REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Propad puča: socialistični kandidat nezakonito odstavljenega Eva Moralesa prepričljivo zmagal

Propad puča: socialistični kandidat nezakonito odstavljenega Eva Moralesa prepričljivo zmagalArce in Morales - za novo pot v socializem. Vir: Twitter

Po lanski nasilni odstavitvi predsednika Eva Moralesa so v Boliviji v nedeljo potekale splošne volitve.

Po nezakonitem prevratu novembra lani je oblast sicer prevzela desna vlada, ki je takoj spremenila zunanjepolitično usmeritev države.

Vse to pa na podlagi lažne trditve, da naj bi bilo na predsedniških volitvah lani oktobra, ko je zmagal Evo Morales, veliko goljufij.

Kmalu se je izkazalo, da na volitvah v Boliviji sploh ni bilo goljufij in nepravilnosti, ki bi zahtevale ponovitev volitev.

Kmalu zatem se je izkazalo, da na lanskih volitvah v Boliviji sploh ni bilo goljufij in nepravilnosti, ki bi zahtevale ponovitev volitev.

Ob uspehu levih strank na volitvah lahko zato letos znova pričakujemo obtožbe volilnih goljufij, ki bi lahko sprožile novi val nasilja v državi.

Država je tudi pomembna izvoznica litija, kovine, nujno potrebne za izdelavo baterij.

Arce in Morales se zavzemata za socializem
Arce in Morales se zavzemata za socializem. Vir: Twitter

Kmalu zatem, ko so se pojavile informacije o tem, da je vojaški vrh v Boliviji izpeljal vojaški udar prav zato, da bi vodilni proizvajalci baterij in predvsem ameriška Tesla lahko prišli do poceni surovin pa je to potrdil celo sam prvi mož Tesle Elon Musk, ki je na Twitterju odkrito zapisal, da »mi lahko z državnim udarom odstranimo kogarkoli.«

Gre za druge volitve tako predsednika kot parlamenta v letu dni, ki so jih oblasti zaradi pandemije že večkrat preložile.

Za zmago na volitvah mora kandidat v prvem krogu zbrati več kot 50 odstotkov glasov, zadostuje pa jih tudi 40, če ima deset odstotnih točk prednosti pred zasledovalcem.

Novembra lani je dotedanji predsednik Evo Morales razglasil zmago za že četrti mandat na čelu države, a opozicija je vztrajala, da so volitve zaznamovale prevare.

Po več tednih protestov desničarskih skupin in grožnji vojske je Morales odstopil in zapustil državo.

Trenutno živi v Argentini.

V boj za predsedniško mesto je njegova stranka Gibanje za socializem (MAS) zdaj poslala nekdanjega ministra za gospodarstvo Luisa Arceja, ki so mu ankete napovedovale približno 29 odstotkov glasov.

S podporo približno 19 odstotkov mu sledi sredinski kandidat, nekdanji predsednik Carlos Meza, za njim pa je desni politik Luis Fernando Camacho s približno desetimi odstotki glasov.

Bolivijski desničarski režim je ob volitvah preganjal neodvisne opazovalce, vendar brez uspeha.

Sodeč po vzporednih volitvah je Arce v nedeljo prejel kar 52 odstotkov glasov, njegov glavni tekmec, sredinski kandidat Carlos Meza pa slabih 32.

Za dokončno zmago že v prvem krogu kandidat potrebuje ali več kot 50 odstotkov vseh glasov ali pa več kot 40 odstotkov glasov ob vsaj desetodstotni prednosti pred prvim zasledovalcem.

Nekdanji levičarski predsednik Bolivije Evo Morales, ki se je po lanskih volitvah zatekel najprej v Mehiko in nato v Argentino, je po zmagi svojega kolega na nedeljskih volitvah napovedal vrnitev v domovino.

Analitiki so sicer napovedovali, da bi lahko Meza v drugem krogu celo premagal Arceja, saj naj bi ga podprle še druge stranke, a te priložnosti očitno ne bo, saj je Arce prepričljivo zmagal že v prvem krogu volitev.

Nekdanji levičarski predsednik Bolivije Evo Morales, ki se je po lanskih volitvah zatekel najprej v Mehiko in nato v Argentino, je po zmagi svojega kolega na nedeljskih volitvah napovedal vrnitev v domovino.

Arce je, čeprav bodo uradni izidi volitev znani šele čez nekaj dni, že razglasil zmago in napovedal vrnitev demokracije, medtem ko je Meza v ponedeljek priznal poraz, saj da je nasprotnikova 20-odstotna prednost prevelika in tako zelo očitna, da nima smisla vztrajati pri nasprotnem

Vojska in policija sta lani v krvi zadušila proteste. Vir: Twitter

Kljub pandemiji novega koronavirusa je bila udeležba na nedeljskih volitvah višja od pričakovane, okoli 87-odstotna, je sporočilo bolivijsko vrhovno volilno sodišče, nekakšna državna volilna komisija.

Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je že pozdravil nedeljske volitve v Boliviji. Politike je pozval, naj si skupaj prizadevajo za narodno spravo.

Čeprav ga ni v domovini, Morales ohranja velik vpliv v državi, kjer mu številni pripisujejo zasluge za dvig življenjske ravni in okrepitev enakopravnosti, zlasti na strani staroselskih prebivalcev, ki predstavljajo približno 40 odstotkov 12-milijonskega prebivalstva.

Morales je tudi nacionaliziral rezerve nafte in plina, vlagal v socialne programe ter infrastrukturo in dosegel gospodarsko rast krepko nad regionalnim povprečjem.

Morales je tudi nacionaliziral rezerve nafte in plina, vlagal v socialne programe ter infrastrukturo in dosegel gospodarsko rast krepko nad regionalnim povprečjem.

Glavne stranke, ki stojijo nasproti njegovemu taboru, po drugi strani Moralesa kritizirajo kot avtoritarnega in skorumpiranega, vendar so se po prevzemu oblasti s strani desne vlade pojavili številni primeri korupcije prav na strani do sedaj vladajočih v Boliviji.

Pri tem je že lani posebna preiskava in študija ameriškega inštituta MIT dokazala, da so bila obtožbe organizacije Ameriških držav (OAS) o nepravilnosti pri lanskih volitvah Moralesa – lažne.

To pa pomeni, da je bil prevrat v državi dejansko tihi vojaški udar, izveden s pomočjo tuje mednarodne organizacije.

Arce in Morales zahtevata pravičnejšo delitev dobičkov tudi od Tesle
Morales in Arce zahtevata pravičnejšo delitev dobičkov tudi od Tesle Elona Muska. Vir: Twitter

Kot sta pojasnila John Curiel and Jack R. Williams, ki sta ocenjevala poročilo OAS, so bile obtožbe na račun Moralesa - neutemeljene.

»Kot specialista za volilno integriteto sva ugotovila, da statistični podatki ne podpirajo trditve o poneverbah v oktobrskih volitvah v Boliviji,« sta zapisala.

Študijo je naročil Center za ekonomske in politične raziskave (CEPR).

Njegov direktor Mark Weisbrot je dejal, da je OAS »zelo zavedla medije in javnost« in da bo organizacija morala pojasniti, »zakaj je izdala svoja sporočila za javnost in zakaj bi jim moral kdorkoli verjeti, ko bo prišlo do volitev.«

Delite članek