REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Reševanje tovariša Lenina (oziroma njegovega trupla)

Reševanje tovariša Lenina (oziroma njegovega trupla)Foto: Sergey Gunejev/Sputnik

Med veliko domovinsko vojno proti nacistom (1941-45) je bilo truplo Vladimirja Lenina naskrivaj premaknjeno iz Moskve v odročne predele Sibirije. Na pot so šli tudi revolucionarjevo srce, del možganov in celo naboj od neuspešnega atentata.
Ljudje pogosto mislijo, da je Vladimir Lenin, verjetno najslavnejši revolucionar v zgodovini sveta, po smrti leta 1924 vedno počival v za to namenjenem mavzoleju na Rdečem trgu. Skoraj res, toda ne povsem. Skoraj štiri leta, ko so evropsko Rusijo prežemali srditi boji, je bil namreč na daljšem »službenem potovanju«.

Med veliko domovinsko vojno (vojna ZSSR proti nacistični Nemčiji v okviru druge svetovne vojne, op. prev.) je bilo Leninovo truplo naskrivaj premeščeno iz Moskve v Sibirijo, kjer so ga hranili skozi skoraj celotno vojno.

Zasilna evakuacija

Prvi tedni vojne proti nacistični Nemčiji so bili polomija za Sovjetsko zvezo. Wehrmacht je ekspresno povozil sovjetsko zahodno fronto ter okupiral večino Pribaltika, zahodno Ukrajino in Belorusijo. Moskva ni bila takoj ogrožena, vendar je sovjetsko vodstvo končno začelo gledati bolj dolgoročno in pomislilo, da bi premestilo vredne stvari iz prestolnice, med katerimi je bilo brez doma tudi telo voditelja ruske revolucije.

Ustanovljena je bila posebna komisija, ki je ocenila potencialno škodo nemških zračnih napadov na mavzoleju. Prišla je do sklepa, da bi že majhne bombe zmele v prah tako mavzolej kot njegovo vredno vsebino.

Nadaljevanje članka si lahko preberete na RUSSIA BEYOND