REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pentagon je imel do leta 2012 program za preiskavo "neznanih letečih predmetov"

Pentagon je imel do leta 2012 program za preiskavo NLP

Ameriški medij Politico poroča, da je Pentagon pred desetletjem začel več milijonov dolarjev vreden programom preiskave prijav srečanj z "neznanimi letečimi predmeti" (NLP/UFO). Program se je na pobudo nekdanjega demokratskega senatorja iz Nevade Harryja Reida začel leta 2009, ustavili pa so ga leta 2012.

Zadeva je ponovno oživela oktobra, ko je s položaja v Pentagonu odstopil nekdanji vodja programa "Napredne identifikacije zračne grožnje", obveščevalni častnik Luis Elizondo, ki je v odstopni izjavi obrambnega ministra ZDA Jamesa Mattisa opozoril, da so dogajanje v zvezi z NLP jemali premalo resno.

Elizondo je nanizal pričevnaja o številnih srečanjih vojaških pilotov z neznanimi letečimi predmeti, ki so izvajali hitre in takšne manevre v zraku, da se je zdelo, da kljubujejo zakonom fizike. Pritožil se je, da o tem resni mediji ne poročajo, če pa bi se v bližini ZDA pojavil ruski bombnik, bi bila to glavna novica.

Reida je v program prepričal bogati donator in lastnik hotelov Bob Bigelow, ki ima tudi zračno tehnološko podjetje. Slednje je nato izvajalo določene raziskave iz programa, ki je v treh letih porabil 20 milijonov dolarjev.

Program uradno ni bil skrivnost, a je zanj vedelo le malo ljudi, še vedno pa ni objavljeno nobeno uradno poročilo. Poleg Reida sta se za program zavzela danes že pokojna senatorja, demokrat Daniel Inouye s Havajev in republikanec Ted Stevens z Aljaske.

Senatorje naj bi v prvi vrsti skrbelo, ali morda Rusi ali Kitajci niso prišli do napredne zračne tehnologije. Po drugi strani pa Bigelow verjame v obiske nezemljanov.

Delite članek