REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predsednik: »Počutim se grozno in prestrašeno. Razburjen sem do obisti, ker vem, da bo nekdo zaradi mene usmrčen«

Predsednik: »Počutim se grozno in prestrašeno. Razburjen sem do obisti, ker vem, da bo nekdo zaradi mene usmrčen«Morilska brata, komaj polnoletna Stanislav in Ilja. Vir: Screenshot YouTube

19-letni Stanislav in 21-letni Ilja Koscev, brata iz Belorusije, sta si oba prislužila smrtno kazen zaradi brutalnega umora njune nekdanje učiteljice.

Belorusija je sicer zadnja država v Evropi, ki smrtne kazni ni odpravila.

Brata bosta usmrčena s strelom v zatilje.

Čaka ju strel v zatilje: 19-letni Stanislav in 21-letni Ilja Koscev. Vir: Twitter

Obstaja možnost, da bi ju morda pomilostil predsednik države Aleksander Lukašenko, vendar ta možnost kopni odkar je brata Koscev javno označil za »smeti.«

»Dva izmečka - zanju ni drugega imena, saj sta bila že prej obsojena za napad - sta ubila svojo učiteljico. In zakaj? Ker je želela zaščititi malčka njune sestre,« je povedal Lukašenko.

Za primer je izvedel, ker ga je seznanil predsednik vrhovnega sodišča, je razkril.

Mučena in brutalno umorjena učiteljica Natalija Kastric. Vir: Twitter

Sodba navaja, da sta 47-letno Natalijo Kastric približno 100-krat hladnokrvno zabodla, nato pa zažgala njeno hišo.

Družine obsojencev na smrt oblasti ne obveščajo o terminu usmrtitve niti se jim odobri zadnji obisk. Oblasti tela usmrčenih nato ne predajo njihovim družinam, tudi grobišča niso razkrita.

Britanski Mirror poroča, da je grozljivo dejanje posledica odločitve Stanislava in Ilije, da se maščujeta potem, ko se je učiteljica obrnila na socialno službo, saj je menila, da bi morala njuna sestra zaradi zanemarjanja izgubiti skrbništvo nad svojima mladoletnima otrokoma.

Brata so ujeli, ker so v njuni hiši našli računalnik, ki sta ga ukradla umorjeni učiteljici. Naposled sta priznala, da sta jo zabodla do smrti in nož odvrgla v bližnjo reko Sozh.

Srhljivi detajli zločina, ki je pretresel Belorusijo, so bili predstavljeni na sodišču.

»Celo noč sta jo vbadala. Ubijala sta jo dobesedno ure in ure … Moledovala ju je, toda na koncu sta jo pokončala kljub prošnjam, da naj ji prizaneseta,« je v sklepni besedi poudaril tožilec.

Prizorišče srhljivega zločina. Vir: Twitter

Mladeniča sta sodišče prosila za usmiljenje in se zagovarjala, da sta bila pijana ter da jima je »vodka zameglila razum.«

»Mogoče je vodka ravnala tako. Še danes ne znam razložiti, zakaj sem jo ubil,« je pristavil.

»Ne vem, kaj je šlo narobe,« je rekel Ilja. In za grozljiv umor okrivil – vodko.

»Mogoče je vodka ravnala tako. Še danes ne znam razložiti, zakaj sem jo ubil,« je pristavil.

Stanislav je vztrajal, da je bil le sostorilec in je zato prosil sodnika, da jima da še eno priložnost.

Toda mati žrtve Vera Gordijevič je nasprotovala milejši kazni ob vprašanju: »Kdo mi bo vrnil hčer?«

V video posnetku je videti kletko v sodišču, v kateri je sedel Ilja, ki je pred razsodbo povedal, da se kesa zaradi svojega dejanja.

»Počutiš se katastrofalno, čutiš strah« je priznal Lukašenko.

Na vprašanje, kakšno sporočilo ima za svojce žrtve, je dejal: »Obžalujeva njihovo izgubo. Točno razumeva, kako boleče je zanje. Vsega se jasno zavedama. Vendar storjenega ni več mogoče spremeniti.«

Lukašenko je v zvezi s to zadevo razkril, da se počuti izjemno slabo vsakič, ko podpiše nalog za usmrtitev.

Od leta 1994 jih je podpisal približno 250. Prizanesel je le enemu obsojencu.

»Počutiš se katastrofalno, čutiš strah« je priznal Lukašenko.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko priznal, da čuti strah, ko podpisuje ukaz o izvršitvi smrtne obsodbe. Vir: Wikipedia

»Počutim se grozno in prestrašeno. Razburjen sem do obisti in me zelo moti, ker se zavedam, da bo neka oseba umrla, ko podpišem odlok. Toda življenje v zaporu je še mnogo hujše, saj so tam ljudje zaprti v kletkah kot živali, « je ob tej priložnosti dejal 65-letni beloruski predsednik, ki je na tem položaju že 25 let.

Nenavadno je, da je Lukašenko - ki vztrajno zavrača mednarodne kritike glede teptanja človekovih pravic zaradi uporabe smrtne kazni – tokrat sam razkril podrobnosti primera še pred razsodbo o krivdi brata Koscev.

Družine obsojencev na smrt beloruske oblasti sicer ne obveščajo o terminu usmrtitve, prav tako se jim ne odobri zadnji obisk.

Metoda usmrtitve obsojencev najhujših kaznivih dejanj v Belorusiji je podobna tisti, ki jo je v SSSR uporabljal Stalin.

Oblasti telesa usmrčenih nato ne predajo njihovim družinam, tudi grobišča niso razkrita.

Leta 2019 so bile v Belorusiji izvedene tri usmrtitve.

Metoda je podobna tisti, ki jo je v SSSR uporabljal Stalin.

Odkar se je država osamosvojila s padcem Sovjetske zveze leta 1991, so v Belorusiji usmrtili več kot 400 moških.

EU in različne mednarodne organizacije so Belorusijo pozvale, naj preneha tako izvajati kot uporabljati smrtno kazen kot najstrožjo kazensko sankcijo.

Delite članek