REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odpihnjeni ameriški droni: Kako je Rusija z novo taktiko pregnala ameriške brezpilotnike z neba nad Črnim morjem

Odpihnjeni ameriški droni: Kako je Rusija z novo taktiko pregnala ameriške brezpilotnike z neba nad Črnim morjemMig 31 je odpihnil Svetovnega jastreba Vir:X

Smrtonosni napad na plaži v Sevastopolu 23. junija je sprožil jezne reakcije v Rusiji in številni komentatorji po vsem svetu so se spraševali, kaj se bo zgodilo zdaj.

Ameriški profesor John Mearsheimer je previdno ocenjeval, da ne prav veliko, kajti ker gre »Rusiji zelo dobro na bojišču« je seveda v interesu Rusije, da ne pride do take zaostritve, ki bi v konflikt zapletla celote NATO.

Rusiji je v interesu, da počasi in zagotovo napreduje na frontah, ne da bi se na zahodu zaradi tega preveč vznemirili. In prav to se sedaj dogaja.

Rusija dan za dnem osvaja vasi in počasi kuha »Nato žabo«.

Smrtonosni napad na plaži v Sevastopolu 23. junija je sprožil jezne reakcije v Rusiji in številni komentatorji po vsem svetu so se spraševali, kaj se bo zgodilo zdaj. In res se je zgodilo - Rusi so odpihnili ameriške drone...

Vsako izgubo na zahodu ocenijo kot »nepomembno« kot še »eno vas« ali »uničeno mesto« brez »strateškega pomena«, toda vse te spremembe počasi in zagotovo vodijo do poraza Ukrajine.

In zveze NATO.

Po drugi strani pa je tudi v Ukrajini vodstvu države jasno, da je vpletanje zveze NATO in ZDA še posebej še edina stvar, ki jih lahko reši pred popolnim porazom.

Novi ruski obrambni minister Andrej Belousov je nato od vojske zahteval, da pripravi serijo »protiukrepov« zaradi delovanja ameriških brezpilotnikov, ki nad črnim morjem ne le opazujejo, pač pa dejansko usmerjajo napade z raketami in letali na rusko ozemlje.

Pri teh napadih vse aktivnosti dejansko izvajajo ZDA z zaveznicami, Ukrajina pa je le posrednik.

Kmalu zatem so se pojavile informacije, da je Rusija v odgovor na uporabo ameriških raket ATACMS na Krimu, ki so na plažah ubile štiri ljudi (od tega dva otroka, več kot 150 pa ranile) že sestrelila prvo ameriško brezpilotno letalo.

Toda pokazalo se je, da gre za lažne novice.

Istočasno pa so se pričele pojavljati zgodbe o nekakšnem, menda popolnoma naključnem »bližnjem srečanju« ameriških brezpilotnikov z ruskimi letali.

Kaj se je res zgodilo nam je pravkar, s pomočjo podatkov ruskih vojaških blogerjev razkril zmeraj dobro obveščeni dopisnik in avstralske gore list John Helmer.

Od 24. junija naprej namreč ameriških brezpilotnikov ni bilo mogoče več zaslediti nad Črnim morjem.

Nekaj se je očitno zgodilo.

Ameriški obrambni minister, general Lloyd Austin, je nato 25. junija po telefonu govoril s svojim ruskim kolegom, obrambnim ministrom Andrejem Belousovim šlo je za njun prvi pogovor, odkar je Belousov maja zamenjal Sergeja Šojguja.

Na brifingu v Pentagonu niso o vsebini povedali nič, razen da je bil Pentagon tisti, ki je sprožil klic, ne ruska stran.

Na brifingu v Pentagonu niso o vsebini povedali nič, razen da je bil Pentagon tisti, ki je sprožil klic, ne ruska stran. Razlog za to je bil, da so ruske zračne sile »začele na nov način napadati brezpilotna letala ameriške zračne sile Global Hawk.«

Nato je ministrstvo za obrambo objavilo, da je Belousov opazil »povečano intenzivnost poletov strateških brezpilotnih letal Združenih držav nad Črnim morjem« in »naročil generalštabu oboroženih sil Ruske federacije, naj sprejme ukrepe za hitro odzivanje na provokacije«.

Razlog za to je bil, da so ruske zračne sile »začele na nov način napadati brezpilotna letala ameriške zračne sile Global Hawk.«

Njihovo delovanje je bilo preneseno iz Sigonelle v Italiji v letalsko bazo Kogălniceanu blizu Constance v Romuniji.

Operacija elektronskega bojevanja za vodenje ukrajinskih raketnih napadov na Krim je bila prenesena z brezpilotnih letal na letala s posadko in z ameriških zračnih sil (USAF) na Kraljeve zračne sile (RAF).

Rakete Storm Shadow britanske izdelave, ki so jih izstrelila ukrajinska letala, so nato zamenjale ATACMS in začeli so se novi napadi na Sevastopol.

Ruska reakcija je bila uničenje ukrajinskih letališč, s katerih so se te izstrelitve začele, in letala, ki so jih izstrelila.

Rusko obrambno ministrstvo je 2. julija poročalo, da je bilo »zaradi skupinskega napada s preciznim orožjem na letališče uničenih pet letal Su-27 sovražnih zračnih sil, dve pa poškodovani. Ruska protizračna obramba je sestrelila še dve ukrajinski letali, MiG-29 in Su-27.« Ciljano letališče je bilo Mirgorod blizu Poltave na severovzhodu, o čemer smo že poročali.

Ruski vojaški blogerji so poročali o »zračni evakuaciji ameriških zemeljskih žrtev z območja Nikolajeva«, od koder so bile izstreljene rakete ATACMS, prek poljskega mejnega vozlišča Rzeszów.

Tako se torej še naprej bije vojna med ZDA, Veliko Britanijo in Rusijo.

Ruske zračne sile so oblikovale taktiko prestrezanja ameriških brezpilotnih letal z izbruhi zračne turbulence, tako močne, da so njihove operaterje prisilile k umiku. Prvi preizkus taktike je bil 24. junija.

Dva vodilna vojaška blogerja, Boris Rožin iz kanala Colonel Cassad in Mihail Zvinčuk iz Rybarja, ostajata skeptična. »Centri odločanja se v celoti zavedajo [problema z droni v Črnem morju]. Toda po vseh prestopih rdečih črt in kljub grozečim izjavam, da se sestreli ameriški RQ-4, tega ni storil nihče.«

Pozno 27. junija je ruski vojaški blog Militarist poročal o operaciji kraljevih zračnih sil (RAF) nad Črnim morjem z letali za elektronsko bojevanje Rivet Joint, ki so jih spremljali lovci Typhoon.

Kanal Mudraya Ptitsa Jevgenija Krutikova je nato poročal, da je bila ta operacija RAF, običajno s sedežem v Waddingtonu v Angliji, prestavljena v letalsko bazo Kogălniceanu blizu Constante v Romuniji.

Sporočila za javnost Nata in RAF to romunsko operacijo imenujejo »okrepljeno zračno nadzorovanje«.

V prejšnjih operacijah so letala Rivet Joint ostala v romunskem območju letalskih informacij in so bila brez lovskega spremstva; ker je bil doseg razširjen bližje Krimu, so bili dodani Tajfuni.

V ponedeljek, 1. julija, sta bila dva nova raketna napada na območje Sevastopola.

Čeprav so bile »ukrajinske« rakete prestrežene in uničene v zraku, je Boris Rožin, vodja vojaškega bloga Colonel Cassad, trdil, da je »trenutno boj med streljanjem protizračne obrambe in prihajajočimi [projektili] nezadovoljiv.«

Po Rozhinovih poročilih sta bila v ponedeljek dva vala ukrajinskih raket, prvi malo po 2. uri popoldne, drugi pa malo pred 7. uro zvečer.

Dnevno poročilo ministrstva za obrambo v Moskvi je objavilo, da je bilo sestreljenih osem raket Storm Shadow, ki so jih izdelali in usmerili Britanci.

Toda opazna je še ena razlika.

Ameriške ATACMS so po pregonu ameriških dronov iz Črnega morja znova nadomestile rakete Storm Shadow...

Italijanska vojaška spletna stran za spremljanje Itamilradar pa kaže, da dronov USAF Global Hawk nad Črnim morjem ni več mogoče videti.

In zakaj?

V poročilu Tsargrada 1. julija vojaški analitik Vladislav Šlepčenko poroča, da so ruske zračne sile oblikovale »taktiko prestrezanja ameriških brezpilotnih letal z izbruhi zračne turbulence, tako močne, da so njihove operaterje prisilile k umiku. Prvi preizkus taktike je bil 24. junija.«

Povedano preprosto – ruski MiG 31 naj bi namreč v mednarodnem prostoru, kjer je letel izvidniški Global Hawk priletel s hitrostjo 2-3 Macha (dvojna ali trojna hitrost zvoka) izjemno blizu ameriškega brezpilotnika.

Ta naj bi zaradi izrednih turbolenc izgubil vzgon in pričel nenadzorovano padati.

Letalo naj bi njegovi »piloti« sicer uspeli stabilizirati, a so dragoceno letalo takoj umaknili v domače oporišče.

Orožje torej ni bilo uporabljeno, toda Rusija je dosegla namen.

To je torej različica taktike »izpusta goriva« dveh Su-27, ki sta 14. marca 2023 sklatili ameriški dron, MQ-9 Reaper, v Črno morje.

Pri drugem preletu naj bi takrat eno od ruskih letal celo zadelo dron, ki se je »okopal« tudi v velikem oblaku kerozina, kar vsekakor ni bilo predvideno in ni dobro za njegov motor…

Ta zadnji ruski uspeh je nato sprožil telefonski klic generala Austina v Moskvo.

Rusko obrambno ministrstvo je odgovorilo, da je bila akcija odgovor na »intenziviranje obveščevalnih dejavnosti proti interesom Ruske federacije« in da bo Rusija »na vse provokacije odgovorila enako.«

To je bil razlog za spremembo na strani NATO.

Ta sprememba ima velike posledice na učinkovitost »zahodnega« nadzora ukrajinsko-ruske fronte ter usmerjanje napadov zoper Rusijo.

Brezpilotna letala so bila umaknjena iz preletov Črnega morja, nadomestili pa so jih preleti velikih letal za elektronsko opazovanje.

Pa še ta letala po novem letijo v spremstvu lovcev.

Ta letala seveda ni mogoče preprosto »odpihniti«, ker so prevelika in bolje varovana.

Toda hkrati ima ta sprememba velike posledice na (poslabšano) učinkovitost »zahodnega« nadzora ukrajinsko-ruske fronte ter usmerjanje raketnih in drugih napadov zoper Rusijo.

Kakšne, bomo še pojasnili v naslednji objavi…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek