REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija je svoje ladje v Siriji zavarovala – z vojaškimi delfini

Rusija je svoje ladje v Siriji zavarovala – z vojaškimi delfiniNasmeh. Vir: Pexels

Satelitske slike ruskega vojaškega oporišča Tartus v Siriji so razkrile nenavadno podrobnost – vrsto kletk, ki se uporabljajo za namestitev morskih živali. Najverjetneje – delfinov.

Rusija je svoje vojaško oporišče v Siriji pred napadi z morske strani zavarovala tudi z vojaškimi delfini.

Analitiki ocenjujejo, da so te kletke dokaz, da je Rusija svoje vojaško oporišče v Siriji pred napadi z morske strani zavarovala tudi z vojaškimi delfini.

Ruski »živi podvodni arzenal« vključuje delfine, pa tudi kite beluga.

Eden med njimi se je lani precej pojavljal okoli Norveške in izzval veliko pozornost v tej državi.

Kit Beluga

Satelitski posnetki kažejo, da so bile kletke z delfini nameščene v Tartusu najmanj od septembra do decembra leta 2018.

Rusija, ZDA in zelo verjetno tudi Iran namreč uporabljajo šolane delfine za opravljanje različnih nalog, na primer za detekcijo min ter sovražnih saboterjev in potapljačev.

Po navedbah vojaškega analitika H.I. Suttona so se ruski vojaški delfini pojavili v istem delu pristanišča Tartus v Siriji, ki je sicer rezervirano za ruske podmornice, ki obiskujejo Sirijo.

Pri tem so ruske podmornice velikokrat izstreljevale manevrirne rakete proti upornikom in teroristom v Siriji.

Analitiki ocenjujejo, da so ladje in podmornice delfini varovali med oskrbovanjem.

Rusija, ZDA in zelo verjetno tudi Iran namreč uporabljajo šolane delfine za opravljanje različnih nalog, na primer za detekcijo min ter sovražnih saboterjev in potapljačev.

Ruske enote se v Siriji nahajajo zakonito, na podlagi poziva sirskih oblasti, za razliko od številnih drugih enot drugih držav, na primer Turčije in ZDA, ki so v to državo vstopile nezakonito.

Ruske enote v Tartusu so bile že v preteklosti tarča več napadov, najbolj obsežen pa se je zgodil januarja 2018 in so ga pripadniki ISIS-a izvedli s številnimi droni.

Istočasno so napadli tudi letališče Hmeimim.

Rusija se je prav zato verjetno odločila, da luko pred napadi diverzantov z morske strani dodatno zavaruje z vojaškimi delfini.

Delfini Vir:Pexels

Ruski delfini so, kot je poročal časnik Wired leta 2017, izvežbani, da detektirajo in ujamejo sovražne potapljače.

Če »aretacija« sovražnih potapljačev ni mogoča, so delfini izvežbani tudi za ubijanje sovražnika, ne samo s kljuni, pač pa tudi s »hipodermično iglo«, ki je napolnjena s plinom.

Uporaba takšne igle proti človeku pod vodo bi bila najverjetneje smrtna.

Ob tem ruske delfine trenirajo tudi za napade z minami zoper ladje.

Če »aretacija« sovražnih potapljačev ni mogoča, so delfini izvežbani tudi za ubijanje sovražnika, ne samo s kljuni, pač pa tudi s »hipodermično iglo«, ki je napolnjena s plinom.

Prav lani je ta ruski program šolanja delfinov prišel v ospredje medijev, saj se je v vodah Norveške pojavil kit vrste beluga.

Nekateri so ocenili, da je kit, ki so mu nadeli ime Hvaldimir, zbežal iz ruskega pomorskega oporišča.

Bil je prijazen do ljudi, na sebi je imel kamero s ciriličnimi oznakami, očitno pa je bil tudi treniran za prinašanje objektov z morskega dna.

Tudi ameriška mornarica uporablja šolane delfine v svojem »Mark 7« sistemu morskih živali. Program šolanja delfinov so začeli leta 1959 v mestu Point Loma v Kaliforniji.

V program so vključeni delfini in morski levi.

Ameriški delfini so izvežbani za lociranje min, njihovo označevanje ter sporočanje pozicij človeškim vodnikom.

Delite članek