REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Sankcije, milijarde orožja, propaganda, protiofenziva – nič ni delovalo. Ostal jim je samo še terorizem!«

»Sankcije, milijarde orožja, propaganda, protiofenziva – nič ni delovalo. Ostal jim je samo še terorizem!«Takoj po napadih na Crocus halo v Moskvi so se v zahodnih medijih pričele vrstiti informacije o tem, da naj bi napad izvedla nekakšna celica ISIS-a. Gre za trditve, ki prihajajo iz zahodnih obveščevalnih kuhinj in nimajo veliko zveze z realnostjo. Vir: Posnetek zaslona, X

Takoj po napadih na Crocus halo v Moskvi so se v zahodnih medijih pričele vrstiti informacije o tem, da naj bi napad izvedla nekakšna celica Islamske države (ISIS), da naj bi se napad zgodil zaradi slabega ravnanja z muslimani v Rusiji in da napad nima nobene zveze z Ukrajino.

Vendar se je že kmalu izkazalo, da je ta zgodba neverodostojna in polna lukenj.

Gre za trditve, ki prihajajo iz zahodnih obveščevalnih kuhinj in nimajo veliko zveze z realnostjo.

Te trditve iz zahodne ropotarnice psihološke vojne so seveda pljusnile tudi v vse slovenske medije, isto lajno pa sta v Sloveniji najbolj glasno ponavljala dva odslužena nekdanja šefa SOVE (imeni nepomembni), ki je seveda samo privesek ameriške vohunske agencije CIA.

Napadalci so bili vsi državljani Tadžikistana oziroma tujci.

Takoj po napadih na Crocus halo v Moskvi so se v zahodnih medijih pričele vrstiti informacije o tem, da naj bi napad izvedla nekakšna celica ISIS-a. Gre za trditve, ki prihajajo iz zahodnih obveščevalnih kuhinj in nimajo veliko zveze z realnostjo.

V sami Rusiji torej ni bilo dovolj »besnih muslimanov«, ki bi bili sposobni opraviti takšen napad.

Kar ni nenavadno, kajti na primer Grozni, čečensko glavno mesto je danes videti lepše od Ljubljane.

Čečeni pa so celo v prvih vrstah boja za Rusijo in se ne borijo več zoper njo, kot v devetdesetih letih.

Toliko o »nezadovoljnih muslimanih«.

Ker pa so stereotipi zelo trdovratni zahodni propagandisti kljub temu poskušajo z njimi še vedno prepričati zahodno javnost, da si muslimani ne želijo živeti v Rusiji, kjer so žalitve korana kaznive in bi raje živeli pod evropskimi sistemi, kjer sežiganje verskih knjig spada med vrednote »svobode govora.«

Da za napadom stojijo zahodne države in Ukrajina pa kažejo še drugi indici.

Napad je bil namreč profesionalno načrtovan, trajal je 18 minut, napadalci pa so trdili, da so ga izvedli za denar in ne zaradi ideoloških razlogov kot to počne ISIS.

Še več, napadalci so se po napadu usmerili proti Ukrajini, kjer so imeli tudi kontakte.

K temu je potrebno dodati opozorilo Victorie Nuland, visoke funkcionarke v zunanjem ministrstvu ZDA in arhitektke ameriške politike glede Rusije, ki je nedavno v Kijevu Rusiji napovedala vodenje »asimetrične vojne« in »grda presenečenja« za Ruse.

In ta so se nato zgodila.

Vir: Posnetek zaslona, X

Enako opazno je bilo komaj prikrito veselje na Zahodu nad dejstvom, da so streli končno začeli odzvanjati tudi v Moskvi.

Ob tem so ZDA že 14 dni pred napadi opozarjale svoje državljane, da naj se izogibajo množičnih srečanj v Moskvi. Zahodni mediji trdijo, da so si Rusi sami krivi, ker so ignorirali ta opozorila, toda analitiki opozarjajo, da so bila preveč splošna in da Rusija ni mogla vedeti, kje točno bi se ti napadi lahko zgodili.

Ob tem je Moskva največje mesto v Evropi, z 20 milijoni prebivalcev in zato ni bilo mogoče fizično varovati vseh krajev, kjer se zbirajo ljudje.

Napadalci so ob tem najprej likvidirali varovanje samega centra.

Zelo sumljivo je tudi, da so ZDA tudi pred nedavnimi napadi ISIS-a v Iranu »opozarjale« na napade, ki so se na podoben način nato zgodili.

Glede na dejstvo, da so zahodne tajne službe sodelovale pri ustanavljanju islamističnih organizacij, ki so bile jedro ISIS-a, zato ni mogoče izključiti, da so s temi skupinami ne samo povezane, pač pa z njimi upravljajo še danes.

Ob tem je znano, da se je okoli 450 islamskih skrajnežev priključilo ukrajinski »tuji legiji« in se je v Ukrajini borilo proti Rusiji.

Še več, v Tadžikistanu so odkrito novačili vojake za ukrajinsko tujo legijo.

Trditi, da Islamska država nima ničesar z Ukrajino in da Kijev ni vpleten v teroristični napad v Moskvi zato nima resne podlage.

Trdnih dokazov za vpletenost sicer še vedno ni, a indici in ocene dobrih poznavalcev se nagibajo k mnenju, da je bilo v tem primeru nujno sodelovanje zahodnih služb, morda Mossada, Mi6 in Cie pri tem terorističnem napadu.

V ozadju je zato Zahod na čelu z ZDA. Tako menijo tudi Larry Johnson, nekdanji analitik ameriške agencije CIA, polkovnik Douglas Macgregor, Gilbert Doctorow in mnogi drugi.

Kim Dotcom je na omrežju X opozoril, da je spletna stran ukrajinskega veleposlaništva v Tadžikistanu odkrito novačila Tadžike za ukrajinsko tujsko legijo za boj proti Rusiji.

Teroristi v nakupovalnem centru v Moskvi so bili Tadžiki (ne ISIS) in so se odpravili v Ukrajino takoj po terorističnem napadu. Priznali so, da so bili plačani.

»Sankcije niso delovale. Milijarde in orožja niso delovale. Neomajna podpora ni delovala. Protiofenziva ni delovala. Nenehna propaganda ni delovala. Terorizem na podlagi njihovih 'mednarodnih pravil' je vse, kar jim je ostalo. Tudi to ne bo delovalo. To samo kaže, kako zlobni in obupani so«, je ocenil Kim Doctom.

Vojaški strokovnjak in nekdanji častnik KGB Valerij Širjajev se strinja, da je bil napad v Crocusu resno načrtovan.

»Orožje je bilo uporabljeno za ustvarjanje panike. In največ so stavili na dobro raziskane lastnosti množice, zastrupitev zaradi požara in temperature požara,« ugotavlja strokovnjak.

Po Širjajevih besedah sta bila tudi kraj in čas za teroristični napad izbrana z razlogom - zaradi oddaljenosti Crocusa od središča Moskve in gostega prometa varnostne sile niso mogle hitro prispeti na prizorišče.

Sam napad je bil izveden »popolnoma v skladu z načrtom, brez napak, v samo 18 minutah.«

»Neizkušeni taksisti,« kot so se predstavili teroristi, bodo povedali veliko zanimivih stvari.

Očitno imajo resno bojno usposabljanje, meni strokovnjak.

Tudi Margarita Simonjan iz Rusija Danes meni podobno: »Imena nastopajočih že poznamo.

Njihove obraze smo že videli in vemo, da na zaslišanjih pojejo. (Ne objavljamo, da ne bi motili preiskave).

In takoj postane jasno, zakaj so včeraj ameriški mediji zborno kričali, da gre za ISIS.«

Bivši analitik Cie Larry Johnson se je čudil, kako hitro so v ZDA zanikali, da za napadom ne stoji Ukrajina: »Še vedno ne vemo, koliko je bilo napadalcev. Še vedno ne vemo, kakšno orožje je bilo uporabljeno. Slišali smo za strele, slišali smo za eksplozije, a nihče ne ve nič konkretnega. In vendar je State Department dejal, da 'Ukrajina tega ni storila'!

Ne, vedeli so, da je to storila Ukrajina. Vemo namreč da sta 7. marca ameriško veleposlaništvo v Moskvi in britansko veleposlaništvo v Moskvi izdala opozorilo, v katerem vsem Američanom in britanskim državljanom svetujeta, naj se 48 ur izogibajo zbiranjem množic, ker se bo zgodil teroristični napad. Takšna opozorila se izdajo le, če imate specifične, zanesljive podatke in ne morete preprečiti napada.

Torej so ZDA vedele, da Ukrajina nekaj pripravlja. Vedeli so, kaj je. Ugibali so, kaj bodo naredili Ukrajinci. In dejstvo je, da Ukrajina tega ni le zagrešila, ampak da je to storila tudi s pomočjo orožja in ob pomoči ZDA. To je tisto, kar je Belo hišo prestrašilo do smrti.«

»Razumeti morate, da to opozorilo ni bilo izdano po presoji veleposlaništva. To je bilo odobreno v Washingtonu, DC, na Main State in bi zahtevalo nekaj obveščevalnih podatkov, ki so bili ocenjeni kot nekoliko specifični in 'verodostojni'… Bolj ko so obveščevalni podatki konkretni in verodostojni, manj je treba opozarjati javnost. Pomislite na primer, da če bi točno vedeli, da bo določena skupina v petek v javni koncertni dvorani izvedla teroristični napad, bi lahko obvestili ustrezne organe in sprejeli varnostne ukrepe za prestrezanje napada, ne da bi vznemirili javnost.

State Department je izdal izjavo v dveh urah po bombnem napadu - ne pozabite, še vedno nismo vedeli, koliko napadalcev, kakšno orožje, koliko žrtev in ali so bili talci ali ne - z izjavo, da Ukrajina ni odgovorna za ta napad. Kako je State Department to vedel? To močno nakazuje, da so imele Združene države obveščevalne podatke, ki jih niso delile z Moskvo.

Po drugi strani pa, če informacija ne bi bila zelo podrobna, ampak bi prišla iz verodostojnega vira, bi si vzeli čas in pripravili javno opozorilo. To se je zgodilo, ko je ameriško veleposlaništvo v Moskvi 7. marca izdalo opozorilo. Imeli so informacije, za katere so mislili, da so verodostojne, vendar ne preveč natančne. To postavlja ključno vprašanje - ali so ZDA opozorile ruske oblasti? Običajno, ko sem opravljal to delo, smo podatke delili z ustrezno vlado in organi kazenskega pregona, da bi poskusili preprečiti napad. Na podlagi javnih komentarjev Marije Zaharove in Dimitrija Medvedjeva po opozorilu 7. marca in po današnjem napadu se zdi, da Združene države z Rusijo niso delile nobenih svojih informacij. Opozoril bi, da je nocoj objavljeno poročilo Wall Street Journala, ki navaja, da so Združene države res posvarile (rusko stran), vendar ruske oblasti vztrajajo, da niso prejele obvestila.

Celotna situacija je tako bizarna prav zaradi vprašanja, kaj so Združene države vedele in kdaj so to vedele. State Department je namreč izdal izjavo v dveh urah po bombnem napadu - ne pozabite, še vedno nismo vedeli, koliko napadalcev, kakšno orožje, koliko žrtev in ali so bili talci ali ne - z izjavo, da Ukrajina ni odgovorna za ta napad. Kako je State Department to vedel? To močno nakazuje, da so imele Združene države obveščevalne podatke, ki jih niso delile z Moskvo.

Potem imamo to zelo nenavadno sporočilo X (prej Twitter), ki ga je ob 3.30 uri zjutraj, 22. marca, objavil OSINTdefender (za katerega mislim, da ima za seboj CIA in služi za širjenje sporočil, ki jih CIA želi objaviti).«

»Člani Sveta za nacionalno varnost ZDA in Bele hiše naj bi namreč postajali vse bolj razočarani nad 'nepooblaščenimi drznimi dejanji', ki jih je Ukrajina izvedla proti Rusiji, vključno z njihovo nedavno kampanjo napadov z brezpilotnimi letali dolgega dosega, ki so ciljali na najmanj 25 naftnih rafinerij, terminalov in skladišč po zahodni Rusiji. Nekateri uradniki Bidnove administracije naj bi verjeli, da bodo ti napadi povzročili skok v svetovnih cenah nafte ter znatno stopnjevanje in povračilne ukrepe proti Ukrajini, kot je bilo videti med nocojšnjim raketnim napadom velikega obsega.

Ali menite, da je le srečno naključje, da Bidnova Bela hiša obtožuje Ukrajino, ki izvaja 'nedovoljene predrzne akcije' na isti dan, ko se v Moskvi zgodi ogromen teroristični napad? Ne verjamem v naključja. Mislim, da se je Bidnovo ministrstvo poskušalo rešiti pred napadom, za katerega so vedeli, da prihaja.

Pozno zvečer so se pojavile nekatere trditve, da naj bi si odgovornost za napad pripisala ISIS. Zanimivo je to, da imamo dokaze, da so se nekateri člani ISIS-a borili v Ukrajini proti Rusiji, tako da to ne pomeni nujno odpustka ne za Ukrajino in ne za ZDA,« opozarja Johnson.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek