REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Politico: ZDA dovolile Ukrajini, da izvaja »napade kjerkoli znotraj Rusije«, ameriška »omejitev« ni vzdržala niti tri tedne

Politico: ZDA dovolile Ukrajini, da izvaja »napade kjerkoli znotraj Rusije«, ameriška »omejitev« ni vzdržala niti tri tedneBiden pošilja vse več raket v Ukrajino... Vir: Posnetek zaslona, X

Območje, ki ga Kijev lahko cilja z orožjem ameriške izdelave, ni več omejeno na regijo Harkov, so uradniki v Washingtonu povedali za Politico.

ZDA so dovolile Ukrajini, da udari po tarčah na ruskem ozemlju z orožjem ameriške izdelave povsod čez frontno črto – ne samo v regiji Harkov, poroča Politico.

To ne pomeni spremembe politike Washingtona glede uporabe orožja, ki ga dobavljajo ZDA, s strani Kijeva, so anonimni viri povedali v članku, objavljenem v četrtek. V resnici pa to seveda pomeni eskalacijo.

Omejitev napadov z orožjem dolgega dosega na cilje v Rusiji ni vzdržala niti tri tedne in že je bila še ena rdeča črta Rusije znova prestopljena.

Konec maja so mediji poročali, da je administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna tiho dala zeleno luč ukrajinskim napadom z uporabo ameriškega orožja na ruskem ozemlju za »namene protiognja v regiji Harkov«.

Po poročilih je prepoved dolgoročnih napadov globoko v Rusiji ostala nespremenjena.

V intervjuju za ABC News v začetku tega meseca je Biden pojasnil, da lahko Ukrajina uporabi orožje, izdelano v ZDA, »samo v bližini meje [z Rusijo], ko se [rusko orožje] uporablja na drugi strani meje za napad na določene cilje v Ukrajini.«

Washington »ne dovoljuje napadov 200 milj v Rusiji in ne dovoljuje napadov na Moskvo, na Kremelj

Toda uradniki, ki so se pogovarjali z novinarji Politica, so potrdili izjavo svetovalca Bele hiše za nacionalno varnost Jakea Sullivana iz začetka tega tedna, v kateri je dejal, da uporaba ameriškega orožja za kijevski režim ni več omejena na regijo Harkov.

»Razširja se povsod, kjer ruske sile prihajajo čez mejo z ruske strani na ukrajinsko stran, da bi poskušale zavzeti dodatno ukrajinsko ozemlje,« je dejal Sullivan v intervjuju za PBS v torek.

Rusija je večkrat posvarila pred uporabo orožja, ki so ga Kijevu dobavile ZDA in njihovi zavezniki za napade globoko v notranjosti njenega ozemlja, in opozorila, da bi takšni napadi pomenili neposredno udeležbo Zahoda v konfliktu, saj ukrajinska vojska ne more sama in na zelo oddaljene cilje streljati s svojega ozemlja brez popolne podpore držav zveze NATO.

V resnici gre za napade zveze NATO, kjer je Ukrajina le posrednik in krinka.

Ni dvoma, da je Putin izjemno potrpežljiv, a vse ima svoje meje, tudi ruska potrpežljivost.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek dejal, da Moskva ne bo izključila dobave orožja drugim državam, vključno s Severno Korejo, kot odgovor na to, da je Zahod Ukrajini zagotovil sisteme dolgega dosega.

Omejitev napadov z orožjem dolgega dosega na cilje v Rusiji ni vzdržalo niti tri tedne in že je bila še ena rdeča črta Rusije znova prestopljena.

Ni dvoma, da je Putin izjemno potrpežljiv, a vse ima svoje meje, tudi ruska potrpežljivost.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek