REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Rezervni deli:« Poljska je Ukrajini v tajnosti in pod krinko že dostavila operativna bojna letala MiG-29

»Rezervni deli:« Poljska je Ukrajini v tajnosti in pod krinko že dostavila operativna bojna letala MiG-29MiG-29. Vir: Zajem zaslona, Telegram

V zadnjem času režim v Kijevu od Zahoda zahteva ne samo tanke, pač pa tudi bojna letala in rakete dolgega dosega.

Vendar pa doslej ni bilo znano, da je Ukrajina letala – že dobila.  In to takoj v začetku vojne...

Ne sicer zahodne izdelave, pač pa večinoma MiG-e, ki so prej leteli v poljski vojski, vse skupaj pa je bilo prikrito pred javnostjo.

Marca 2022, kmalu po začetku vojne, je načrt o prenosu celotne poljske flote lovcev MiG-29 uradno padel v vodo, potem ko Varšava in Washington nista dosegli dogovora.

»Ne more biti, da bo Poljska edina država zveze NATO, ki nosi tveganje, drugim državam pa tega ne bi bilo treba na kakršen koli način nadomestiti ali deliti z nami; z našimi zavezniki se bomo še naprej pogovarjali o letalih MiG-29,« je 9. marca 2022 za domače medije povedal poljski minister za zunanje zadeve Pawel Jablonski.

Nekaj dni pozneje so ukrajinske zračne sile sporočile, da uradno niso prejele nobenega novega letala od svojih zaveznikov, le rezervne dele in komponente, ki so pomagale pri obnovi in popravilu trenutne flote.

MiGi 29  Vir: Telegram
MiG-29. Vir: Telegram, zajem zaslona

Zdaj pa se zdi, da je Poljska v tem obdobju v Ukrajino premestila več kompletnih lovcev MiG-29.

O teh dognanjih je prvi poročal lokalni dnevnik Dziennik Gazeta Prawna, ki se sklicuje na vladne vire. Lovci naj bi bili dostavljeni razstavljeni, označeni pa so bili kot rezervni deli.

»Trup ali krila so prav tako rezervni deli,« so s ščepcem cinizma komentirali viri.

Natančna metoda, uporabljena za prevoz letala, ni bila razkrita, čeprav so bila letala zaradi nevarnosti v zračnem prostoru, ki ga pozorno spremlja Rusija, verjetno prepeljana z vlaki.

Vendar pa očitno poteka tudi urjenje pilotov lovcev na letalih F-16.

24. januarja 2022 je Jurij Ihnat, tiskovni predstavnik poveljstva zračnih sil Ukrajine, dejal, da so vojaške pilote poslali v ZDA na usposabljanje in da so lovska letala, ki bodo dostavljena, identificirana.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je julija 2022 namenil 100 milijonov dolarjev za usposabljanje ukrajinskih pilotov za letenje z ameriškimi bojnimi letali.

Tudi Nizozemska vlada je izjavila, da je pripravljena razmisliti o dobavi lovcev F-16 Ukrajini z »odprtim umom.«

Podobno je proizvajalec Lockheed Martin izjavil, da je pripravljen izpolniti povpraševanje po svojih letalih F-16.

Po uspehu sestanka Kontaktne skupine za ukrajinsko obrambo pod vodstvom ZDA v Ramsteinu v Nemčiji 20. januarja 2023 pri sprostitvi dobave glavnih bojnih tankov se pričakuje, da bo naslednje zasedanje, ki bo potekalo februarja 2023, obravnavalo vprašanje bojnih letal.

To pa bi lahko še zaostrilo vojno v Ukrajini.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek