REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Priprave na poraz v strateško pomembnem mestu: ZDA pozivajo Ukrajino, naj se »ne »fiksira« na obrambo Bahmuta

Priprave na poraz v strateško pomembnem mestu: ZDA pozivajo Ukrajino, naj se »ne »fiksira« na obrambo BahmutaKijev čaka na ruski napad iz treh smeri... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Po mesecih srditih bojev za strateško zelo pomembno mesto Bahmut, v katerem bi po nekaterih podatkih lahko izgubilo življenje celo okoli 35.000 ukrajinskih vojakov, so v ZDA pričeli pripravljati teren za poraz in umik ukrajinske vojske iz tega mesta.

Po mesecih srditih bojev za strateško zelo pomembno mesto Bahmut, v katerem bi po nekaterih podatkih lahko izgubilo življenje celo okoli 35.000 ukrajinskih vojakov, so v ZDA pričeli pripravljati teren za poraz in umik ukrajinske vojske iz tega mesta.

V javnost so tako pricurljali najnovejši »nasveti« ZDA Ukrajini.

ZDA namreč verjamejo, da bi se morala Ukrajina »preosredotočiti« na priprave za novo ofenzivo, kar nakazuje, da bi hudi boji za mesto Artjomovsk (ki ga Ukrajina imenuje Bahmut) morda »ovirali« Kijev.

O tem poroča več medijev, ki se sklicujejo na neimenovanega visokega uradnika Bele hiše.

Pri tem so ta poročila, zanimivo, v popolnem nasprotju z večmesečnimi poročili zahodnih medijev, ki so mesto Bahmut opisovali kot ključno, strateško območje.

V petkovem pogovoru z majhno skupino novinarjev je namreč visok uradnik v administraciji ameriškega predsednika Joeja Bidna (ki ni želel biti imenovan ali citiran dobesedno) dejal, da se Ukrajina »ne bi smela osredotočiti na obrambo mesta Bahmut za vsako ceno.«

Spodnji posnetek medtem kaže, da ruske sile že napredujejo proti središču mesta...

Washington je namesto tega Kijevu svetoval, naj čas izkoristi za pripravo velike protiofenzive proti Rusiji.

Močna osredotočenost na mesto Bahmut »ovira Ukrajino pri pomembnejši nalogi« organiziranja spomladanske ofenzive za povrnitev ozemlja, ki ga je zasedla Moskva, je menda dodal uradnik in opozoril, da je »čas naklonjen Rusiji« zaradi njenega večjega števila vojakov in topništva.

V podobnem petkovem poročilu je Reuters posredno citiral tudi visokega uradnika Bidnove administracije, ki je Kijevu svetoval, naj počaka, »dokler ni na voljo najnovejša dobava ameriškega orožja in zagotovljeno usposabljanje«, pri čemer se je očitno skliceval na 2,5 milijarde dolarjev vreden, najnovejši paket orožja, odobren v Washingtonu v začetku tega leta.

Pomoč vključuje veliko število topniških granat, streliva za raketne platforme HIMARS, ki so jih dobavile ZDA, in prvič bojna vozila Stryker – vendar brez tankov.

Te pa naj bi posebej v Ukrajino (tudi Leoparde z nemškim soglasjem) poslala Poljska, Velika Britanija in druge evropske države.

Manjše število ukrajinskih vojakov se prav tako usposablja v ameriški bazi v Nemčiji, nekateri pa se učijo, kako upravljati baterijo protiraketne obrambe Patriot.

V nasprotju s poročili zahodnih medijev, ki so Bahmut doslej opisovali kot strateško pomembno mesto se je v zadnjem času pojavilo več poročil, v katerem ameriški uradniki trdijo, da »tudi če Moskva uspešno zavzame mesto, to strateško ne bo spremenilo dinamike na bojišču,« kot je v petek dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby.

Mesto Artjomovsk je v letih od državnega udara v Kijevu leta 2014 postalo osrednje oporišče ukrajinske vojske na vzhodu Ukrajine.

Je del 70 kilometrov dolge obrambne črte, ki so jo v vmesnih letih ustvarile ukrajinske sile. Rusija zahteva suverenost nad mestom skupaj s preostalim delom Ljudske republike Doneck, ki se je Rusiji pridružila oktobra po referendumu. Kijev je glasovanje zavrnil kot »lažno«.

Mesto ostaja glavno logistično središče za ukrajinske sile v regiji in se je v zadnjih mesecih izkazalo kot osrednja točka konflikta za obe strani.

Ruske enote so v zadnjih nekaj tednih na tem območju dosegle več zmag.

Med številnimi drugimi naselji so zavzele mesto Soledar in strateško vas Kleščevka, kar ji omogoča obkolitev Artjomovska oziroma Bahmuta.

Čeprav ostaja nejasno, ali bo Kijev upošteval nasvet Bidnove administracije, so komentarji ameriških uradnikov prišli po petkovem poročilu Der Spiegla, ki je navedel, da je nemška zvezna obveščevalna agencija (BND) »zaskrbljena« zaradi velikih izgub, ki so jih utrpele ukrajinske enote v območju Bahmuta.

V začetku tega tedna je britanski časnik The Times poročal tudi, da je Kijev za obrambo Artjomovska poslal slabo opremljene enote z malo bojnimi izkušnjami.

Po poročanju neodvisnih ameriških analitikov in podatkov javno dostopnih virov naj bi bile izgube ukrajinske vojske doslej preko 150.000 mrtvih in preko 300.000 ranjenih medtem ko je ruska vojska izgubila med 16 - 20.000 vojakov.

Dvakrat toliko je verjetno še ranjenih, vendar ruski kanali poročajo, da se jih kar 95 odstotkov po oskrbi lahko vrne na bojišče, česar pa ni mogoče neodvisno preveriti.

Ruski kanali poročajo, da je Bahmut v zadnjih dnevih v stanju »operacijske obkolitve«, kjer borci zasebne poklicne vojaške skupine Wagner napredujejo »noč in dan«, boji pa potekajo, kot kažejo posnetki, tudi že v središču mesta.

Objave na družbenih omrežjih potrjujejo, da so bili številni ukrajinski vojaki poslani kot topovsko meso v Bahmut in Soledar brez orožja in so brez poveljnikov.

Eden od njih prikazuje ostanke enote, ki se pogovarja z »inšpektorjem« blizu Bahmuta.

»Poveljnik čete je odstopil, ni poveljnikov vodov, ni oskrbe, ni zdravnikov, ni orožja, imamo samo osebno orožje. Pa metalce granat, ki pa jih nihče ne zna uporabljati. Imamo dva mitraljeza, ki ne streljata pravilno, ampak se zatikata. Od 3 čet nas je ostalo 42, nobeden ne zavrača boja, a s takšno organizacijo in vodstvom imamo grenko izkušnjo v regiji Sumy, kjer so nas preprosto zapustili,« pravi ukrajinski vojak.

Zahodni mediji medtem poročajo o pričakovanju Kijeva, da bodo ruske sile na fronti kmalu napadle ukrajinske sile iz treh strani hkrati, kar opisujejo kot njihovo »nočno moro.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek