REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prvorazredni: Bolan svetovalec predsednika vlade s kršenjem pravil karantene, z vožnjo in sprehajanjem »preverjal svoj vid«

Prvorazredni: Bolan svetovalec predsednika vlade s kršenjem pravil karantene, z vožnjo in sprehajanjem »preverjal svoj vid«Dominic Cummings ne obžaluje kršitev karantene

Nespoštovanje pravil karantene s strani Dominica Cummingsa, glavnega arhitekta brexita in svetovalca britanskega predsednika vlade Borisa Johnsona je že odneslo prvega britanskega ministra – ministra za Škotsko Douglasa Rossa.

Odstopil je namreč zaradi protesta - ker Dominic Cummings ni odstopil.

Škotska predsednica vlade Nicola Sturgeon je že pohvalila odstop ministra za Škotsko zaradi »načelnega stališča.«

Pravila v Veliki Britaniji so namreč podobna kot v Sloveniji – vsak s simptomi koronavirusa mora ostati doma.

Pravila v Veliki Britaniji so namreč podobna kot v Sloveniji – vsak s simptomi koronavirusa mora ostati doma.

Tega pa Dominic Cummings ni naredil, čeprav je bil pozitiven na Covid-19, pač pa se je z ženo in otroci prevažal po deželi, obiskal družinsko posestvo v oddaljenem kraju in se sprehajal naokoli ...

Mike Barton, ki je bil do lani direktor policije v Durhamu je dejal, da je Cummings »očitno prekršil pravila« in da to »ne more biti bolj jasno«, ter da si sam ne more zamisliti »slabšega primera kršitve pravil.«

Ravnanje Cummingsa in krčevita obramba nezakonitega ravnanja svojega svetovalca s strani Borisa Johnsona je sicer že sprožila burne odzive medijev in tiska.

Cummings - protesti

Ljudje so Cummingsa ob njegovih prekrških in postopanju naokoli tudi posneli in glasno kričali nanj, da kot pozitiven na koronavirus ogroža ljudi okoli sebe.

Ob tem je Cummings, ki se je danes vendarle pojavil pred javnostjo in opravičeval svoja dejanja povedal tako komplicirano zgodbico o tem, zakaj je prekršil pravila karantene in se odpeljal na posestvo svojih staršev, postopal po bližnjem gozdu in podobno, da bi bila njegova pojasnila razumljiva le, »če bi jih narisal na tabli,« kot je sklenila ena od komentatork.

Da je imel pravico storiti to, kar je, so trdili le redki. 

Ne samo to, zaradi Cummingsa, ki je dejal, da ne bo odstopil in da svojih dejanj ne obžaluje, z odstopom grozijo tudi nekateri zdravstveni delavci v Veliki Britaniji.

Zdravnik je dejal, da je  Cummings s svojim dejanjem pljunil v obraz vseh, ki se trudijo zajeziti pandemijo, celotnega zdravstva oziroma britanskega javnega zdravstvenega sistema NHS.

Eden od znanih kirurgov, ki dela po 20 ur na dan s pacienti s Covidom-19 v plastičnem skafandru, kjer je vroče in delo zelo težko, je prav tako Cummingsa pozval, da naj odstopi, ker, če ne bo – bo odstopil on.

Dejal je tudi, da je Cummings s svojim dejanjem pljunil v obraz vseh, ki se trudijo zajeziti pandemijo, celotnega zdravstva oziroma britanskega javnega zdravstvenega sistema NHS.

To in javni protesti najbolje razkrivajo bes ljudi, ki skozi ravnanje predsednika vlade Velike Britanije ugotavljajo, da veljajo za njih ena pravila, za »elito« pa povsem druga.

Iz Cummingsa se je ponorčeval tudi nekdanji predsednik Sveta EU Donald Tusk.

»To je očitno pravilo, ki ga spoštujejo Cummings in njegovi - da odhajajo, ko bi morali ostati,« je tvitnil Tusk.

Kot sta minuli konec tedna poročala časnika Guardian in Mirror, je Cummings namreč konec marca, ko je bila epidemija koronavirusa na vrhuncu, skupaj z družno potoval iz Londona v 430 kilometrov oddaljeni Durham, kjer so doma njegovi starši.

Cummings je večkrat kršil prepovedi potovanja iz kraja bivanja, ki jih je za omejevanje širjenja koronavirusa sprejela vlada, katere pomemben člen je.

Poleg tega je takrat kazal simptome okužbe s koronavirusom – ker je bil v stiku tudi z bolnim Johnsonom - in bi glede na navodila moral v samoizolacijo.

Nato so ga v Durhamu videli še 19. aprila.

Takrat je bil domnevno »že zdrav« (kar je seveda vprašljivo – lahko je bil prenašalec virusa) in se je nato vrnil v London.

Toda 12. aprila je nekdo Cummingsa videl tudi na znani turistični točki okoli 50 kilometrov stran od Durhama. To je prijavil tudi policiji.

Glede na ta poročila je Cummings večkrat kršil prepovedi potovanja iz kraja bivanja, ki jih je za omejevanje širjenja koronavirusa sprejela vlada, katere pomemben člen je.

Cummings sam ta poročila zanika, vendar o njegovih poteh v Durham pričajo tudi uradni zaznamki o urejanju varnostnih protokolov zanj, sta poročala časnika.

Cummings - Mirror

Po teh razkritjih so se nemudoma usule kritike tako na Cummingsa kot tudi na Johnsona in vlado, zlasti s strani tistih, ki so se odgovorno izogibali stikom s starejšimi sorodniki. Veliko jih je zaradi Covida-19 umrlo.

Skupno so doslej v Veliki Britaniji, ki je med najhuje prizadetimi državami s koronavirusom, zabeležili 36.793 smrti.

Vendar je Johnson v nedeljo Cummingsa po njunih kriznih pogovorih podprl in zavrnil pozive, naj ga odstavi. Kot je dejal, »verjame, da je Cummings deloval odgovorno, v skladu s pravili in integriteto.«

Kot je pojasnil Johnson, je Cummings z družino potoval k svojim staršem, da bi zagotovil varstvo za otroke, »potem ko je postalo jasno, da bi lahko bila z ženo onesposobljena zaradi koronavirusa, nista pa imela alternative.«

Nizozemski predsednik vlade Mark Rutte zaradi uveljavljenih pravil karantene v času koronavirusa ni odšel obiskati niti svoje 94 let stare matere, ki je umirala. Svetovalec britanskega predsednika vlade pa se je na ta pravila - požvižgal.

»Mislim, da je sledil instinktom vsakega očeta, vsakega starša,« je dejal Johnson.

Vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer je že ocenil, da je Johnson padel na preizkusu in še dodatno užalil ljudi, ki so se žrtvovali med krizo.

»Javnost bo mislila, da za najtesnejšega svetovalca premierja veljajo ena pravila, druga pa za ostale Britance. Premierjeva dejanja so spodkopala zaupanje v njegove lastne zdravstvene nasvete v teh ključnih časih,« je še komentiral Starmer.

Mark Rutte Vir:Twitter

V Veliki Britaniji časniki poročajo, da nizozemski predsednik vlade Mark Rutte zaradi uveljavljenih pravil karantene v času koronavirusa ni odšel obiskati niti svoje 94-letne matere, ki je umirala v domu za ostarele.

Svetovalec britanskega predsednika vlade pa se je na ta pravila - požvižgal.

Zatrdil je, da se je na okoli 100 kilometrov dolgo pot najprej odpravil, 'da bi preveril svoj vid.'

Cummings se ni želel opravičiti za svoja dejanja in jih prav tako ni obžaloval. Dejal je le, da »lahko razume jezo nekaterih ljudi.«

Ob tem je zatrdil, da se je na okoli 100 kilometrov dolgo pot najprej odpravil, »da bi preveril svoj vid.«

Menda ni bil prepričan, ali mu zaradi okužbe s koronavirusom oči še služijo, zato je soprogo in mlajšega sina odpeljal do počitniške hišice staršev v turističnem kraju. Tam so ga seveda videli besni prebivalci, ga posneli in klicali policijo.

»Prvorazredni«: Pahor, Hojs, Tonin

Vid se seveda običajno preverja pri okulistu ali pri zdravniku, ne pa za volanom, z okuženo družino v avtu in nato s sprehodi po turističnih krajih. Ampak za elito in »prvorazredne« očitno veljajo druga pravila kot za »navadne« državljane.

To smo ob sprehodu predsednika države, notranjega in obrambnega ministra ter drugih slovenskih prvorazrednih spoznali tudi v Sloveniji.

Kaj za vraga naj bi Dominic Cummings delal za volanom v takšnem stanju, je bilo vprašanje, ki mu ga na njegovi tiskovni konferenci nihče od prisotnih novinarjev ni postavil.

To je opazil tudoi voditelj Eamon Holmes, ki je dejal, da njega soproga v takem stanju ne bi pustila za volan in da bi moral Cummings v najboljšem primeru, z nezanesljivim vidom, sedeti na mestu sopotnika, ne pa za volanom.

 

Delite članek