REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ostra opozorila Bidnu z Bližnjega vzhoda: Arabci so besni!

Ostra opozorila Bidnu z Bližnjega vzhoda: Arabci so besni!V depeši ameriškega veleposlaništva v Omanu je navedeno, da se močna podpora ZDA izraelskim akcijam v Gazi dojema kot sokrivda Washingtona pri grozodejstvih, ki veljajo za možne vojne zločine. Vir: Posnetek zaslona, X

Administracija ameriškega predsednika Josepha Bidna je prejela ostra opozorila ameriških diplomatov v arabskih državah, da močna podpora Združenih držav Amerike vojaški akciji Izraela v Gazi povzroča vse večjo jezo arabske javnosti do Washingtona, poroča CNN.

Erdoğan Blinknu: »Ko greš v Izrael in rečeš: 'Sem sem prišel ne samo kot državni sekretar ZDA, ampak tudi kot Jud,' bodo posledice.«

Ameriški diplomati so izrazili globoko zaskrbljenost zaradi naraščajoče jeze do ZDA, potem ko je Washington podprl pravico Izraela do obrambe na sicer okupiranih ozemljih po napadu Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih več kot 1400 Izraelcev.

Ameriško veleposlaništvo v Omanu je v sredo poslalo v Washington depešo, v kateri navaja, da se močna podpora ZDA izraelskim dejanjem v Gazi dojema kot sokrivda ZDA pri grozodejstvih nad civilnim palestinskim prebivalstvom, ki veljajo za možne vojne zločine.

Depeša z veleposlaništva v Omanu je bila poslana Svetu za nacionalno varnost Bele hiše, ameriški vohunski agenciji CIA in Zveznemu preiskovalnemu uradu (FBI).

V drugi depeši, ki jo je CNN pridobil z ameriškega veleposlaništva v Kairu, so Washingtonu posredovali komentar, objavljen v državnem egiptovskem časopisu, da sta »krutost predsednika Bidna in njegovo pomanjkanje empatije za trpljenje Palestincev presegla vse prejšnje ameriške predsednike«.

Jezo arabskega sveta je te dni občutil na lastni kožu tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken na njegovi turneji po Bližnjem vzhodu.

V ponedeljek ga na letališču v Ankari ni pričakal ne truški predsednik, ne zunanji minister...

Pod črto - ameriškega državnega sekretarja Blinkna na letališču ob prestolnici Turčije ni dočakal noben od visokih turških uradnikov.

Kar kaže na precej mrzlo dobrodošlico visokemu predstavniku Bidnove administracije.

Dobrodošlico sta Blinknu izrekla le ameriški veleposlanik v Turčiji in namestnik župana Ankare.

Turški predsednik (glede obiska ameriškega državnega sekretarja Blinkna v Turčiji): »Naše ministrstvo je k našemu gostu pristopilo na način, ki se spodobi za urad, ki ga predstavlja. Ko greš v Izrael in rečeš: 'Sem sem prišel ne samo kot državni sekretar ZDA, ampak tudi kot Jud,' bodo za to nastale posledice.« Vir: Posnetek zaslona, X

Predsednik Turčije Recep Tayyip Erdoğan je celo zavrnil srečanje z Bliknom.

V Ankari so potekali tudi srditi protesti med obiskom ameriškega zunanjega ministra Antonyja Blinkna.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek