REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prva republika Donbasa popolnoma osvobojena, vendar v ZDA menijo, da »še ni čas« za mirovne pogovore

Prva republika Donbasa popolnoma osvobojena, vendar v ZDA menijo, da »še ni čas« za mirovne pogovoreLisičansk je svoboden. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Moskva pravi, da je potem, ko je bil osvobojen še Lisičansk celotno ozemlje Ljudske republike Lugansk (LLR) iztrgano izpod ukrajinskega nadzora.

Reakcija ljudi je bila očitna - sreča in olajšanje.

Zadnji ostanki ukrajinskih sil so bili pregnani iz Ljudske republike Lugansk, je v nedeljo sporočil ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Medtem so francoski poročevalci ob svoji reportaži z grozo spoznali, da lokalni preivalci na vzhodu Ukrajine ruske enote pozdrajajo kot - osvoboditelje...

Veselo novico je ruski obrambni minister sporočil predsedniku Vladimirju Putinu, je sporočilo ministrstvo za obrambo.

Šojgu je dejal, da so ruske enote in sile Donbasa popolnoma zavzele Lisičansk, zadnje večje mesto, ki je ostalo pod ukrajinskim nadzorom od leta 2014, ko je LLR kmalu po državnem udaru v Kijevu razglasila neodvisnost.

Rusija in Ukrajina sta v začetku tega tedna poročali o hudih bojih okoli Lisičanska, najbolj srdit spopad pa je potekal v mestni rafineriji nafte.

Novica o zavzetju Lisičanska je prišla po tem, ko so se ukrajinske enote prejšnji teden umaknile iz Severodonecka, bližnjega mesta na nasprotni strani reke Severski Donec.

Reakcija lokalnega prebivalstva je bila očitna - sreča in olajšanje. Tako se zagotovo ne sprejemajo domnevni okupatorji...

Boji za Severodoneck so trajali več mesecev.

Rusija je poslala svoje enote v Ukrajino 24. februarja, potem ko Kijev ni uresničil mirovnih sporazumov iz Minska, katerih namen je bil, da regijam Doneck in Lugansk dajo poseben status znotraj ukrajinske države, toda ukrajinska vojska je pričela s silovitimi napadi na obe osamosvojeni republiki.

Protokola, ki sta jih posredovala Nemčija in Francija, sta bila prvič podpisana leta 2014. Nekdanji ukrajinski predsednik Petro Porošenko je priznal, da je bil glavni cilj Kijeva izkoristiti premirje za pridobitev časa in »ustvariti močne oborožene sile.«

Protinapad Rusije je preprečil  namero Ukrajine, da si z orožjem pribori že izgubljena ozemlja.

Februarja 2022 je Kremelj priznal republiki Donbasa kot neodvisni državi in zahteval, da se Ukrajina uradno razglasi za nevtralno državo, ki se ne bo nikoli pridružila nobenemu zahodnemu vojaškemu bloku.

Kijev vztraja, da je bila ruska ofenziva popolnoma neizzvana.

Številni analitiki menijo, da bi bil sedaj pravi trenutek, da se vojna čim prej konča s pogajanji.

Toda po svoje je presenetljivo – ali pa tudi ne – da tako ne menijo ZDA.

V ZDA so politiki prepričani, da »še ni čas za mirovna pogajanja med Rusijo in Ukrajino.«

Washington bo pomagal zagotoviti zmago Kijeva, pravi John Kirby, koordinator sveta za nacionalno varnost ZDA

Washington verjame, da je prezgodaj razpravljati o mirovnih pogajanjih med Moskvo in Kijevom, saj nobena stran ni pripravljena na takšna pogajanja, je v nedeljo za Fox News povedal koordinator ameriškega Sveta za nacionalno varnost (NSC) za strateško komuniciranje John Kirby.

Na vprašanje, ali naj ameriški predsednik Joe Biden »potisne« Rusijo in Ukrajino k mirovnim pogajanjem, je Kirby namesto odgovora dejal, da je »čas, da ZDA še naprej podpirajo Ukrajino.«

Cilj Washingtona je zagotoviti, da bo Kijev »določil, kako se odloča o zmagi« v tekočem konfliktu in »pod kakšnimi pogoji.«

»Ne želimo videti Ukrajine poražene od Rusije in zato še naprej hitimo s pomočjo,« je dejal visoki uradnik NSC in dodal, da so samo ZDA Ukrajini že namenile 7 milijard dolarjev pomoči.

Toda Američanom je lahko, v Ukrajini umirajo Evropejci. In Afričani... Nazadnje tedaj, ko so dva evropska plačanca ustrelili.

Skupaj z Afričanom.

Medtem ukrajinske sile doživljajo poraze.

Pomoč Zahoda v orožju pa je hitro uničena na bojiščih.

Ko je govoril o morebitnih prihodnjih mirovnih pogovorih, je Kirby odvrnil, da vam bo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski »povedal, da zdaj ni čas za te razprave.«

Tudi ruski predsednik Vladimir Putin »ni pokazal, da bi bil zainteresiran za pogovore s pogajanji«, je dodal ameriški uradnik.

V začetku tega tedna je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov dejal, da bi Kijev lahko končal konflikt v enem dnevu tako, da bi svojim vojakom in nacionalističnim silam ukazal, naj odložijo orožje in izpolnijo zahteve, ki jih je postavila Moskva.

Rusija je Ukrajino pred tem obtožila zastoja v mirovnih pogajanjih, ki jih ni bilo od marca.

Ukrajinska stran je vztrajala, da se bo vrnila k mizi šele, ko bo imela »močnejši pogajalski položaj.«

Glavni kijevski pogajalec David Arakhamia je prejšnji teden nakazal, da bi lahko tak trenutek prišel šele konec avgusta.

Američani vztrajajo pri vojni, toda Ukrajina medtem vztrajno izgublja ozemlja v vojni z Rusijo.

Toda Ukrajina medtem vztrajno izgublja ozemlja v vojni z Rusijo.

V nedeljo je Peskov dejal, da so ZDA in njihovi zavezniki tisti, ki »stavijo na nadaljevanje vojne« in Kijevu preprečujejo, da bi sploh pomislil na mir.

V Kremlju verjamejo, da bo prišel čas za pogovore, saj bo na koncu prevladal razum.

Koga v resnici podpira Zahod pa je vidno tudi ob običajnem pregledu vojnega ujetnika (fotografija zgoraj), pripadnika ukrajinskih oboroženih sil.

Njegove tetovaže jasno razkrivajo, zakaj je denacifikacija - še kako potrebna.

Delite članek