REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poginila odlikovana deminerska podgana Magawa, ki je v petletni karieri našla preko 100 smrtno nevarnih min

Poginila odlikovana deminerska podgana Magawa, ki je v petletni karieri našla preko 100 smrtno nevarnih minPodgana deminerka. Vir: Twitter

Svetovno znana podgana Magawa, ki je postala slavna po tem, ko je bila odlikovana z zlatim odlikovanjem za hrabrost zaradi uspešnega odkrivanja min, je poginila v svojem devetem letu starosti.

Magawina »karijera podgane-deminerja« je trajala pet let, v tem času pa je uspešno našla preko 100 min in drugih eksplozivnih naprav v Kambodži.

Skupaj z drugimi podobnimi deminerskimi podganami je v Kambodži rešila nevarnosti najmanj milijon ljudi.

Gre za najbolj uspešno »podgano deminerja«, ki jo je izvežbala belgijska humanitarna organizacija Apopo.

Herojska podgana je v zemlji s svojim občutljivim vohom našla na desetine smrtno nevarnih min.

Skupaj z drugimi podobnimi deminerskimi podganami je v Kambodži rešila nevarnosti najmanj milijon ljudi.

Komaj lani je odšla v zaslužen – pokoj.

»Čeprav je še vedno dobrega zdravja je dosegla svoja leta za pokoj, postala pa je tudi nekoliko počasnejša. Čas je, da si odpočije,« so ob njeni upokojitvi zapisali v organizaciji APOPO, ki trenira deminerske podgane.

Magawa je nato v štirih letih uspela preiskati 2,4 milijonov kvadratnih čevljev oziroma okoli 223.000 kvadratnih metrov površin.

Rojena je bila leta 2014 v Tanzaniji, nato pa socializirana in poslana na delo v tujino.

Magawa je nato v štirih letih uspela preiskati 2,4 milijonov kvadratnih čevljev oziroma okoli 223.000 kvadratnih metrov površin.

Pri tem je našla 71 zemeljskih min in 38 neeksplodiranih granat.

Vsaka bi lahko ubila več ljudi.

Ko je uspešno našla mino ali granato, je bila njena nagrada pogosto – banana.

Ko uspešno najde mino ali granato, je njena nagrada pogosto – banana. Vsako nedeljo pa je, kot se za dobre delavce zasluži, dobila še posebej dobro hrano.

Vsako nedeljo pa je, kot se za dobre delavce zasluži, dobila še posebej dobro hrano.

Leta 2020 je bila za svoje zasluge posebej odlikovana.

Velika afriška podgana Magawa je namreč lani na posebni slovesnosti nevladne organizacije APOPO dobila zlato medaljo za hrabrost in s tem postala prva, ki je v 77 letih organizacije dobila to nagrado.

Gre za prvo podgano, ki je dobila to medaljo, ki si jo je brez dvoma zaslužila.

Z njeno pomočjo so namreč očistili 223.000 kvadratnih metrov minskih polj v Kambodži, kar je enako površini 30 nogometnih igrišč.

Zlato medaljo je dobila zaradi »hrabrosti, s katero je reševala življenja in svoje privrženosti pri izpolnjevanju dolžnosti.«

Svojega dela se je naučila v okviru šolanja belgijske dobrodelne organizacije APOPO.

S tem je postala najbolj uspešna »herojska podgana« te organizacije.

Magawa –, ki je pravzaprav moškega spola, zato to besedo zapisujemo spolno nevtralno, je zato dobila miniaturno PDSA zlato medaljo.

Christophe Cox, izvršni direktor organizacije APOPO je tedaj dejal: »Da je dobila to medaljo, je res velika čast za nas. Sam delam za APOPO že več kot 20 let. To je pomembno, še posebej za naše učitelje živali, ki se vsak dan zbujajo zelo zgodaj, da bi te živali že zjutraj naučili pravilnega ravnanja.«

Medalja je pomembna tudi za prebivalce Kambodže, ki so še zmeraj pogosto žrtve min, zaostalih iz časov vojne.

Podgane so se namreč v tem okolju pokazale kot zelo inteligentne in uspešne pri iskanju min.

Pozor mine
Pozor mine! Vir: Twitter

Ker niso zelo težke, obstaja tudi manjša nevarnost, da bi s svojo težo lahko sprožile mine.

Magawa je površino enega teniškega igrišča preiskala v okoli pol ure, človek z detektorjem kovine pa bi za isto delo potreboval – štiri dni.

Naučene so, da zaznajo kemične substance eksploziva v minah.

To pa se naučijo v šolanju, ki traja leto dni. Šele potem dobijo certifikat, na podlagi katerega lahko pričnejo zares iskati zakopane mine.

Delo Magawe je tako neposredno rešilo številna življenja, predvem civilistov, žensk in otrok, ki so najpogostejše žrtve zaostalih min.

Ob vsem tem pa tudi ni nikakršnega dvoma o tem, da je ta podgana za človeštvo naredila več, kot na tisoče precej bolj škodljivih politikov.

Tudi v Sloveniji.

Delite članek