REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pričakovane posledice zanikanja realnosti: »Zakaj NATO ne more priznati, da Ukrajina nima možnosti za pridružitev?«

Pričakovane posledice zanikanja realnosti: »Zakaj NATO ne more priznati, da Ukrajina nima možnosti za pridružitev?«Če je komu všeč ali ne, Putin smrtno resno misli preprečiti nadaljnje napredovanje Nata proti Vzhodu. Vir: Twitter

Samo dan pred začetkom »posebne vojaške operacije« ruske vojske oziroma »agresije na Ukrajino« je Daniel L. Davis, urednik spletne strani 1945 in nekdanji podpolkovnik ameriške vojske napisal članek, v katerem je jasno opisal glavno zablodo »zahoda« in pokazal na pot, ki bi lahko preprečila vojno v Ukrajini.

Za to je sedaj prepozno, kriza je medtem postala vojna.

Toda članek je še vedno aktualen, saj še vedno kaže, kako je mogoče vojno končati.

In to seveda ni tako, kot si domišljata neodgovorni ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ali slovenski predsednik vlade Janez Janša, ki na vse kriplje zahtevata uvedbo »cone prepovedi preletov«.

Oziroma – vojno z jedrsko silo, Rusijo.

Zahod rad uporablja sankcije za reševanje kakršnega koli mednarodnega problema. To Putina ni odvrnilo leta 2014 glede aneksije Krima in tudi zdaj ne bo delovalo.

Danil Davis je 23. februarja objavil naslednje: »NATO se igra z ukrajinskimi življenji v nasprotovanju Rusiji z ignoriranjem realnosti: zdaj, ko je ruski predsednik Vladimir Putin nezakonito priznal neodvisnost dveh odcepljenih delov Ukrajine – in ruska Duma Putinu podelila dovoljenje za uporabo vojaške sile – svet ni samo v 11. uri pred vojno, pač pa tudi v 59. minuti.

Zahod rad uporablja sankcije za reševanje kakršnega koli mednarodnega problema. To Putina ni odvrnilo leta 2014 glede aneksije Krima in tudi zdaj ne bo delovalo.

Prepoznavanje realnosti in sprejemanje racionalnih odločitev, tudi ob tej pozni uri, ostajata edini stvari, ki lahko preprečita veliko vojno v Vzhodni Evropi.

Protesti zoper NATO  Vir: FB
Protesti zoper NATO. Vir: FB

Zdaj je popolnoma jasno: edina stvar, ki ima kakršno koli možnost preprečiti vojno na tej točki, je, da Zahod prizna jasno realnost, da Ukrajina nikoli ne bo povabljena v NATO.

Ignoriranje to realnosti tako, da se trmasto oklepate fikcije, da so Natova vrata Kijevu še vedno odprta, bo pripeljalo do tega, da bodo ZDA verjetno požele zastrupljene sadove: potencialno na desetine tisoče Ukrajincev bo umrlo v vojni, ki se ji je mogoče izogniti, varnost Nata pa bo zmanjšana – in ne glede na to, katero izbiro NATO sprejme, bo Ukrajina ostala zunaj Nata.

Neumnost najvišjega reda je pretvarjati se drugače, še posebej, če je vztrajno držanje odprtih Natovih vrat najverjetnejša iskrica, ki bi prepričala Putina, da bi bil poskus ciljno omejenega vojaškega napada na Ukrajino morda boljši od tega, da bi NATO postal njegov sosed.

Ignoriranje to realnosti tako, da se trmasto oklepate fikcije, da so Natova vrata Kijevu še vedno odprta, bo pripeljalo do tega, da bodo ZDA verjetno požele zastrupljene sadove: potencialno na desetine tisoče Ukrajincev bo umrlo v vojni, ki se ji je mogoče izogniti, varnost Nata pa bo zmanjšana – in ne glede na to, katero izbiro NATO sprejme, bo Ukrajina ostala zunaj Nata.

Na splošno se Zahod trudi na vse diplomatske načine, da bi se izognil kompromisom glede katerega koli od svojih izhodiščnih stališč in Putinu zavrača katero koli od njegovih ključnih zahtev: da se Ukrajini onemogoči članstvo v Natu, da se NATO vrne na meje iz leta 1997 in da raket srednjega in kratkega dosega ni blizu ruskih meja.

NATO raje rešuje krizo na način, ki vodi k temu, da bi Putin zmanjšal svoje vojaške okrepitve, da bi bila ohranjena ozemeljska celovitost Ukrajine in da ohranja odprta vrata prihodnjim kandidatom za NATO.

Nič ni narobe, če ima Zahod takšne cilje, a da bi imeli kakršno koli možnost za uspeh, morajo biti cilji utemeljeni v zapleteni realnosti, ki obdaja Ukrajino.

To pomeni, da mora obstajati nekaj praktičnih, realističnih možnosti, s katerimi se lahko prepad med preferencami Nata in ruskimi zahtevami dovolj premosti, da se doseže minimalno sprejemljiva nevojna rešitev.

Putin vidi NATO kot agresorja zoper Ukrajino
Putin vidi NATO kot agresorja zoper Ukrajino. Vir: Twitter

Toda ruskih zahtev ni mogoče 'premostiti'. Če se bodo zahodni voditelji še naprej zavzemali za želene rezultate in zavračali kompromis, je verjetnost vojne velika in bodo ljudje in enote Ukrajine – ne pa zahodna javnost ali njene enote – tisti, ki bodo plačali ceno v krvi.

Putinova zahteva, da se NATO umakne nazaj na položaje iz leta 1997, je zahteva, ki je noben zahodni voditelj ne bi mogel upoštevati.

Toda izjava, da Ukrajini ne bo ponujeno članstvo v Natu in da rakete ne bodo nameščene v bližini medsebojnih meja, ponuja prostor za kompromis za obe strani.

Putin je morda sposoben rešiti krizo in se izogniti vojni, če bo le dobil uresničitev dela svojih zahtev.

Če je komu všeč ali ne, Putin smrtno resno misli preprečiti nadaljnje napredovanje Nata proti Vzhodu. To realnost bodisi ignoriramo v lastno škodo ali pa lahko uspevamo z dobro politiko, ki temelji na poštenem priznavanju realnosti.

Dokler ali razen če ruske vojaške sile ne začnejo z aktivnimi bojnimi operacijami proti ukrajinskim ciljem, ostaja možnost preprečitve vojne.

Toda Putin je smrtno resen glede tega, da ne dovoli Natu, da napreduje naprej proti ruski meji. To je morda zadnja priložnost Zahoda, da se izogne ​​vojni s priznavanjem politične in vojaške realnosti.

Prvič, Rusija ima več kot dovolj bojne moči, da premaga ukrajinske oborožene sile, morda v nekaj dneh.

Drugič, Zelenski ima prav: nobena država Nata ne razmišlja o boju proti Rusiji v imenu Kijeva, kar pomeni, da bo Ukrajina sama, ko bodo krogle začele leteti, in bi verjetno utrpela izjemne vojaške in civilne žrtve.

Tretjič, končni rezultat ruskega napada bo uničena Ukrajina, ki nikoli ne bo sprejeta v Nato.

Če se zavezništvo noče pogajati o kateri koli od treh najpomembnejših Putinovih zahtev, je vojna skoraj gotov izid in ukrajinski poraz je skoraj zagotovljen.

Nato se ne bo širil preko Odre - so se zlagali v NATO
NATO se ne bo širil preko Odre - so se vodilni zahodni politiki zlagali Rusom v devetdesetih. Vir: Twitter

Če odmislimo retoriko in optimistične besede, je to hladna realnost na terenu v vzhodni Evropi.

Združene države lahko bodisi pristopijo k tej realnosti in zaradi nje uspejo, lahko pa jo ignorirajo in Ukrajino obsodijo na uničujočo in krvavo vojno ter zmanjšanje varnosti Nata, medtem ko se razkol med Moskvo in Zahodom pospešuje.

To bi pomenilo ukrepanje, vključno z uvedbo neomejenega moratorija na članstvo Ukrajine v Natu, pogajanjem o vzajemni distanci zahodnih in ruskih bojnih sil od ukrajinske meje in krepitvi sedanjih meja Nata.

Takšna politika bi preprečila vojno in rešila ukrajinska življenja, ohranila ukrajinsko neodvisnost in zaščitila varnost ZDA in Nata.

Takšna politika bi preprečila vojno in rešila ukrajinska življenja, ohranila ukrajinsko neodvisnost in zaščitila varnost ZDA in Nata.

Če je komu všeč ali ne, Putin smrtno resno misli preprečiti nadaljnje napredovanje Nata proti Vzhodu. To realnost bodisi ignoriramo v lastno škodo ali pa lahko uspevamo z dobro politiko, ki temelji na poštenem priznavanju realnosti,« je sklenil Daniel L. Davis, urednik spletne strani 1945, višji sodelavec za obrambne prioritete in nekdanji podpolkovnik ameriške vojske, ki se je štirikrat napotil na bojna območja.

Je avtor knjige Enajsta ura v 2020 Ameriki. Lahko mu sledite na Twitterju: @DanielLDavis1.

Delite članek