REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Povišana radiacija v severni Evropi, dokaz nesreče v kakšni ruski jedrski elektrarni?

Povišana radiacija v severni Evropi, dokaz nesreče v kakšni ruski jedrski elektrarni?Povišana radiacija ima izvor v - Rusiji?

Oblasti nordijskih držav trdijo, da so ta mesec odkrile blago povišano raven radioaktivnosti v severni Evropi, za katero nizozemski strokovnjaki trdijo, da morda izhaja iz Rusije in da bi to lahko bil znak, da je prišlo do poškodbe v kakšni od ruskih jedrskih elektrarn.

Vendar je ruska državna agencija TASS, ki se je pozvala na ruskega državnega operaterja jedrskih elektrarn Rosenergoatom sporočila, da dve jedrski elektrarni na zahodu države niso sporočile da bi imele kakršne koli probleme.

Elektrarna v Leningradu pri Sant Petersburgu in elektrarna Kola v bližini Murmanska na severu »delata normalno, raven radiacije pa je pod dovoljeno mejo,« je navedla agencija TASS.

Na Nizozemskem trdijo da 'ti izračuni kažejo, da radionuklidi (radioaktivni izotopi) 'prihajajo iz smeri zahodne Rusije' in da njihova sestava 'lahko kaže na poškodbo v jedrski elektrarni.'

Toda finski, norveški in švedski nadzorniki za radiacijsko in jedrsko varnost kljub temu vztrajajo, da so ta teden opazili majhne, za ljudi in okolico sicer nenevarne količine radioaktivnih izotopov v delih Finske, Južne Skandinavije in Arktika.

Švedska služba za zaščito pred radiacijo je sporočila, da za zdaj ni mogoče določiti, kaj bi lahko bil vir povečanega sevanja oziroma oblaka, ki vsebuje radioaktivne izotope.

Finski in norveški kolegi pa niso želeli špekulirati o mogočem viru onesnaženja.

Nacionalni institut za javno zdravje in življenjsko okolje iz Nizozemske je sporočil, da analizira podatke in da »ti izračuni kažejo, da radionuklidi (radioaktivni izotopi) prihajajo iz smeri zahodne Rusije« in da njihova sestava »lahko kaže na poškodbo v jedrski elektrarni.«

Delite članek