REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Obkoljevanje se nadaljuje: ruske sile osvobodile Azovstal, ukrajinska vojska ujeta v več novih »kotlov« v Donbasu

Obkoljevanje se nadaljuje: ruske sile osvobodile Azovstal, ukrajinska vojska ujeta v več novih »kotlov« v DonbasuKotli za nacije. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Rusija naj bi se bližala osvoboditvi celotne regije Lugansk, doslej naj bi osvobodili 95 odstotkov ozemlja obeh osamosvojenih republik.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je predsednika Rusije Vladimirja Putina obvestil o popolni osvoboditvi jeklarne Azovstal v Mariupolu, kjer so se predali vsi ukrajinski vojaki ter pripadniki neonacističnih bataljonov.

Bitka za Mariupol je tako končana, ruske sile so dokončno prevzele nadzor nad jeklarno v Azovstalu.

Rusija naj bi se bližala osvoboditvi celotne regije Lugansk, doslej naj bi osvobodili 95 odstotkov ozemlja obeh osamosvojenih republik.

Ruske sile so ujele tudi Denisa Prokopenka (Redkev), Svjatoslava Palamarja (Kalin) in Sergeja Volinskega (Volin).

Za Svjatoslava Palmarja so na družbenih omrežjih zapisali, da se je »prišel boriti proti Rusom, da bi maščeval dedka in izgubo Karelije, končal pa je v ruskem ujetništvu in doživel poraz kot njegov dedek« med drugo svetovno vojno.

Vojaki, ki so bili tedne ujeti v industrijskem kompleksu Azovstal, so po oceni zahodnih medijev »postali simbol odločnega odpora Ukrajine proti ruski invaziji.«

V resnici so se skrivali za živimi ščiti - za civilisti, jim preprečevali beg na varno, jih ubijali na kontrolnih točkah, uničevali civilno infrastrukturo...

In s svojim delovanjem ogrožali civiliste, ki jih zaradi večinske proruske usmerjenosti Ukrajinci v resnici sploh niso marali.

Katere vrednote so branili, so si mnogi za zmeraj zapisali tudi na svoja telesa (fotografiji, zgoraj).

»Od 16. maja se je predalo 2439 nacistov bataljona Azov in ukrajinskih vojakov v tovarni Azovstal. Danes, 20. maja, se je predala zadnja skupina 531 borcev,« je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Za ranjene so poskrbeli v bolnišnicah, kot kažejo posnetki (zgoraj).

Konašenkov je dodal, da se je predal tudi vodja neonacistov, ki so ga iz jeklarne odpeljali v posebnem oklepnem vozilu zaradi sovraštva prebivalcev Mariupola.

»Tako imenovanega 'poveljnika' azovskih nacistov so iz tovarne prepeljali s posebnim oklepnim vozilom zaradi sovraštva prebivalcev Mariupola in želje, da bi ga usmrtili zaradi številnih grozodejstev,« je poudaril tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Ključna dogajanja pa so se odvila že 19. maja, ko se je predala prva večja skupina skrajnežev, ki so se skrivali v labirintih jeklarne Azovstal.

Sedaj bodo prostore očistili deminerji in specialci, ogledali pa si jih bodo tudi forenziki.

Iz Azovstala je bilo rešenih tudi 177 civilistov, med njimi 85 žensk in 47 otrok, ki so jih neonaciosti uporabljali kot živi ščit, je že pred tem sporočil ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Sedaj bodo prostore očistili deminerji in specialci, ogledali pa si jih bodo tudi forenziki.

V tunelih naj bi bilo v hladilnicah tudi okoli 200 trupel padlih vojakov, ki jih bodo identificirali in nato zakopali drugje, v začasne grobove.

Pogovor s poveljnikom Azovcev - »Volynom« - je potekal takole:

OVSE se osredotoča na civilno prebivalstvo in vojne ujetnike, saj so napadi na civiliste, poboji, ugrabitve in mučenje najbolj pereča vprašanja.

- Greste vsi ven?

 - Da.

 - Je še kdo na ozemlju tovarne?

- Celotna 36. brigada in njeni poveljniki so zdaj tukaj z mano. Na ozemlju tovarne ni več marincev.

- Ali so na ozemlju tovarne tujci?

- Na splošno so bili.

- VIP osebe?

- Ne vem o tem.

- Kdo je bil, kje so bili?

- V enotah oboroženih sil Ukrajine so tudi tujci.

- Ali so bili tujci vodilni?

- Ne poznam nobenega tujca, ki bi dajal kakršna koli navodila.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) sicer širi svojo preiskavo glede kršitev človekovih pravic med rusko invazijo v Ukrajini, zato bo v ta namen v državo poslala posebno skupino opazovalcev.

OVSE se osredotoča na civilno prebivalstvo in vojne ujetnike, saj so napadi na civiliste, poboji, ugrabitve in mučenje najbolj pereča vprašanja.

Po posnetkih, ki smo jih lahko videli do sedaj je bila velika večina takšnih ravnanj storjena s strani ukrajinske vojske, kar bi za OVSE lahko predstavljalo resen problem.

To kaže tudi primer (zgoraj) družine, ki so jo pripadniki ukrajinske vojske zaprli v klet in na vrata pričvrstili mine in ročne bombe, ki bi eksplodirale v primeru odpiranja vrat.

Rešili so jih ruski deminerji.

Medtem pa so se začele bitke za Severnodoneck.

Mesto je obkoljeno z vzhoda, severa in juga, po položajih obrambe pa tolčejo tudi z velikanskimi, 240-milimeterskimi minometi »Tyulpan«.

Na nebu se vodijo bitke med protizračnimi sistemi in brezpilotnimi letalniki.

V tem primeru je pet milijonov dolarjev vreden turški dron Bayraktar izgubil boj z ruskim sistemom »Tor«.

Ruske in sile Luganske ljudske republike (LLR) so medtem osvobodile tudi Troitskoye.

Priprava za ta prodor je bilo zavzemanje Popasnaje, ki se nahaja na strateško pomembni planoti.

Srbski vojak-prostovoljec in ostrostrelec Dejan Berić, ki se bori na strani ruskih sil poroča o dogajanju tako: »V zadnjem streamu sem govoril o napredovanju ukrajinske vojske v nekaterih smereh in bil sem presenečen, da jih naši ne napadajo z letalstvom. Včeraj se je vse postavilo na svoje mesto, pustili so jih v globino, nato jih je topništvo in letalstvo enostavno zmlelo, živi pa so ostali v obroču. Videti je, kot da obstaja izhod le v eno smer.

Vendar to smer pokriva naše topništvo. Ukrajinci so se pripravljali na veliko bitko, celotno fronto. Pritegnili so okoli 90.000 ljudi in veliko opreme. Vendar se je naša taktika po izgubah v prvih dneh vojne spremenila. Zdaj se ustvarja veliko majhnih obročev in se uničujejo skupine, ki so padle v njih.«

Priprava za ta prodor je bilo zavzemanje Popasnaje, ki se nahaja na strateško pomembni planoti. Video animacija kaže, kako je potekala operacija v tej smeri.

Zelo pomembno je bilo, da je padla Viktorovka.

To kaže, da je prišlo do kolapsa ukrajinske skupine blizu Popasnaje.

Medtem se nadaljujejo tudi strahoviti udari ruske vojske na infrastrukturo ukrajinskih sil.

V Harkovu je prišlo do raketnega napada na zgradbo, v kateri je ukrajinska vojska skladiščila strelivo.

Vse več je tudi posnetkov predaj ukrajinskih teritorialcev.

Ti na posnetku (zgoraj) so se hitro predali, ko so ugotovili, da so naleteli na - Čečene.

Vse več dela pa je tudi za ujete pripadnike ukrajinske vojske.

Ti imajo sedaj bolj žalostno, a nujno potrebno nalogo – z osvobojenih ozemelj odnašajo trupla svojih tovarišev (zgoraj).

Nekateri drugi ukrajinski vojaki se, kot ta na zgornjem posnetku, pritožujejo, da so že tri dni pod ognjem ruskega topništva in še zmeraj ni nobene pomoči s strani njihovega poveljstva.

Za kakšne udare gre pa kaže delovanje večcevnih metalcev raket, ki so že od druge svetovne vojne specialnost ruskih kopenskih sil.

Ima jih tudi ukrajinska vojska, vendar odgovarja s precej manj nasprotnimi udari. Metalci prav zato takoj po salvah spremenijo položaj.

V Avdiivki sta se dva ukrajinska tanka poskusila prebiti iz obroča (posnetek spodaj).

Toda pričakal ju je ogenj ruskega topništva, ki se mu zaradi pogleda iz drona nista uspela izogniti niti z begom v goščavo.

Ukrajinske sile imajo težave z dostavo opreme in vojakov do fronte tudi zaradi vse bolj razrušene infrastruktrure.

To (zgoraj) so na primer posledice udara na železniško križišče Malin v Žitomirju.

Kaj torej sledi?

Kot kaže to poročilo (spodaj), so ruske in zavezniške sile pričele uporabljati drugačno taktiko, ki že daje prve uspehe.

Ruska vojska je v Donbasu začela uporabljati taktiko malih kotlov.

Po mnenju ukrajinskih analitikov iz skupnosti Zrada so ruske čete zaradi nezmožnosti zapiranja enega samega velikega kotla nad celotno skupino ukrajinske vojske (AFU) v Donbasu spremenile taktiko in so osredotočene na zapiranje »majhnih kotlov.«

Po mnenju ukrajinskih analitikov iz skupnosti Zrada so ruske čete zaradi nezmožnosti zapiranja enega samega velikega kotla nad celotno skupino ukrajinske vojske (AFU) v Donbasu spremenile taktiko in so osredotočene na zapiranje »majhnih kotlov.«

Ti kotli naj bi obsegali, s številkami ki kažejo na število potencialno ujetih vojakov:

Severodonetsk - približno 2000 vojakov;

Gorskoe + Golden - do 3000 vojakov;

Lisichansk - do 10 tisoč vojakov oboroženih sil Ukrajine;

Svitlodarsk - okoli 2000 vojakov;

Avdiivka + Vasilevka - samo 4000 vojakov.

Opozoriti je treba, da generalštab oboroženih sil Ukrajine razume resnost razmer in poskuša okrepiti združevanje obrambnih enot, vendar je položaj poslabšan zaradi padca morale in slabega psihološkega stanja vojske.

Ključni razlog za to pa je seveda - predaja Azovstala, opozarjajo analitiki.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek