REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šefi ameriške vohunske agencije CIA in izraelskega Mosada v Kataru na tajnih pogajanjih s Hamasom?

Šefi ameriške vohunske agencije CIA in izraelskega Mosada v Kataru na tajnih pogajanjih s Hamasom?Vodje Cie in Mosada razpravljajo o »pavzi« v spopadu v Gazi, da bi disegli osvoboditev izraelskih talcev. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Vodje ameriških in izraelskih obveščevalnih agencij so se srečali v Katarju, da bi razpravljali o morebitnem »humanitarnem premoru«, ki bi Hamasu omogočil, da izpusti okoli dva ducata talcev in omogoči vstop dodatne pomoči na oblegano območje Gaze.

Tristranski pogovori med direktorjem ameriške vohunske agencije CIA Billom Burnsom, vodjo Mosada Davidom Barneyjem in katarskimi uradniki se osredotočajo na tridnevni humanitarni premor v izraelski ofenzivi, da bi omogočili izpustitev 10 do 20 civilistov, ki jih je zadržal Hamas, je Financial Timesu povedal uradnik, seznanjen s pogovori.

Katar je v teh pogajanjih »na strani« palestinske skupine Hamas.

Začasno prekinitev ognja bi uporabili tudi za spodbujanje Hamasa, da sestavi in ​​preda seznam vseh 240 ujetnikov, ki jih ima.

»Pogovori so v zadnjih nekaj dneh dobro napredovali proti dogovoru,« je dejal eden od uradnikov.

Čeprav se je že prej govorilo o morebitnem premoru v spopadu, so najbolj napredovali pogovori v Katarju, poroča Financial Times in opozarja, da ima Katar pomembno vlogo na območju Gaze, saj finančno podpira civiliste in delavce v javnem sektorju.

Doha gosti tudi politično pisarno Hamasa.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek