REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Potrjeno uničenje prvega britanskega tanka Challenger 2

Potrjeno uničenje prvega britanskega tanka Challenger 2Glavni bojni tank Challenger 2 britanske izdelave je bil uničen v boju v ruski regiji Zaporožje, kažejo posnetki, ki krožijo po spletu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Glavni bojni tank Challenger 2 britanske izdelave je bil uničen v boju v ruski regiji Zaporožje, kažejo posnetki, ki krožijo po spletu.

Gre za prvi primer uničenja tega britanskega tanka v spopadu.

Vozilo je bilo zadeto v bližini vasi Rabotino, kjer so v zadnjih tednih potekali intenzivni spopadi med ruskimi in ukrajinskimi enotami.

Videoposnetek, ki prikazuje goreči tank Challenger 2, se je pojavil na spletu v ponedeljek.

Očitno so ga posneli ukrajinski vojaki, ki so se z avtomobilom vozili mimo tanka, medtem ko je iz njega izpuščal gost črn dim.

Poleg Challengerja 2 videoposnetek prikazuje tudi ukrajinski tank T-64, zapuščen na cesti, poškodovano bojno vozilo pehote (IFV) družine BMP ter več onesposobljenih oklepnih avtomobilov in tovornjakov.

Fotografije iz videoposnetka z dronom prikazujejo popolnoma zgorel rezervoar, na tleh pa so vidne lise staljene kovine.

Nadaljnji dokazi o uničenju tanka so se pojavili v torek, objavili pa so jih na spletu ruski kanali Telegram.

Fotografije iz videoposnetka z dronom prikazujejo popolnoma zgorel rezervoar, na tleh pa so vidne lise staljene kovine. Slike prav tako prikazujejo kopico uničenih ukrajinskih vozil v bližini tanka, in sicer dva oklepnika BMP-1 iz sovjetskega časa, ameriški oklepni transporter M113 brez kupole in tovornjak.

Gre za prvi primer uničenja tega britanskega tanka v spopadu.

V Ukrajini so jih neprestano hvalili in razglašali za »ostrostrelce« med tanki ter v primerjavah z ruskimi poudarjali, zakaj vse naj bi bili britanski veliko boljši.

Kijev je prejel le 14 takšnih tankov iz Velike Britanije v začetku tega leta, vozila pa so dolgo časa varovali pred vsem hudim, kar jih je čakalo na fronti.

En takšen tank naj bi stal 4,2 milijona funtov.

Ta denar davkoplačevalcev Združenega kraljestva je sedaj šel v nič, so se ponorčevali ruski kanali.

Gre tudi za prvo bojno izgubo za to vrsto tanka v celoti, saj je bil pred tem zgolj še en takšen tank uničen v Iraku leta 2003, kar pa je britanska vojska pripisala incidentu »prijateljskega ognja.«

Chalenger 2: V Ukrajini so jih neprestano hvalili in razglašali za »ostrostrelce« med tanki ter v primerjavah z ruskimi poudarjali, zakaj vse naj bi bili britanski veliko boljši. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Glede na opis tankov Challenger 2 na uradni spletni strani britanske vojske so bila ta vozila uporabljena tudi v »operacijah v Bosni in Hercegovini, na Kosovu in v Iraku in nikoli niso doživela izgube v rokah sovražnika«.

Tank pripada 82. zračno-jurišni brigadi ukrajinske vojske.

Gre za elitno enoto, katere vojaki so se usposabljali v članicah držav zveze NATO.

Brigada je bila pred vstopom v ofenzivo opremljena s 14 tanki Challenger 2, 90 ameriško-kanadskimi oklepniki Stryker, 40 nemškimi bojnimi vozili pehote Marder ter 24 ameriškimi havbicami M119.

Tank je opremljen s 120-milimetrskim topom L30, ki je glavno orožje Challengerja 2. Ima domet do 4500 metrov in slovi po natančnosti.

Vendar mu tudi ta top ni pomagal proti kombiniranemu ognju ruskih enot…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek