REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Podpiral cepljenje, a obtožen »proticepilstva: Telegraph razkril »nesmiselno« sklepanje ministra, ki je Đokoviću odvzel vizum

Podpiral cepljenje, a obtožen »proticepilstva: Telegraph razkril »nesmiselno« sklepanje ministra, ki je Đokoviću odvzel vizumNovak in njegove donacije - samo del

Urednik britanskega Telegrapha Oliver Brown je razkril, da je odločitev ministra za priseljevanje Alexa Hawka o razveljavitvi vizuma Novaku Đokoviću -  povsem nesmiselna.

Po njegovi odločitvi so Đokoviću zaradi »javnega interesa« odvzeli vizum za Avstralijo, vendar obstajajo znaki, da imajo odvetniki srbskega teniškega igralca – brani ga ekipa sedmih odličnih odvetnikov - dobre možnosti, da prepričajo sodnike.

Upanje polagajo v kontradiktorno, zmedeno in nerazumljivo obrazložitev ministra Alexa Hawka.

Ta je nesmiselna, nasprotja v njej pa gredo na roko Novaku Đokoviću.

Ob tgem celo po raziskavah javnega mnenja preko 60 odstotkov Avstralcev želi, da Novak Đoković igra na AO.

To so kot dokaz priložili tudi odvetniki Novaka Đokovića.

Minister Hawke je ne glede na to Novaka Đokovića označil za »necepljeno osebo visokega profila, ki je javno izkazala nasprotovanje cepljenju«, čemur je britanski novinar Oliver Brown, odgovorni urednik Telegrapha, takoj oporekal.

To nakazuje, da bi odvetniki lahko storili enako.

Đoković je lani med turnirjem v Beogradu organiziral cepljenje teniških igralcev, medtem ko so se s pomanjkanjem cepiva spopadale druge države.

Razlog, zakaj je ta trditev nesmiselna, se najprej skriva v tem, da je Đoković lani med turnirjem v Beogradu organiziral cepljenje teniških igralcev, medtem ko so se s pomanjkanjem cepiva spopadale druge države.

A to ni edina »luknja« v celotni ministrovi zgodbi.

Enako velika »luknja« je dejstvo, da je v Melbournu trenutno cepljenih kar 93 odstotka prebivalcev, starejših od 12 let (in to z najmanj dvema odmerkoma cepiva), zato se zastavlja vprašanje, kako bi torej Novak lahko spremenil odnos do cepljenja zaradi odločitve tako majhnega števila ljudi, ki še niso bili cepljeni?

»Argument, da bo Novakova prisotnost spodbudila ljudi, da ignorirajo zdravstvene nasvete in se ne cepijo, je popolnoma nesmiseln,« je na svojem Twitter profilu zapisal Oliver Brown.

Đokoviću so sicer enkrat že odvzeli vizum, toda tedaj z drugim izgovorom, češ da ni imel veljavne »medicinske izjeme«.

Trditev se je izkazala  

Đoković ni kršil predpisov.

Novak Đoković je namreč prejel zdravniško izjemo s strani dveh avstralskih medicinskih komisij, srbske oblasti pa so potrdile, da so Đokovićevi testi zanesljivi in ​​točni.

Ob tem je potrebno vedeti še, da je Novak Đoković dal milijon dolarjev za italijanske bolnišnice ob začetku pandemije, milijon za srbske bolnišnice, doniral pa je tudi v sklad Rafaela Nadala za boj proti koronavirusu, zbiral denar za igralce tenisa, ki so trpeli zaradi covida-19 in tako naprej.

Finančno pomoč je nakazal tudi Avstraliji ob požarih.

Pa Bosni in Hrvaški ob poplavah in tako naprej...

Predvsem pa je svojo odločitev o cepljenju zadržal zase in nikoli ni javno nasprotoval cepljenju.

To, da je povedal, da ima svoje osebne zadržke do cepljenja, ko so ga novinarji pritiskali glede tega vprašanja, pa je seveda daleč od »proticepilstva.«

Kot prebolevnik je imel pravico, da se o tem odloča povsem sam.

Medtem je iz Avstralije klical tudi novinar RTS Dragan Caran in prinesel najnovejše informacije s kraja dogodka.

Po njegovih informacijah obstajajo znaki, da bi Đokoviću morda dali posebno dovoljenje za nastop na OP Avstralije, tudi če bi sojenje zavleklo, a bi se moral redno javljati na sodišču.

Srbskemu teniškemu igralcu bi lahko pomagala tudi zmedena odločitev Alexa Hawka.

»Minister Hawke se je odločil, da iz svoje odločitve odstrani eno točko, s čimer je sam poslal sporočilo, da še sam ni prepričan o tem, kar je napisal,« je ocenil novinar Caran.

Pri tem je vse več podpore za Novaka Đokovića tudi na družbenih omrežjih.

Novak Đoković dal milijon dolarjev za italijanske bolnišnice ob začetku pandemije, milijon za srbske bolnišnice, doniral pa je tudi v sklad Rafaela Nadala za boj proti koronavirusu, zbiral denar za igralce tenisa, ki so trpeli zaradi covida-19 in tako naprej.

»Avstralska vlada želi Noleta ponižati, vendar se ponižuje pred celim svetom,« je zapisala ena od podpornic Noleta.

»Osredotočiti se moramo na to, za kaj gre: to je igralec št. 1 na svetu, branilec naslova Australia Open, ki je upošteval pravila, ki so mu bila dana. Povedali so mu, da bo lahko igral, le zato, da bi ga ob prihodu lahko pridržali in obravnavali kot navadnega kriminalca zaradi nabiranja političnih političnih točk,« je zapisala druga.

»Nikoli ne bom pozabil, kaj je naredila avstralska vlada Noletu. Povejte mi, da nisem edini, ki si želi Abu Dabi OPEN. Avstralija si ne zasluži, da bi gostila to prvenstvo,« je zapisal tretji.

Nekateri drugi igralci tenisa, na primer ukrajinski igralec Ilja Marčenko pa so pojasnili, zakaj ni z njihove strani več podpore Đokoviću.

Dejal je, da je zaradi pregona, ki so ga doživeli še nekateri igralci tenisa, ki so vstopili na podoben način kot Đoković sedaj vse strah – da jim ne odvzamejo vizume.

Morda je med njimi tudi Rafael Nadal, ki je zadnje dneve zelo nizkotno napadal Đokovića.

Očitno si zelo želi, da bi lahko tekmoval sam, brez konkurence.

Jutrišnji dan pa bo tudi dan sramote za večino slovenskih medijev, ki so zelo očitno in privoščljivo navijali za izgon Đokovića. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek