REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

NYT: Medtem ko Rusija napreduje, NATO razmišlja o pošiljanju »inštruktorjev« v Ukrajino!

NYT: Medtem ko Rusija napreduje, NATO razmišlja o pošiljanju »inštruktorjev« v Ukrajino!Tako se vidita Macron in NATO... Vir: Posnetek zaslona, X

Zaveznice v Natu so vse bližje pošiljanju vojakov v Ukrajino »za urjenje ukrajinskih sil«, kar bi »pomenilo še eno prestopanje prejšnje rdeče črte in bi lahko Združene države in Evropo bolj neposredno potegnilo v vojno,« poroča New York Times.

Pomanjkanje vojakov v Ukrajini je doseglo kritično točko, njen položaj na bojišču v zadnjih tednih pa se je resno poslabšal, ko je Rusija pospešila svoje napredovanje, da bi izkoristila zamude pri pošiljkah ameriškega orožja, poroča ameriški časnik.

Zaradi tega so ukrajinski uradniki zaprosili svoje ameriške in kolege iz Nata, naj pomagajo usposobiti 150.000 novih nabornikov bližje fronti za hitrejšo napotitev.

General Charles Q. Brown, načelnik združenih načelnikov štabov ameriške vojske je dejal, da se zdi, »da je napotitev inštruktorjev Nata neizogibna

Doslej so Združene države rekle »ne«, vendar je general Charles Q. Brown mlajši, načelnik združenih načelnikov štabov ameriške vojske v četrtek dejal, da se zdi, »da je napotitev inštruktorjev Nata neizogibna

»Sčasoma bomo tja prišli,« je dejal.

Zaenkrat je razkril, da bi prizadevanje v Ukrajini ogrozilo »kup inštruktorjev Nata« in bi najverjetneje pomenilo odločitev, ali uporabiti dragoceno zračno obrambo za zaščito inštruktorjev namesto kritične ukrajinske infrastrukture v bližini bojišča.

General Brown se je o tem z novinarji pogovarjal na svojem letalu, na poti na srečanje Nata v Bruslju.

»Kot del Nata bi bile Združene države v skladu s pogodbo zavezništva dolžne pomagati pri obrambi pred kakršnim koli napadom na inštruktorje, kar bi Ameriko lahko potegnilo v vojno,« piše New York Times.

Bela hiša je bila doslej »neomajna«, da ameriških vojakov, vključno z inštruktorji, ne bo poslala na teren v Ukrajini.

Administracija Joeja Bidna je tudi pozvala zaveznice Nata, da »naj ne pošiljajo svojih enot« v Ukrajino.

Vir: Posnetek zaslona, X

Toda februarja je francoski predsednik Emmanuel Macron dejal, da »ničesar ne bi smeli izključiti«, ko gre za napotitev zahodnih enot v Ukrajino.

Ob tem so nekatere članice zveze NATO že izrazile pripravljenost, da sedaj tudi »uradno« (ogromno jih je tam že »neuradno«) pošljejo svoje vojake v Ukrajino.

Estonska vlada ni izključila možnosti pošiljanja vojakov v zahodno Ukrajino, ki bi prevzeli zaledne vloge, kar bi lahko ukrajinskim vojakom omogočilo odhod na fronto, je ta teden dejal estonski svetovalec za nacionalno varnost.

Litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis je prejšnji teden v intervjuju za The Guardian podprl Macronovo stališče.

»Naše enote so pred vojno urile Ukrajince v Ukrajini,« je priznal in dodal: »Torej bi bila vrnitev k tej tradiciji povsem izvedljiva.«

Ameriška vojska je izvedla usposabljanje za ukrajinske enote na Poljskem, v Nemčiji in Združenih državah, vendar je »umik vojakov iz Ukrajine zamuden,« poroča NYT.

NYT pri tem ne omeni, da je tudi 12-tedensko usposabljanje veliko prekratko za usposabljanje enot. Rusi svoje enote usposabljajo že več kot leto dni.

Pri tem zamolči dejstvo, da so velika ovira pri tem usposabljanju tudi prebegi ukrajinskih vojakov. V povprečju jih dezertira 25 odstotkov, v zadnjem času pa vse več.

»Ameriško in zavezniško usposabljanje ni bilo vedno uspešno. Pred ukrajinsko protiofenzivo lani poleti so ameriški vojaki v Nemčiji zagotovili urjenje ukrajinskih enot o manevrskem bojevanju, odstranjevanju min in drugih nalogah. Toda naučiti se usklajene uporabe tankov, topništva in pehote je težko, zlasti v kratkem 12-tedenskem obdobju. Težavo še zaostruje to, da se Ukrajinci soočajo z bojnim poljem, ki je precej drugačno in intenzivnejše od tistega, na katerem so se v zadnjih letih bojevale ameriške sile,« piše NYT.

Pri tem ne omeni, da je tudi 12-tedensko usposabljanje veliko prekratko za usposabljanje enot. Rusi svoje enote usposabljajo že več kot leto dni.

NATO je prejšnji mesec prosil generala Christopherja G. Cavolija, vrhovnega poveljnika zavezniških sil za Evropo, naj pripravi načrt za usposabljanje ukrajinskih vojakov na zahodu države, predvsem v Lvovu, ob meji s Poljsko.

Toda Rusija je že bombardirala Lvov, tudi pred nekaj tedni, ko so ruske rakete zadele tamkajšnjo kritično infrastrukturo.

NY Times tudi priznava, da so v Ukrajini že tudi strokovnjaki, ki menda v »majhnem številu popravljajo« protiletalske sisteme Patriot.

Napoved glavnega poveljnika ameriške vojske kaže, da se NATO nahaja na spolzkem terenu in vse hitreje drsi v neposreden spopad z rusko vojsko v Ukrajini.

Zahodne zaveznice v zvezi NATO so ob tem doslej v dveh letih prestopile že celo vrsto omejitev, ki so si jih najprej postavile same, zato je povsem mogoče, da bodo prestopile tudi to »rdečo črto«.

Napoved glavnega poveljnika ameriške vojske kaže, da se NATO nahaja na spolzkem terenu in vse hitreje drsi v neposreden spopad z rusko vojsko v Ukrajini.

Očitno je, da se ZDA delajo »zadržane« in prepuščajo pošiljanje »topovskega mesa« v obliki inštruktorjev zveze NATO ostalim »neposlušnim« zaveznicam, čeprav je odločitev o tem že dobila zeleno luč šefa ameriške vojske.

Bodo med inštruktorji v Ukrajini tudi slovenski vojaki? Povsem mogoče.

ZDA namreč poskušajo odložiti popoln propad ukrajinske vojske vsaj do novembra letos, ker bodo takrat v ZDA potekale volitve in bi poraz Ukrajine slabo vplival na ratinge Joeja Bidna.  

Vsekakor pa je zelo verjetno, da bodo prav enote zveze NATO v Ukrajini prioritetna tarča ruskih sil, kot je Rusija že napovedala.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek