REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Posli za prijatelje, »prehitevalni pas« za podjetja z zvezami in milijoni za neuporabno zaščitno opremo – zveni znano?

Posli za prijatelje, »prehitevalni pas« za podjetja z zvezami in milijoni za neuporabno zaščitno opremo – zveni znano?Dominic Cummings ni obžaloval niti ko je kršil karanteno. Vir: Twitter

Uničujoče poročilo računskega sodišča je razkrilo škandal brez primere – kako je vlada, ob 18-milijardnem nakupu preplačala zaščitno opremo ter omogočila sklenitev lukrativnih pogodb svojim znancem in povezanim osebam.

Zveni znano?

Res je, toda tokrat ne gre za dogajanje v Sloveniji, pač pa v Veliki Britaniji, državi, ki bo le še dober mesec dni članica Evropske unije.

Ob tem so podpisali pogodbe o nakupu več sto tisoč mask, ki pa so se izkazale za neuporabne. Samo s tem so izgubili več sto milijonov funtov.

O »poslih za prijatelje« pri 18 milijard funtov vrednih nakupih opreme za boj proti koronavirusu poročajo britanski mediji, ki razkrivajo tudi podrobnosti poročila računskega sodišča, ki je v tej državi znano pod kratico NAO.

Po oceni NAO sta tako minister Michael Gove kot Dominic Cummings, desna roka predsednika vlade Borisa Johnsona v tem času, »spregledala konflikte interesov pri vključevanju podjetij, ki so bila povezana z njima.«

Ob tem so v vladi podpisali pogodbe o nakupu več sto tisoč mask, ki pa so se izkazale za neuporabne.

Samo s tem so izgubili več sto milijonov funtov.

Daily Mail je lepo pokazal na vse povezave med velikimi posli in vrhom britanske politike
Časnik Daily Mail je nazorno pokazal na vse povezave med velikimi posli in vrhom britanske politike. Vir: Twitter

Sporni so predvsem posli s podjetjem Public First.

Kljub temu je gospodarski minister Alok Sharma zavrnil oceno o tem, da je šlo za »kronizem« in se ni želel opravičiti javnosti zaradi napak, rekoč, da je šlo za »velik pritisk«, da se kupi zaščitna oprema ob prvem valu okužbe in da je to botrovalo omenjenim nakupom.

Cummings - protesti
Dominica Cummingsa so protestniki dočakali na hišnem pragu. Vir: Twitter

Dejal je, da se »ne misli opravičiti, ker smo pravočasno nabavili opremo.«

Pri nakupih opreme si je Johnsonova vlada najprej pomagala z uslugami Gabriela Gonzaleza Anderssona iz Madrida, ki je sodeloval pri »nabavi, logistiki, iskanju proizvodov in nadzoru kvalitete« opreme, ki je reševala življenja.

Toda omenjeni mož s tem ni imel prav veliko izkušenj, saj je dejansko delal za oblikovalca nakita iz Floride Michaela Saigerja, ki je podjetje za uvoze zaščitne opreme ustanovil šele v začetku leta.

Saiger je dejal, da je imel zaradi stikov na Kitajskem veliko možnosti, da izpolni naročila. Zato je dobil »vrsto lukrativnih pogodb«, vrednih 200 milijonov funtov, predvsem za zaščitne rokavice in maske.

Pri tem je več kot 1300 pogodb, vrednih 10,5 milijard funtov, vlada sklenila brez  javnih razpisov in konkurence med podjetji.

Anderssonovo delo je bilo iskanje opreme in samo v dveh pogodbah je za ta svoj napor dobil neverjetnih 28 milijonov dolarjev.

Andresson in Saiger sta se nato poslovno razšla in pred sodiščem v Miamiju zapletla tudi v spor glede miljonov preplačil. Tako je zadeva počasi prišla tudi v javnost.

Računsko sodišče je ob tem ugotovilo, da sta dve podjetji povezani tudi z britanskim predsednikom vlade.

Pri tem je več kot 1300 pogodb, vrednih 10,5 milijard funtov, vlada sklenila brez  javnih razpisov in konkurence med podjetji.

To je povečalo verjetnost, da je bil državni denar – zapravljen.

Ob tem so Johnsonovi ministri ustanovili posebno »hitro pot« za podjetja, ki so lahko prej dobila odločitve in pogodbe –, če so le imela prave zveze.

Eden od desetih pogodbenikov, ki je šel po tem »prehitevalnem pasu« (47 od 493) je dobil pogodbe, ostali pa so imeli enoodstotno možnost.

Skupaj so pogledali 8600 pogodb, sklenjenih od januarja do julija letos, od teh 18 milijard funtov vrednih pogodb pa jih je bilo 17,3 milijarde povsem novih.

Za zaščitno opremo pa so porabili kar 12,3 milijarde funtov.

Denar za prijatelje, brez javnih razpisov in ogromne vsote, ki so šle za prazen nič - sklepajo britanski mediji. Prevarani državljani pa bodo račun za to lahko vladnim strankam izstavili šele na naslednjih volitvah –, če do takrat vse to ne bodo prekrile že kakšne druge afere.

NAO je opozoril tudi na 840.000 funtov vreden posel, ki ga je dobilo podjetje Public First.

Delnice tega podjetja imata v lasti tudi James Frayne in njegova soproga Rachel Wolf, ki sta pred tem delala za ministra Gova.

Wolfova je skupaj z Johnsonom napisala tudi njegov volilni manifest.

Lord Agnew pa ima v lasti podjetje, ki se ukvarja z umetno inteligenco »Faculty«, ki je dobilo tri milijone funtov za analizo podatkov glede Covida-19.

To podjetje pa je delalo z Dominicom Cummingsom, desno roko Borisa Johnsona, ki je vodil kampanjo »Glasuj za odhod« (Vote Leave) iz EU leta 2016.

Denar za prijatelje, brez javnih razpisov in ogromne vsote, ki so šle za prazen nič - sklepajo britanski mediji.

Prevarani državljani pa bodo račun za to lahko vladnim strankam izstavili šele na naslednjih volitvah –, če do takrat vse to ne bodo prekrile že kakšne druge afere.

Delite članek