REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pritožila se je zaradi hrupa iz mošeje in dobila 18 mesecev zapora

Pritožila se je zaradi hrupa iz mošeje in dobila 18 mesecev zaporaMošeja - notranjost

Pritoževala se je zaradi hrupa iz mošeje, pa dobila 18 mesecev zapora. "Užalila je islam", je odločilo sodišče v Indoneziji in žensko, ki se je pritožila zaradi hrupa iz bližnje mošeje obsodilo na 18-mesečno zaporno kazen.

Budistka, ki je po rodu Kitajka, stara 44 let, je obsojena zaradi bogokletnosti oziroma blasfemije, ker se je pritoževala v zvezi z vabili na molitev, ki se preko minareta po zvočnikih ponavlja petkrat na dan, ker je menila, da jih mošeja na severu Sumatre predvaja preveč glasno.

Povedala je nekaj, kar je užalilo vero, v tem primeru islam

Indonezija ima sicer največjo populacijo muslimanskega prebivalstva na svetu, kakor tudi precejšnje število budistov, kristjanov in drugih verskih manjšin.

V zadnjih letih je v državi opaziti širjenje konservativne interpretacije islama, zaradi česar se mnogi bojijo, da bo to ogrozilo dosedanji ugled Indonezije kot sekularne in strpne države.

"Povedala je nekaj, kar je užalilo vero, v tem primeru islam", je povedal tiskovni predstavnik Okrožnega sodišča Medan in dodal, da je obtožena "obžalovala svoje dejanje in se opravičila."

Politični aktivisti trdijo, da se strogi zakoni o blasfemiji v Indoneziji izkoriščajo za zlorabo manjšin in kršitev verskih svoboščin, poroča Radio B92.