REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Potrjeno: Ukrajina je imela laboratorije za biološko in kemično orožje, so zato tako panično uničevali vzorce?

Potrjeno: Ukrajina je imela laboratorije za biološko in kemično orožje, so zato tako panično uničevali vzorce?Biološki laboratoriji - in zaščita zunaj...

Ko se je 24. februarja začela ruska vojaška operacija v Ukrajini, je ukrajinsko ministrstvo za zdravje takoj poslalo ustrezna navodila biološkim laboratorijem po vsej Ukrajini, da naj pričnejo z uničevanjem vzorcev.

To pomeni, da je bil urgentni načrt že pripravljen, je nedavno opozorila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva.

»Prav to so točke ameriških, poudarjam, vojaških eksperimentov na biološkem področju,« je Maria Zaharova dejala za Radio Sputnik.

Američani so priznali, da uničujejo dokaze, da ne bi padli v roke Rusov.

Toda Rusija je zbrala podatke, da so delali na antraksu, koleri, kugi, tularemiji…

 

Moskva trdi, da so laboratoriji, ki so bili odprti po vsej Ukrajini na neposredno pobudo ameriškega ministrstva za obrambo, eksperimentirali z mikroorganizmi - povzročitelji smrtonosnih bolezni.

Biološki laboratorij v Lvovu je delal s povzročitelji kuge, antraksa in bruceloze.

V akciji čiščenja sledi je bilo uničenih 232 zabojnikov s povzročiteljem leptospiroze, 30 tularemij, 10 bruceloze in pet s – kugo. Povzročitelje davice, salmonele in griže so preučevali v Harkovu in Poltavi.

Med 25. in 26. februarjem je bilo uničenih skupno okoli 320 kontejnerjev.

Kateri laboratoriji so to, ki bi jih morali zagnati, da bi v nujnih primerih uničili materiale, s katerimi so delali? To je zelo preprosto. »Prav to so točke ameriških, poudarjam, vojaških eksperimentov na biološkem področju,« je Maria Zaharova dejala za Radio Sputnik.

Po besedah ​​Zaharove »popolnoma spremeni sliko o vpletenosti ZDA v usodo Ukrajine.«

Kot pravi, »ne gre le za instrument vpliva, za obkoljevanje, ampak za instrument neposredne grožnje naši državi.«

Podatki o ameriških biolaboratorijih v Ukrajini dokazujejo »ameriško kriminalno dejavnost v tej državi«, je poudaril diplomatka.

ZDA delajo vse, da ti materiali ne bi prišli v roke Rusije, je opozorila Zaharova in dodala, da gre za materiale, ki dokazujejo nezakonite in kriminalne dejavnosti ZDA na ozemlju Ukrajine.

Podatki o ameriških biolaboratorijih v Ukrajini dokazujejo »ameriško kriminalno dejavnost v tej državi«, je poudaril diplomatka.

»Če se dejavnost bioloških laboratorijev v Ukrajini zdaj ne ustavi, potem bo vse postalo neobvladljivo - in bi bilo izven nadzora in podrejeno izključno tistim ekstremističnim silam« je dejala.

Pred tem je tiskovni predstavnik ruskega ministrstva za obrambo generalmajor Igor Konašenkov izjavil, da dokumenti, ki jih je ruska stran prejela od zaposlenih v ukrajinskih bioloških laboratorijih, potrjujejo, da so sestavne dele biološkega orožja razvili v Ukrajini blizu Rusije.

V zvezi s tem je načelnik za radioaktivno, kemično in biološko zaščito (RHBZ) ruskih oboroženih sil Igor Kirilov povedal, da delo laboratorijev v Ukrajini financirajo ZDA in da so vložile več kot 200 milijonov dolarjev.

Kot je dejal, je delo teh laboratorijev pripeljalo do 100-odstotnega povečanja števila obolelih za črnimi kozami.

Ob tem tudi raziskovali novinar Glenn Greenwald, ki je prvi pisal o odkritjih Edwarda Snowdena opozarja na dejstvo, da je bilo ZDA strah, da bodo Rusi ugotovili, kaj so v njih počeli raziskovalci, ki so jih plačevale ZDA.

Še več sama Victoria Nuland, visoka ameriška uradnica na vprašanje Marca Rubia, ali ima Ukrajina biološkoin kemično orožje ni odgovorila z "ne" ob nedavnem zaslišanju v Kongresu.

"Včeraj popoldne je pred senatno komisijo za zunanje odnose nastopila podsekretarka Victoria Nuland. Senator Marco Rubio (R-FL) je v upanju, da bo ovrgel vse pogostejše trditve, da so v Ukrajini laboratoriji za kemično orožje, samozadovoljno vprašal Nuland: "Ali ima Ukrajina kemično ali biološko orožje?" Rubio je nedvomno pričakoval popolno zanikanje Nulandove, s čimer bi zagotovil še dodaten "dokaz", da so takšne špekulacije podle lažne novice, ki izhajajo iz Kremlja, KPK in QAnona. Namesto tega je Nuland naredila nekaj povsem neznačilnega zanjo, za neokonservativce in visoke ameriške uradnike: iz nekega razloga je povedala različico resnice. Njen odgovor je Rubia vidno osupnil, ki jo je – takoj ko je spoznal, kakšno škodo je s tem, ko je povedala resnico, naredila ameriški propagandi – prekinil in zahteval, da naj namesto tega potrdi, da bi. če bi se zgodil biološki napad, morali biti vsi "100% prepričani", da je to storila Rusija. Hvaležna za rešilni splav je Nulandova Rubiju dejala, da ima prav," je o tem poročal Greenwald.

»Toda Rubijeva reševalna akcija je prišlo prepozno. Na vprašanje, ali ima Ukrajina "kemično ali biološko orožje", Nulandova tega ni zanikala: sploh ne. Namesto tega je - z oprijemljivim nelagodjem pri vrtenju peresa in ob zastalem govoru, kar je očitno nasprotje njenemu običajno predrznemu slogu govora zavajajočega uradnika State Departmenta - je priznala: "uh, Ukrajina ima, uh, zmogljivosti za biološke raziskave." Vsako upanje, da bi takšne "objekte" prikazali kot benigne ali banalne, je takoj uničilo njeno opozorilo, ki ga je hitro dodala: "Zdaj smo pravzaprav zelo zaskrbljeni, da bi ruske čete, ruske sile, morda poskušale, uh, pridobiti nadzor nad [temi laboratoriji ], zato sodelujemo z Ukrajinci [sic] glede tega, kako lahko preprečimo, da bi kateri koli od teh raziskovalnih materialov padel v roke ruskih sil, če bi se približale,« je njeno pričevanje navedel Greenwald. 

Samoumevno je, da obstoj ukrajinskega biološkega »raziskovalnega« programa ne upravičuje invazije Rusije, kaj šele napada, ki je tako obsežen in uničujoč, kot je tisti, ki se odvija: nič več, kot bi sam obstoj podobnega biološkega programa v času vladavine Sadama Huseina lahko upravičil invazijo ZDA na Irak leta 2003, ocenjuje novinar. 

Toda dejstvo je, da so zahodne države že sam obstoj takega programa leta 2003 smatrale za dovolj trden razlog za napad na Irak. In pozneje se je pokazalo, da tega orožja Sadam Husein sploh ni imel.

Ukrajina pa ga - očitno ima. Izpoved Nulandove meče kritično luč na več pomembnih vprašanj in odpira ključna vprašanja, ki si zaslužijo odgovore.

Da so ZDA v težavah kažejo tudi zelo neposredne obtožbe iz Kitajske.

»ZDA imajo pod svojim nadzorom 336 laboratorijev v 30 državah, od tega 26 samo v Ukrajini. V celoti bi morale podati poročilo o svojih bioloških vojaških dejavnostih doma in v tujini ter biti podvržene večstranskemu preverjanju,« je opozoril tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva. 

Izpoved Nulandove meče kritično luč na več pomembnih vprašanj in odpira ključna vprašanja, ki si zaslužijo odgovore.

Toda v Sloveniji njenih izjav, glej čuda, ni zabeležil noben medij...

STA pa je vse skupaj odpravila s kratkim sklepom, da gre za govorice.

V novici so objavili zanikanje Pentagona, da bi bilo to, kar trdijo Rusi, res.

Se je za to zbiral denar? Za obSTAnek?

Tudi ostali mediji so enostavno prezrli slona v sobi.

Bilo bi smešno, pa je tako žalostno...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek