REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija povabila strokovnjake OZN in Rdečega križa, da raziščejo bombni napad na taborišče za vojne ujetnike

Rusija povabila strokovnjake OZN in Rdečega križa, da raziščejo bombni napad na taborišče za vojne ujetnikeUničen: zapor v Jelenovki. Je to bilo storjeno z namenom preprečiti novo nürnberško sojenje, na katerem bi začeli pričati ujeti nacisti - Azovci? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Rusija povabila strokovnjake OZN in Rdečega križa, da raziščejo bombni napad na taborišče za vojne ujetnike.

Moskva je pred tem za napad obtožila režim v Kijevu in dejala, da so bili za izvedbo uporabljeni ameriški raketni lanserji HIMARS.

Rusija je zato uradno povabila strokovnjake OZN in Rdečega križa, da raziščejo bombni napad na taborišče za vojne ujetnike.

Prav to je zahtevala tudi Ukrajina, ki je za napad obsodila Rusijo. Ta je zanikala ukrajinske obtožbe in prikazala dokaze (ostanke raket HIMARS), ki kažejo, da je Ukrajina, podobno kot že prej v primeru raketnega napada na Kramatorsk, sama izstrelila rakete na svoje državljane – tokrat celo ujete vojake (POW), ki so se nahajali v zaporu.

POZOR! VIDEO VSEBUJE PRIZORE NASILJA!

Rusko obrambno ministrstvo je namreč v nedeljo sporočilo, da je uradno povabilo neodvisne strokovnjake OZN in Rdečega križa, da preiščejo obstreljevanje centra za pridržanje v Donecke ljudske republike (DLR).

Znano je sicer, da Rusija dobro skrbi za ukrajinske ujetnike, to pa seveda vpliva tudi na povečanje predaj ukrajinskih vojakov v zadnjem času.

Petkov raketni napad je ubil 50 zapornikov, več kot 75 pa jih je bilo ranjenih.

»V interesu objektivne preiskave napada na center za pridržanje v Jelenovki (Elenovki), ki je privedel do smrti številnih ukrajinskih vojnih ujetnikov, je Ruska federacija uradno povabila strokovnjake OZN in Mednarodnega odbora Rdečega križa,« piše v sporočilu ruskega obrambnega ministrstva.

Ruski preiskovalci na terenu so obtožili Ukrajino, da je izvedla vojni zločin. Kijev bi to naredil iz dveh razlogov –, ker so pripadniki neonacističnega bataljona Azov pričeli pričati o zločinskih ukazih svojih nadrejenih in zato, ker želi zastrašiti svoje vojake, da se ne bi predajali in imeli občutka varnosti v ruskem ujetništvu.

Znano je sicer, da Rusija dobro skrbi za ukrajinske ujetnike, to pa seveda vpliva tudi na povečanje predaj ukrajinskih vojakov v zadnjem času.

V objektu v Jelenovki, južno od Donecka, je bilo nastanjenih več sto ukrajinskih zapornikov – predvsem članov neonacistične milice »Azov«, ki so se maja predali v Mariupolu.

Kijevske oblasti so natančno vedele, kje so zaprti ujetniki iz »Azova«.

Po prejšnjih izjavah ruske vojske je bil napad izveden z uporabo večcevnih raketnih izstrelkov HIMARS ameriške proizvodnje.

Kijevske oblasti so prav tako natančno vedele, kje so zaprti ujetniki iz »Azova«, je novinarjem povedal tiskovni predstavnik milice Donecke ljudske republike Eduard Basurin.

Med njimi je bil tudi ujetnik, pripadnik Azova, ki je bil fotografiran tudi ob predaji v Azovstalu, kot je mogoče razpoznati na podlagi njegovih tetovaž, vidnih tudi na truplu.

»Vso politično, kriminalno in moralno odgovornost za prelivanje krvi Ukrajincev osebno nosijo Zelenski, njegov zločinski režim in Washington, ki ju podpira,« je sporočila Moskva.

Ukrajinska vojska je v petek objavila izjavo, v kateri je obtožila ruske enote, da so obstreljevale mesto. Moskva naj bi uničila zapor, da bi krivdo pripisala Kijevu, pa tudi da bi »prikrila mučenje zapornikov in usmrtitve,« trdijo ukrajinske oblasti.

Medtem pa za razliko od vlade v Kijevu ameriška vlada za napad ni neposredno obtožila Rusijo.

»Preprosto nimamo dovolj informacij, da bi lahko kompetentno govorili o teh zelo zgodnjih poročilih,« je novinarjem dejal John Kirby, tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost.

Vso politično, kriminalno in moralno odgovornost za prelivanje krvi proti Ukrajincem osebno nosijo Zelenski, njegov zločinski režim in Washington, ki ju podpira.

Ameriško obrambno ministrstvo je celo sporočilo, da tudi če bi do takšnega napada s HIMARS-om prišlo, tega Ukrajina naj ne bi naredila »namerno«.

Te trditve pa se zdijo neverodostojne, saj so se doslej v ZDA in Ukrajini redno hvalili zaradi velike natančnosti HIMARS-ov.

Do napada in prodora podobne, zelo verjetno lažne informacije o kastraciji ukrajinskega vojaka je ob tem prišlo v trenutku, ko ukrajinska vojska trpi nove poraze, tokrat iz smeri Donecka.

Mesto prav zato ukrajinske sile bombardirajo z zahrbtnimi pehotnimi minami, ki so povsod v svetu prepovedane in ogrožajo predvsem civiliste v Donecku.

Na stotine teh min, katerih namen je, da človeku odtrgajo roko ali nogo in ga spremenijo v invalida je padlo na mesto in vasi.

Imajo zaščitno barvo in se težko ločijo od listja in trave.

Ukrajinska vojska jih razpršuje predvsem nad mestom Doneck.

Tankom so nenevarne, za ljudi pa zelo.

O tem zahodni mediji sploh ne poročajo.

Prav tako ne o tem, da t. i. ofenziva ukrajinskih sil v Hersonu sploh ne napreduje, saj ukrajinske sile trpijo hude izgube, v nasprotju s tem pa iz več smeri napredujejo ruske sile.

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin je prepričan, da so Ukrajinci raketirali zapor, da bi se izognili sojenju in pričanju ujetih Azovcev.

»Za raketnim napadom na preiskovalni zapor v Jelenovki stojita predsednik Volodimir Zelenski in Washington. To je bilo storjeno z enim samim namenom: preprečiti novo nürnberško sojenje, na katerem bi začeli pričati ujeti nacisti - Azovci.

Washington in Kijev odstranjujeta priče svojih zločinov proti človečnosti, da ne bi izgubili podpore državljanov evropskih držav in ZDA in da bi se dobava orožja in streliva nadaljevala. Javno priznanje grozodejstev s strani nacionalistov bataljona Azov bi neizogibno povzročilo zahteve po kazenskemu pregonu voditeljev številnih držav Nata je ocenil na svojem Telegram kanalu.

Delite članek