REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija sprožila kazensko preiskavo proti tožilcem in sodnikom ICC, Medvedjev bi jim poslal kar supersonično raketo

Rusija sprožila kazensko preiskavo proti tožilcem in sodnikom ICC, Medvedjev bi jim poslal kar supersonično raketoBo Medvedjev poslal Kinžal nad sodnike? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ruske oblasti so sporočile, da so začele kazensko preiskavo glavnega tožilca Karima Khana in več sodnikov Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), potem ko je ICC izdal nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina.

»Ruski preiskovalni odbor je sprožil kazenski postopek proti tožilcu Mednarodnega kazenskega sodišča Karimu Khanu in več sodnikom Mednarodnega kazenskega sodišča,« je sporočil preiskovalni odbor.

Izdajo naloga za aretacijo Putina je označil za nezakonito.

Medvedjev je pravosodni organ zavrnil kot »sra**e, ki si ga nihče ne želi«, pri čemer se je skliceval na njegovo slabo evidenco pri pozivanju na odgovornost visoko profiliranih osumljencev.

ICC je nalog za aretacijo Putina izdal v petek zaradi suma, da je ruski voditelj odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij.

Zaradi podobnih obtožb je sodišče izdalo nalog tudi za Marijo Lvovo-Belovo, komisarko ruskega predsednika za pravice otrok.

ICC trenutno ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj ne Rusija ne Ukrajina nista podpisnici Rimskega statuta, ki je pravna podlaga za delovanje sodišča.

Zato za zdaj ni jasno, kako namerava sodišče sploh uveljaviti nalog za aretacijo.

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki zdaj opravlja funkcijo namestnika predsednika Varnostnega sveta Rusije je dejal, da ukaza ni mogoče izvršiti.

Medvedjev je poudaril pomanjkljivosti Mednarodnega kazenskega sodišča.

Nalog Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina je znak kolapsa sistema mednarodnega prava, je ocenil.

ICC, Haag. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Medvedjev je pravosodni organ v Haagu zavrnil kot »sr*nje, ki si ga nihče ne želi«, pri čemer se je skliceval na njegovo slabo evidenco pri pozivanju na odgovornost visoko profiliranih osumljencev.

Tudi nekdanji sudanski predsednik Omar al-Bashir, ki ga sodišče išče od leta 2005, »pljuva na obtožbe in kljub vojaškemu udaru doma [leta 2019] ostaja nedosegljiv,« je dejal namestnik predsednika ruskega Varnostnega sveta.

Največji dokaz nemoči Mednarodnega kazenskega sodišča je bil njegov neuspeli poskus preiskave vojnih zločinov, ki so jih zagrešile ameriške enote v Afganistanu in Iraku, je opozoril.

Medvedjev je dodal, da bi si lahko »predstavljali situacijo«, v kateri bi stavbo ICC v Haagu zadela ruska hiperzvočna raketa. »To sodišče je le bedna mednarodna organizacija, to niso ljudje iz Nata. Zaradi tega si ne bi upali začeti vojne. Nikomur ne bi bilo niti žal,« je dejal.

Washington je sodišču celo onemogočil preiskavo zločinov, ki so jih zagrešili pripadniki ameriških sil na Bližnjem vzhodu.

John Bolton, svetovalec za nacionalno varnost pod takratnim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, je takrat dejal, da je »ICC za vse namene že mrtev«, zato mu bo Washington dovolil, da »umre sam.«

Še preden je Mednarodno kazensko sodišče izdalo nalog za prijetje Putina, je prozahodna pristranost sodišča, ki posega v suverenost nezahodnih držav spodkopala mednarodno pravo, meni Medvedjev.

Države ignorirajo razsodbe, ki jih dojemajo kot same po sebi nepravične, in raje sklepajo neposredne dogovore med seboj, medtem ko »neumne odločitve OZN in drugih struktur pokajo po šivih.«

Medvedjev je dodal, da bi si lahko »predstavljali situacijo«, v kateri bi stavbo ICC v Haagu zadela ruska hiperzvočna raketa.

»To sodišče je le bedna mednarodna organizacija, to niso ljudje iz Nata. Zaradi tega si ne bi upali začeti vojne,« je ocenil namestnik predsednika ruskega Varnostnega sveta.

Upajmo, da Rusi ne bodo zgrešili cilja... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Nikomur ne bi bilo niti žal,« če bi raketa sesula stavbo ICC v Haagu, je prepričan Dmitrij Medvedjev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek