REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

11. september: Zakaj je padla stolpnica WTC številka 7 in ali bomo sploh kadarkoli izvedeli resnico?

11. september: Zakaj je padla stolpnica WTC številka 7 in ali bomo sploh kadarkoli izvedeli resnico?Talibani in 11. september 2001 - laž, ki vztraja? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Napadi 11. septembra leta 2001 v ZDA so temeljito spremenili naša življenja.

Začelo se je obdobje neskončne vojne proti terorizmu, ki je počasi a zagotovo pripeljalo do zrušitve unipolarnega sveta in napetosti med več poli večplarnega sveta, ki se rojeva od tedaj naprej.

A kaj je sploh sprožilo te napade? Lahko se seveda še naprej držimo »uradne« različice zgodbe, toda povsem jasno je, de je polna »lukenj« in povsem neverodostojna.

Številni strokovnjaki in raziskovalci so medtem razkrili vrsto dejstev, s pomočjo katerih bo morda nekoč mogoče sestaviti celoten časovni trak dogodkov z dne 11. septembra 2001. V njem bodo, zelo verjetno, veliko vlogo odigrale tudi same ameriške tajne službe in še bolj tajne službe Izraela.

Zgodbam o tem, da je vse skupaj organiziral nek Osama bin Laden iz jame v Afganistanu pa se bodo mnogi v priohodnosti verjetno smejali kot eni od najbolj prefriganih zablod našega časa, ki so ji desetletja verjele milijarde ljudi.

Zgodbam o tem, da je vse skupaj organiziral nek Osama bin Laden iz jame v Afganistanu pa se bodo mnogi v prihodnosti verjetno smejali kot eni od najbolj prefriganih zablod našega časa, ki so ji desetletja verjele milijarde ljudi.

6. junija je Tucker Carlson, najbolj gledan ameriški televizijski voditelj, predstavil novo oddajo na Twitterju, danes X-u.

Carlson, ki ga smernice in omejitve Fox Newsa niso več zadrževale, je zato lahko postavil pomembno, eksplozivno vprašanje: »Kaj se je točno zgodilo 11. septembra?«

Nato si je odgovoril: »No, to je še vedno skrivnost.«

Nekaj mesecev prej se je Carlson pojavil v podcastu Claytona Morrisa in omenil stavbo Svetovnega trgovinskega centra številka 7, ki je po mnenju mnogih Ahilova peta uradne zgodbe o dogodkih 11. septembra: »Ali lahko rečete, na primer, kaj se je pravzaprav zgodilo s stavbo 7?

To je čudno, kajne? Mnogim to vprašanje ni všeč, če bi rekli kaj takega na televiziji, bi izginili. Zaradi tega bi izgubil službo.

Toda to je napad na mojo državo. Ali lahko vprašam? Res ne razumem? Ali se stavbe dejansko same zrušijo? Ne vem, morda se. Ampak, zakaj ne morem postavljati vprašanj o tem?,« je bistvo problema opisal Carlson.

Carlson je svojo kariero zgradil tako, da je gojil sloves odkritosrčnega komentatorja, ki ga politična korektnost ne moti.

Toda kot nakazujejo njegova vprašanja, neposredni govor o 11. septembru na splošno in še posebej o sedmem stolpu Svetovnega trgovinskega centra (WTC-7) ni zaželen v današnjih ZDA.

Posebna študija Univerze z Aljaske je leta 2021 po štirih letih intenzivnih simulacij in izračunov ugotovila, da ogenj iz drugih stolpnic ni mogel zrušiti te stavbe.

Stavbe številka 7, katere ostanke so oblasti takoj odstranile, da ni bilo mogoče preiskati ostankov. In sledov eksploziva...

V osrednjih medijih je celo postavljanje vprašanj v zvezi s tem fenomenom nesprejemljivo. Zakaj?

Preprosto zato, ker se je ta nebotičnik zrušil brez pravega razloga.

Za ostala dva nebotičnika se je trdilo, da sta se zrušila zaradi trka z letali in gorečega kerozina, sedmi stolp pa ni utrpel nobene resne škode – a se je kljub temu sam od sebe zrušil. Sedem ur zatem.

Zakaj se torej ne sme postavljati vprašanj o stavbi 7?

Zato ker so odgovori vse preveč očitni – in vse preveč neprijetni za vladarje prepletenega ameriškega in izraelskega imperija, je prepričan Kevin Barrett, predavatelj na Univerzi Wisconsin v Madisonu, ki je sprožil številne polemike s svojimi teorijami o dogodkih 11. septembra 2001.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Stolpnica Svetovnega trgovinskega centra 7, 47-nadstropna stavba, se je 11. septembra 2001 ob 17.21 uri nenadoma zrušila do tal, sedem ur po uničenju stolpov dvojčkov.

Nekaj sekund preden je padel WTC-7, so priče slišale odštevanje do rušenja (»pet-štiri-tri-dva-ena«) na policijski radijski postaji, čemur je sledila močna eksplozija, ki je povzročila »zrušitev«.

Številne priče so poročale, da je policija in reševalno osebje napovedalo, da je WTC-7 tik pred padcem.

Nekaj sekund preden se je zrušil, so priče slišale odštevanje do rušenja (»pet-štiri-tri-dva-ena«) na policijski radijski postaji, čemur je sledila močna eksplozija, ki je povzročila »zrušitev«.

Stavba je prvi dve sekundi in pol padala v absolutnem prostem padu, nato pa skoraj pri prostem padu.

To pomeni, da so bile vse navpične podpore WTC-7 nekako istočasno in popolnoma odstranjene.

Edini znani mehanizem, ki to lahko stori, so strokovno pripravljeni in nastavljeni eksplozivi.

Dokazi o nadzorovanem rušenju stavbe WTC-7 so nad uradno pripoved ameriške vlade o 11. septembru vrgli senco.

WTC-7 je bila ena najpomembnejših stavb v Ameriki.

V njej je bil drugi največji sedež Cie za Langleyjem v Virginiji, pa tudi ameriška tajna služba, Komisija za vrednostne papirje in borza z datotekami Enrona, davčna služba in številne največje ameriške korporacije.

Še več, 23. nadstropje WTC-7 je bilo dom newyorškega urada za upravljanje v izrednih razmerah (OEM), kjer bi lokalne in zvezne vlade upravljale svoj skupen odziv na vsako večjo katastrofo, kot je 11. september.

Krizni odziv na dogodke 11. septembra bi torej moral potekati prav iz 23. nadstropja WTC-7.

Ampak to se ni zgodilo.

Zakaj ne?

V intervjuju ABC-TV s Petrom Jenningsom zjutraj 11. septembra je takratni župan New Yorka Rudy Giuliani odgovoril: »Rekli so nam, da se bo Svetovni trgovinski center zrušil.«

Zato so se preselili na drugo mesto.

Giulianijeva izpoved o vnaprejšnjem vedenju o neverjetnem uničenju stolpov dvojčkov terja vprašanje, zakaj 343 gasilcev, ki so umrli 11. septembra, ni dobilo enakega opozorila?

Giuliani ni bil edini, ki je vnaprej vedel za »zrušitev stavbe« WTC-ja 11. septembra.

Tako BBC kot CNN sta poročala (tvit zgoraj) o »propadu« WTC-7, še preden se je ta sploh zgodil.

Čeprav je pri stavbi 7 najbrž šlo za nadzorovano implozijo, tega v poročilih ameriški uradni organi nikoli niso priznali.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Sedem let so preiskovalci zamegljevali dogodek.

Poročilo FEMA iz leta 2002 se je izognilo WTC-7 in priznalo, da ima vsaka hipoteza, ki bi si jo lahko zamislili avtorji (razen tiste nepredstavljive, rušenja), »le nizko verjetnost.«

Poročilo Komisije 11. septembra, izdano leta 2004, ni niti omenilo uničenja WTC-7. Omrežna TV je uvedla zatemnitev posnetkov rušenja.

Končno je leta 2008 Nacionalni inštitut za standarde in tehnologijo (NIST) izdal poročilo o usodi WTC-7.

Po mnenju avtorjev je doslej neznani fizikalni pojav, »toplotna ekspanzija«, povzročil, da se je nebotičnik zrušil, tako da je ta pojav čudežno odstranil vso navpično oporo zgradbe in sprožil 2,5 sekunde absolutnega prostega pada, ki mu je sledilo približno pet sekund skoraj popolnega prostega pada stavbe…

»Po mnenju avtorjev je doslej neznani fizikalni pojav, 'toplotna ekspanzija', povzročil, da se je nebotičnik zrušil, tako da je ta pojav čudežno odstranil vso navpično oporo zgradbe in sprožil 2,5 sekunde absolutnega prostega pada, ki mu je sledilo približno pet sekund skoraj popolnega prostega pada stavbe…

Poročilo NIST je seveda smešno. Za podrobnosti si oglejte film Sedem, v katerem nastopa profesor Leroy Hulsey z Univerze na Aljaski, ki je vodil podrobno računalniško simulacijo uničenja te stavbe.

Vendar nam pravzaprav ni bilo treba čakati na Hulseyjevo poročilo. Poslušajte le Larryja Silversteina, tesnega prijatelja Benjamina Netanjahuja, ki je kupil Svetovni trgovinski center dva meseca pred 11. septembrom, podvojil zavarovanje in tisto jutro po naključju preskočil svoj običajni zajtrk na vrhu severnega stolpa. V dokumentarcu PBS America Rebuilds, predvajanem leta 2002, Silverstein prizna, da je 'potegnil' (torej porušil) tudi stavbo 7. Kasneje je zbral približno tri četrt milijarde dolarjev zavarovalnine za to stavbo, skupaj s štirimi milijardami za preostanek Svetovnega trgovinskega centra – plod njegove bizarne dvojne odškodninske trditve, češ da je bil žrtev dveh popolnoma ločenih in nepovezanih terorističnih napadov zaradi trka dveh letal,« opozarja Kevin Barrett.

Dejstvo, da so ameriške oblasti lagale in še vedno lažejo o zrušitvi WTC-7, postavlja vprašanje, o čem še lažejo - in kaže na le nekoliko manj očiten problem z rušenjem stolpov dvojčkov.

Tako kot stavba 7 sta stolpa Dvojčka izginila s pospeševanjem skoraj prostega pada, kar kaže, da so najbrž tudi njim odstranili vse njune navpične podpore s sinhrono natančnostjo.

Priče so poročale, da so slišale eksplozije. Gasilcem so povedali, da bo stavba 7 zrušena. CNN je poročal, da je padla, še preden je padla.

Tako kot nenaden propad stavbe 7 ni mogoče pripisati nekaj manjšim požarom nedoločenega izvora v pisarnah, prav tako nenadna, simetrična in popolna uničenja stolpov 1 in 2 ne morejo biti posledica naključne škode, ki so jo povzročili relativno skromni požari, ki jih je zanetil kerozin (gorivo).

»Toda stolpi so bili 'pretirano uničeni' (overkilled) pri nekonvencionalnem eksplozivnem rušenju, kar je v nasprotju z implozijo stavbe 7.

Dejansko je bilo uporabljene toliko eksplozivne sile, da so stolpe zdrobili v prah, da je večina vsebine zgradb, vključno z več kot 1100 človeškimi telesi, očitno izhlapela v nič.

In od 1.640 žrtev, ki so zapustile vsaj drobec nohta ali drobec kosti, ki ga je bilo treba vrniti z najbolj natančno operacijo presejanja in ločevanja v zgodovini, je bilo veliko njih razstreljenih na koščke, tako da je ostalo le nekaj delčkov kosti najdenih šele leta pozneje na strehah sosednjih stavb.«

»Na primer, iskanje leta 2010 je na strehi 40-nadstropne stavbe Deutsche Bank, 250 metrov od južnega stolpa, našlo še 76 drobcev človeških ostankov.

Prej je bilo s te strehe zbranih več kot 750 fragmentov človeških kosti, od katerih je vsak bil dolg manj kot pol palca.

Kako je lahko prišlo do množičnega eksplozivnega uničenja obeh stolpov ter izhlapevanja njegovih stanovalcev in njihove pisarniške opreme? Zmotno je prepričanje, da je šlo za naravni kolaps, ki ga je povzročila gravitacija, in to je ena tistih skrivnosti, zaradi katere se bodo bodoči zgodovinarji še praskali po glavi.«

»Eksplozivno uničenje Svetovnega trgovinskega centra, izvedeno tako, da bi jih (kvazi)verjetno lahko pripisali letalski nesreči in požarom, je zahtevalo ogromne količine denarja in strokovnega znanja ter notranji dostop do zgradb.

Ena pogosto spregledana zahteva je bila, da bi morali biti storilci, ki so toliko vložili v svoje dovršene načrte rušenja, 100-odstotno prepričani, da bodo letala zadela stavbe, da bi zagotovila pretvezo za rušenje. Zato niso mogli preprosto dovoliti radikalnim ugrabiteljem, da bi poskušali prevzeti nadzor nad letali in poskušali z njimi odleteti v stolpe. Verjetnost uspešnih zadetkov letala v zgradbo, glede na to, da v ZDA že desetletja ni bilo uspešnih ugrabitev, bi bila skoraj nič.

Storilci so torej morali nadzorovati letalski vidik 11. septembra, verjetno z daljinskim vodenjem letal proti tarčam. To bi pojasnilo, zakaj ni dokazov, da so bili kakršni koli domnevni ugrabitelji sploh na krovu domnevnih letal, in zato je obilo dokazov o nasprotnem.«

Zelo nenavadno delovanje ognja
Zelo nenavadno delovanje ognja... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Očitno so bili odgovorni močni insajderji. Vprašanje je, kateri insajderji?

11. september je bil novi Pearl Harbor neokonov. Šokantni posnetki 11. septembra in več kot 2000 žrtev so bili zelo podobni prvotnemu napadu na Pearl Harbor iz leta 1941, katerega psihološki učinek je spremenil 80-odstotno protivojno mnenje Američanov v gnezdo jeznih sršenov in vojnih hujskačev.

Kratek odgovor, s katerim bi se strinjala večina raziskovalcev tega vprašanja, je: 'neokonservativci'. Fanatično zvesti Izraelu in obupani v prizadevanjih, da bi ameriško vojsko obrnili proti njihovim muslimanskim sovražnikom, so avtorji 'Rebuilding America's Defenses' (september 2000) slavnostno napovedali, da bo tako želeni 'proces preobrazbe (ameriške zunanje in obrambne politike) ... verjetno dolgotrajen, brez katastrofalnih posledic in pospeševalnih dogodkov – kot bi bil novi Pearl Harbor.'

11. september je bil novi Pearl Harbor neokonov. Šokantni posnetki 11. septembra in več kot 2000 žrtev so bili zelo podobni prvotnemu napadu na Pearl Harbor iz leta 1941, katerega psihološki učinek je spremenil 80-odstotno protivojno mnenje v ZDA v gnezdo jeznih sršenov in vojnih hujskačev. Toda 11. september ni bil zasnovan samo za začetek invazij na Irak in Afganistan ali celo za uničenje 'sedmih držav v petih letih'. Njegov manj očiten, a pomembnejši namen je bil globoko in trajno vsaditi islamofobijo v zahodno podzavest.

Z enačenjem islama s terorizmom je 11. september zavedel Zahod, da je na izraelske sovražnike gledal kot na svoje.

Epidemija islamofobije, ki jo je sprožil 11. september, bo verjetno še naprej tlela in se širila še desetletja. Pravzaprav bo verjetno preživela samo cionistično entiteto.«

»Toda kljub napovedim PNAC 11. september ni prispeval k vzpostavitvi 'novega ameriškega stoletja'.

Čeprav je bila ameriška vojska uspešno ugrabljena in obrnjena proti izraelskim sovražnikom, je bila cena za sam (ameriški) imperij astronomska, ne le v smislu dolarjev, ampak tudi v smislu ugleda in mehke moči.

Medtem ko so se ZDA zagozdile v Zahodni Aziji in so se bojevale z državami, s katerimi bi se morale spoprijateljiti, sta se Rusija in Kitajska pojavili kot tekmici, da bi izzvali ameriško imperialno prevlado, pojavilo pa se je tudi zavezništvo BRICS, ki je napovedalo večpolarni svet. Ko se bo prah polegel, se bo verjetno videlo, da je 11. september pospešil propad ameriškega imperija za dve ali tri desetletja. In tudi cionistična entiteta bo kmalu potisnjena na pregovorno smetišče zgodovine, z 11. septembrom ali brez 11. septembra,« ocenjuje Kevin Barrett.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek