REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pošastni orkan pete stopnje opustošil Bahame, veter divjal z 350 kilometri na uro

Pošastni orkan pete stopnje opustošil Bahame, veter divjal z 350 kilometri na uroOrkan Dorian

Orkan Dorian, zaradi katerega ameriški predsednik ni odšel niti v Evropo, je že temeljito uničil Bahame. »Potrebujemo pomoč,« sporočajo z Bahamov, ki so jih zalivali tudi do sedem metrov visoki valovi.  

Številne hiše so ostale brez streh, električna napeljava je potrgana, ceste je zalila voda, avtomobili so prevrnjeni.

Orkan Dorian je Bahame, karibsko državo, sestavljeno iz več kot 700 otokov, dosegel v nedeljo zgodaj popoldne po krajevnem času. Območja na otokih Abaco so bila poplavljena, močni vetrovi in deževje so prizadeli tudi otok Grand Bahama (Veliki Baham), ki je najbližje Floridi.

Predvideva se, da se bo Dorian v ponedeljek gibal po otoku Grand Bahama in še najmanj 24 ur ohranil moč pete stopnje.

Floridi naj bi se približal v torek ponoči.

Rdeči križ ocenjuje, da je orkan uničil okoli 13.000 domov.

Rdeči križ ocenjuje, da je orkan uničil okoli 13.000 domov.

Orkan se medtem pomika dalje proti zahodu in ogroža vso vzhodno ameriško obalo.

Veriga otokov  severno od Bahamov, ki je prav na poti orkana Dorian je sicer od Floride, kjer ima svoje počitniško domovanje tudi ameriški predsednik Donald Trump, oddaljena le okoli 60 kilometrov.

Bahami in orkan Dorian
Satelitski posnetek orkana Dorian, ki dosega najvišjo, peto stopnjo.

Kristoff Ayala-Strachan, bloger iz Freeporta na Velikih bahamih je za BBC dejal, da si je pripravil zaloge hrane in vode ter zaprl vsa okna in vrata in da pričakuje, da bo orkan divjal vsaj dva dni. Za 24-letnika je to osmi velik orkan v njegovem življenju.

Ameriške zvezne države Florida, Georgia, Severna in Južna Karolina so zato že razglasile izredno stanje.

Doriana naj bi po moči presegel le Allen, ki je nad jugovzhodnimi atlantskimi obalami Združenih držav divjal davnega leta 1980.

Spopadamo se z orkanom, ki ga v zgodovini Bahamov še ni bilo.

Premier Bahamov Hubert Minnis je prebivalce že v soboto pozval k umiku na varno, v nedeljo pa je dejal, da je to verjetno najbolj žalosten in slab dan v njegovem življenju.

»Spopadamo se z orkanom, ki ga v zgodovini Bahamov še ni bilo,« je povedal Minnis.

Guverner Južne Karoline Henry McMaster je odredil obvezno evakuacijo celotne obale te ameriške zvezne države, ki naj bi jo Dorian dosegel v sredo. To je najmočnejši in največji orkan v moderni zgodovini, zagotovo najmočnejši, kar smo ga kdaj videli, je opozoril McMaster.

Guverner Floride Ron DeSantis pa je milijone prebivalcev opozoril, naj se pripravijo na »izredni dogodek«.

»Pričakujemo obsežne poplave. Vse prebivalce Floride pozivamo, naj si naredijo sedemdnevno zalogo hrane, zdravil in vode,« je dodal.

Trump je dejal, da se 'ne spomni', da bi kdaj slišal za orkan pete stopnje - ampak ZDA je samo v njegovem mandatu prizadelo več enako močnih.

»Nevihta je videti pošastno in dosegla bo tudi predele vzhodne obale ZDA.

Nekateri bodo precej prizadeti,« je Trump v nedeljo dejal novinarjem in dejal, da se »ne spomni«, da bi kdaj doživel orkan »stopnje pet« - čeprav jih je bilo samo v njegovem mandatu že več.

Delite članek