REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Potujoči cirkus Zelenskega - dobra fora ali »pomanjkanje takta«

Potujoči cirkus Zelenskega - dobra fora ali »pomanjkanje takta«Na seznamu reči, s katerimi se nikoli ne bi smeli šaliti, je pristal tudi ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski; nekdanji komik, kot kaže, ni več smešen. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Preden je postal predsednik Ukrajine in državo popeljal v vojno, je bil Vladimir Zelenski komik. Zdaj pa se zdi, da mu primanjkuje smisla za humor, zato njegovi sodelavci na vse kriplje skušajo preprost televizijski skeč spremeniti v diplomatski škandal.

Novinar RTL Laurent Gerra si je drznil »prestopiti mejo« in brez nekega posebnega povoda narediti skeč o Zelenskem, v katerem je, naravnost bogokletno za birokrate iz Kijeva, primerjal njegovo turnejo po Evropi (med katero zahteva še več orožja in denarja evropskih davkoplačevalcev za vojno proti Rusiji) s potujočim cirkusom.

Medtem ko se je pačil z nekoliko spremenjenim, »karnevalskim« glasom je Gerra ukrajinskega predsednika in njegove evropske zaveznike opisal kot del skupine »Zelenski cirkusa« in povabil gledalce (evropske davkoplačevalce), naj ne zamudijo šova, ki bo »kmalu tudi pri vas«.

Ob cirkuški glasbi v ozadju je komik naštel tudi »nastopajoče«, med drugim »bradato žensko Ursulo von der Leyen«, »vrvohodca Joeja Bidna« in »Emmanuela Macrona, ki poje z lonci«.

Dovtip, ki je bil za nekatere dobra šala, pa je režim v Kijevu tako prizadel, da se je odzval celo ukrajinski veleposlanik v Franciji Vadim Omelčenko, ki je zahteval opravičilo televizije RTL.

»Kakšen cinizem in pomanjkanje takta, ki nista značilni za prijateljsko ljudstvo Francije. Brez empatije, brez odgovornosti. Zahtevam opravičilo za svojega predsednika in moje ljudstvo, ki trpi in se bori za svojo svobodo, a tudi za vašo svobodo,« je dejal užaljeni Omelčenko.

Zakaj bi Zelenski potreboval opravičilo in ali je možno, da ima ukrajinski voditelj amnezijo in je pozabil, da je tudi sam vodil televizijsko oddajo, v kateri je na podoben, satiričen način upodabljal ukrajinske politične osebnosti – zaenkrat ostaja nejasno.

Mimogrede, ukrajinski diplomatski zbor je bil tudi doslej precej glasen pri pregonu vsakršne kritike na račun vlade Zelenskega na Zahodu.

Andrej Melnik, nekdanji veleposlanik Kijeva v Berlinu, je nazoren primer takšnega nič kaj diplomatskega pristopa, saj je vsako uro svojega mandata v Nemčiji namenil napadom na nemške politike, za katere je menil, da Kijev ne podpirajo dovolj…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek