REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Osupljivo: Zakaj je domnevni organizator največjega terorističnega napada v zgodovini – zanikal svojo vpletenost?

Osupljivo: Zakaj je domnevni organizator največjega terorističnega napada v zgodovini – zanikal svojo vpletenost?Osama bin Laden in napad na WTC v New Yorku. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Uradna pripoved o tem, kdo in zakaj naj bi zagrešil napade 11. septembra leta 2001 v ZDA, v katerih je umrlo več kot 3000 ljudi, je polna lukenj.

Arabske teroriste naj bi v akcijo - ugrabitev letal v zraku - poslali zgolj z majhnimi nožički.

Civilna letala namenjena proti tarčam, ki so se nenadzorovano gibala, niso prestregli in sestrelili ameriški lovci, čeprav bi bilo to nujno in pričakovano.

Pred napadi je ameriško vojaško letalstvo celo vadilo točno ta scenarij, napad z letali na Pentagon in WTC, nato pa, ko se je to res zgodilo - niso uspeli izvesti naloge!

Uradna pripoved o tem, kdo in zakaj naj bi zagrešil napade 11. septembra leta 2001 v ZDA, v katerih je umrlo več kot 3000 ljudi, je polna lukenj.

Majhnih eksplozij, ki so jim sledili padci stolpnic, kljub stotinam prič nihče ni zabeležil v uradnih poročilih, čeprav je o tem zbranih več kot 150 izjav prič.

To pomeni, da so bili v stolpnicah vnaprej nameščeni eksplozivni ali termitni naboji, ki so v nadzorovanih verižnih eksplozijah »porezali« nosilne stebre, da so se stavbe zrušile v dobesedno prostem padu.

To je še posebej očitno v stavbi številka 7 WTC, ki je ni zadelo nobeno letalo in se ni zrušila skupaj z »dvojčkoma«, pač pa sedem ur pozneje.

Posnetki pa kažejo, da gre za praktično enak padec kot takrat, kadar z eksplozivi rušijo stare stavbe:

Okoli 200 agentov Mosada, izraelske tajne službe, ki so jih aretirali v območju terorističnega napada in so jih ameriški preiskovalci po napadu razkrili (nekateri pa so dogodek celo snemali in nanj očitno vnaprej pripravljeni čakali) so oblasti ZDA hitro izpustile na prosotost.

Številni ameriški »neokoni«, neokonservativci, ki so imeli pogosto judovske korenine in povezave z Izraelom so ob tem dolgo časa pred napadi 11/9 trdili, da bodo ZDA potrebovale »nov Pearl Harbour«, da bi se res angažirale v boju proti Arabcem, sosedom izraelske države.

Torej proti muslimanskim državam nedaleč od Izraela.

Odgovornost za napade so nato pripisali Sadamu Huseinu, predsedniku Iraka, ki z napadi ni imel ničesar in proti njemu in Iraku sprožili vojno z lažnim povodom, češ da ima orožje za množično uničevanje.

ZDA so napade izkoristile ne samo za nikoli končane vojne, pač pa tudi za pošastno obsežen program vohunjenja lastnih in tujih državljanov, kar je razkril šele Edward Snowden.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Čeprav je bila večina teroristov državljanov Savdske Arabije Združene države nikoli niso ne napadle ne kako drugače pritisnile na to državo, svojo tedanjo zaveznico –, ki je imele še dolga leta precej tesne odnose tudi z Izraelom...

V ruševinah, ki so jih hitro odstranili so raziskovalci našli delce termita, posebne snovi, ki z ognjem in silo eksplozije »prežaga« še tako debelo železo – uradna poročila pa so trdila, da so ti ostanki nastali povsem drugače…

Ob tem so stavbe »padle« tako, kot zaradi ognja ne bi mogle, kar so potrdili številni arhitekti in posebne študije.

Majhnih eksplozij, ki so jim sledili padci stolpnic, kljub stotinam prič nihče ni zabeležil v uradnih poročilih, čeprav je o tem zbranih več kot 150 izjav prič.

Piloti istih, civilnih letal, ki so zadele stolpnice so potrdili, da manevrov, potrebnih za to, da bi teroristi pri znanih hitrostih s potniškimi letali zadeli stolpnic nikoli ne bi mogli izvesti sami.

Kaj pa šele komaj priučeni piloti...

Za napad so bili na koncu obtoženi teroristi, katerih potne liste so nepričakovano cele in nepoškodovane našli na ruševinah, eden med teroristi pa je zelo pripravno na letališču predno je izvedel domnevno ugrabitev letala celo pozabil svoj kovček s številnimi inkrimirajočimi podrobnostmi.

Ob tem so pripadniki FBI in tajnih služb v ZDA izvajali različne vrste pritiskov na vse, ki so pretirano vztrajno dvomili v uradno zgodbo in raziskovali dogodke.

In še bi lahko nadaljevali…

Vsa ta dejstva skupaj pa večina osrednjih medijev še vedno imenuje - »teorija zarote«.

V osrednjih medijih na Zahodu in tudi v Sloveniji o vsem tem praktično ni nobenih poročil ali člankov, vsak, ki se tega loti, pa je takoj označen kot tisti, ki »širi teorije zarote.«

Med teorijami so tudi nekatere neverodostojne ali slabo utemeljene, a to ne pomeni, da je uradna različica zgodbe točna. Povsem obratno.

Ustavimo se le pri enem presenetljivem dejstvu.

»Rad bi zagotovil svetu, da nisem načrtoval nedavnih napadov, za katere se zdi, da so jih načrtovali ljudje iz osebnih razlogov,« je dejal bin Laden.

Eno od bolj osupljivih spoznanj celotne zgodbe je namreč tudi dejstvo, da je Osama bin Laden, nekdanji sodelavec ameriške vohunske agencije CIA, ki se je s podporo ZDA boril tako proti Sovjetom v Afganistanu kot proti Srbom v BiH (dokler ni zahteval, da se ZDA umaknejo z Bližnjega vzhoda in takoj zatem postal za Belo hišo terorist številka ena) zanikal svojo vpletenost v teroristične napade.

V izjavi za arabski satelitski kanal Al Jazeera je bin Laden 17. septembra leta 2001 dejal: »Vlada ZDA me je dosledno krivila, da stojim za vsakim napadom njenih sovražnikov.«

»Rad bi zagotovil svetu, da nisem načrtoval nedavnih napadov, za katere se zdi, da so jih načrtovali ljudje iz osebnih razlogov,« je dejal bin Laden.

»Živim v islamskem emiratu Afganistan in sledim pravilom njegovih voditeljev. Trenutni voditelji mi ne dovoljujejo izvajanja takšnih operacij,« je dejal bin Laden.

Takratni predsednik ZDA George Bush pa je na vprašanje, ali verjame bin Ladnovemu zanikanju, dejal: »Ni dvoma, da je glavni osumljenec. O tem ni dvoma.«

Na izjave gasilcev, ki so pred padcem nebotičnikov slišali zaporedne eksplozije - so vsi pozabili...

Od terorističnih napadov na ZDA je Bush večkrat grozil, da bo »napadel terorizem in vse države, ki podpirajo ali dajejo zatočišče njegovim učencem.«

Je bin Laden res izvedel napade – ali je bil zgolj pripraven grešni kozel?

Bin Laden, bogat savdski izgnanec, je tedaj že več let živel v Afganistanu. Ameriški uradniki so ga krivili za prejšnje napade na ameriške cilje, vključno z lanskim napadom na ladjo USS Cole v Jemnu in bombnimi napadi na ameriška veleposlaništva v Tanzaniji in Keniji leta 1998.

»Bin Ladnova kampanja izhaja iz odločitve Savdske Arabije leta 1990, da po iraški invaziji na Kuvajt dovoli vstop ameriškim enotam v kraljestvo – vojaška prisotnost, ki je postala stalna. V intervjuju za CNN leta 1997 je bin Laden ameriško vojaško prisotnost označil za 'okupacijo dežele svetih krajev',« je o tem poročal CNN.

Je torej res izvedel napade – ali je bil zgolj pripraven grešni kozel?

Mnogi se na to še danes ne ozirajo, saj se jim zdi logično, da pač nihče ne želi biti obtožen terorističnih dejanj in jemljejo to bin Ladnovo zanikanje kot neverodostojno.

A v tem sklepanju je skrita napaka.

Novinar in neodvisni izdajatelj Ron Unz, ki je kakšno desetletje verjel uradni različici je na svoji spletni strani razkril, kako je šele okoli leta 2008 naletel »na osupljivo podrobnost o napadih 11. septembra, ki je pokazala neverjetno globino moje lastne nevednosti.

V ruševinah, ki so jih hitro odstranili so raziskovalci našli delce termita, posebne snovi, ki z ognjem in silo eksplozije »prežaga« še tako debelo železo – uradna poročila pa so trdila, da so ti ostanki nastali povsem drugače…

V članku v Counterpunchu sem odkril, da je takoj po napadih domnevni teroristični načrtovalec Osama bin Laden javno zanikal kakršno koli vpletenost in celo izjavil, da noben dober musliman ne bi storil takšnih dejanj.«

In nadaljuje: »Ko sem malo preveril in v celoti potrdil to dejstvo, sem bil osupel.

11. september ni bil le najuspešnejši teroristični napad v zgodovini sveta, ampak je bil po svoji fizični razsežnosti morda večji od vseh preteklih terorističnih operacij skupaj.

Celoten namen terorizma je omogočiti majhni organizaciji, da pokaže svetu, da lahko povzroči resne izgube močni državi, in še nikoli nisem slišal, da bi kateri koli teroristični voditelj zanikal svojo vlogo v uspešni operaciji, kaj šele največji v zgodovini.«

»Nekaj se je zdelo zelo narobe v medijsko ustvarjeni naraciji, ki sem jo prej sprejel. Začel sem se spraševati, ali sem bil tako zaveden kot desetine milijonov Američanov v letih 2003 in 2004, ki so naivno verjeli, da je bil Sadam glavni organizator napadov 11. septembra.

Živimo v svetu iluzij, ki jih ustvarjajo naši mediji, in nenadoma sem začutil, da sem opazil raztrganino v gorah mašil iz papirja, prikazanih v ozadju hollywoodskega zvočnega odra.

Če Osama najbrž ni bil storilec 11. septembra, katerim drugim velikim lažem sem še slepo verjel?« se je vprašal Ron Unz.

In res je.

Težava je, ker preverljive resnice o tem, kaj se je v resnici zgodilo, še vedno ni.

Zgodba o tem, kako so očitno zelo sofisticiran napad organizirali iz votlin Afganistana in kako so neizobraženi teroristi, izšolani le za pilotiranje letal med letom na višini, ne pa za pristajanje napadli središča najmočnejše države na svetu je v resnici preveč polna lukenj, da bi ji lahko nasedli.

Težava je, ker preverljive resnice o tem, kaj se je v resnici zgodilo, še vedno ni.

Med iskalci resnice v ZDA, ki so se organizirali v posebno gibanje prevladuje mnenje, da je šlo ali za »notranje delo« (inside job) samih tajnih služb ZDA in visokih članov ameriške administracije, t. i. globoke države, ali pa da za operacijo stojijo tisti, ki so od nje največ pridobili – Izrael, saj je bil neposreden odgovor ZDA po napadih na WTC načrt za napade na sedem držav Bližnjega vzhoda.

Nekdanji vodja pakistanske obveščevalne službe je trdil, da so napade izvedli Izraelci, a so njegove izjave mediji hitro prezrli.

V Afganistanu, Iraku, Libiji in Siriji so napade ZDA z zaveznicami tudi doživeli, a do Sirije se je prebudila tudi Rusija in onemogočila nadaljevanje ameriških vojn, ki bi morale zrušiti tudi oblast v Iranu in še nekaj državah.

A nato se je pritisk iz ZDA nadaljeval.

In zgodila se je Ukrajina

Res pa je nekaj: Če Osama bin Laden ni izvedel napadov na WTC – kar se zdi logično – potem je jasno, da jih je izvedel nekdo drug.

In to zahteva nadaljevanje preiskav, vse dokler resnica ne bo prišla na dan. Če ne danes, pa enkrat v prihodnje.

Morda vsaj ob padcu imperija, ki je najbrž res potreboval »nov Pearl Harbour« za svojo serijo vojn v Aziji in Afriki, ki so bile praktično vse izpeljane - v korist Izraela.

Države, ki že desetletja nekaznovano izvaja izvaja apartheid nad Palestinci.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek