REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

NYT: Ukrajini grozi »kaskadni kolaps fronte«

NYT: Ukrajini grozi »kaskadni kolaps fronte«Ukrajinski vojak Vir: Telegram

Čedalje večje pomanjkanje streliva in utrujenost zaradi nenehnih bojev v Ukrajini bosta najverjetneje prisilila Kijev, da zapusti svoje trenutne položaje na fronti, razen če prejme novo pomoč z Zahoda, je v petek poročal New York Times.

Časnik je zapisal, da se ukrajinska obramba v bližini ključne trdnjave Avdejevka v ruski regiji Doneck šibi zaradi neusmiljenih napadov, težave Kijeva pa presegajo eno samo bitko.

Kot kažejo posnetki s fronte, novi poveljnik ukrajinske vojske Sirski že pošilja mobilizirance proti mlinu za meso, kjer jih čaka nekaj deset težkih bomb dnevno.

Vojaki gledajo, kadijo in se jim nič ne mudi naprej...

Ukrajinske enote so, dodaja Times, izčrpane in trpijo zaradi pomanjkanja orožja in streliva, zlasti kar zadeva sisteme zračne obrambe.

Po navedbah neimenovanih ameriških uradnikov, s katerimi se je pogovarjal portal, ima Kijev dovolj sredstev za zračno obrambo le do marca, razen če prejme nove pošiljke.

To še zdaleč ni gotovo, saj so ZDA – glavni zagovornik Ukrajine – ukleščene v »kongresni zastoj« zaradi zahteve predsednika Joeja Bidna za odobritev zakona o varnosti v vrednosti 118 milijard dolarjev, od tega pa je 60 milijard dolarjev namenjenih Kijevu.

Številni republikanci niso bili pripravljeni podpreti ukrepa, saj so trdili, da premalo prispeva k izboljšanju varnosti na meji z Mehiko, čemur je Biden namenil bistveno manj sredstev.

Zahodni uradniki menijo, da je leta 2024 brez pomoči ZDA »kaskadni kolaps vzdolž fronte resnična možnost«, piše v članku.

Kljub temu menda ocenjujejo, da bo trajalo vsaj še nekaj mesecev, da bo pomanjkanje vzelo davek.

Po mnenju analitikov bi lahko do marca Ukrajina imela težave z izvajanjem lokalnih protinapadov, do poletja pa bi lahko Kijev že težko odbijal ruske napade.

Brez stalne podpore ZDA viri NYT pravijo, da »je težko videti, kako bo Ukrajina lahko obdržala svoje trenutne položaje na bojišču.«

Ukrajinski uradniki so se večkrat pritožili nad pomanjkanjem streliva in to označili za »zelo resničen in pereč problem.«

Denar seveda zahodne države lahko natisnejo, a orožja ne moreš kar natisniti. In hitrost padanja že na pol presekane Avdejevke kaže, da bo padla še februarja, ravno prav, da še dodatno pomaga k zmagi Vladimirja Putina na volitvah.

Medtem je Financial Times v petek poročal, sklicujoč se na visokega uradnika EU, da »Evropejcem ne bo lahko nadomestiti ZDA« v smislu vojaške pomoči.

Lansko leto je EU objavila ambiciozen načrt, da bo Ukrajini zagotovila 1 milijon granat do pomladi 2024.

Vendar se EU še vedno trudi izpolniti to obljubo, pri čemer je najvišji diplomat EU Josep Borrell dejal, da bo Kijev prejel le polovico te količine do marca.

Rusija je večkrat obsodila zahodne pošiljke orožja Ukrajini in opozorila, da bodo le podaljševale konflikt, ne da bi spremenile končni izid.

Težava EU in ZDA pa je še drugje – v pomanjkanju industrijskih kapacitet za izdelavo orožja.

Denar seveda zahodne države lahko natisnejo, a orožja ne moreš kar natisniti.

In hitrost padanja že na pol presekane Avdejevke kaže, da bo padla še februarja, ravno prav, da še dodatno pomaga k zmagi Vladimirja Putina na volitvah.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek