dodal, da pozna njegove »metode« in da je Gešev »nestabilen«.

Gešev se je odzval z zahtevo vrhovnemu sodnemu svetu, naj uvede disciplinske ukrepe proti Sarafovu, češ da je »izdajalec bolgarskega naroda«.

Bolgarski pravosodni sindikat je Geševa ​​kritiziral in opozoril, da ni sposoben opravljati svoje funkcije zaradi »popolne odsotnosti strokovnosti in moralnih kvalitet«. Dodali so še, da je pokazal svoje »igralske sposobnosti«, a hkrati tudi razkril, da so njegovi motivi osebni in politični.

Sindikat je pozval tudi k razrešitvi vrhovnega sodnega sveta, ki imenuje vrhovnega tožilca.

In kaj bo potem?

Neuspešni: Protesti proti korupciji v Sofiji. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V idealnem svetu bi škandal takšnih razsežnosti povzročil globoke spremembe v pravosodnem sistemu države, morda celo ustavne spremembe, piše Politico. A vrhunec celotne rašomonijade šele prihaja.

V idealnem svetu bi škandal takšnih razsežnosti povzročil globoke spremembe v pravosodnem sistemu države, morda celo ustavne spremembe, piše Politico.

Morda bo pod političnim pritiskom končno prišlo do oblikovanja večine v vrhovnem sodnem svetu, ki je nujna za odstavitev Ivana Geševa.

Še vedno pa ni jasno, kdo bi vodil to politično iniciativo, glavni tožilec pa sam svari, da bo »umazano perilo« članov sveta razkazal javnosti.

Borisov najverjetneje ne bo mogel sestaviti vlade, država pa bi se lahko v bližnji prihodnosti soočila s šestimi volitvami v zadnjih dveh letih.

Gešev je znan po svoji trmi in je zato skoraj neverjetno, da bo odstopil sam. »Edino, kar mi je pomembno, je, da delam za bolgarske ljudi. Svoj mandat bom dokončal neodvisno od vsega drugega,« je sklenil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek