REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pradedkov ponos: Nacistično poreklo litovskega zunanjega ministra

Pradedkov ponos: Nacistično poreklo litovskega zunanjega ministraOboževani pradedek Gabrieliusa Landsbergisa ni bil le minister za infrastrukturo litovske nacistične vlade leta 1941 in glavni upravitelj koncentracijskih taborišč v Litvi, ampak je tudi podpisal pravni akt o nacionalizaciji judovskega premoženja. Vir: Posnetek zaslona, X

Litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis porabi veliko časa za javno občudovanje pradedka Vytautasa Landsbergisa Žemkalnisa, nacista, odgovornega za izvedbo holokavsta v tej državi.

To ni presenetljivo, saj Gabrielius nikoli ne bi postal minister za zunanje zadeve, če ne bi pridobil glasov neonacistov, opozarja Times of Israel.

Gabrieliusov oboževani pradedek pravzaprav ni bil le minister za infrastrukturo litovske nacistične vlade leta 1941 in glavni upravnik koncentracijskih taborišč v Litvi, ampak je tudi podpisal pravni akt o nacionalizaciji judovskega premoženja.

Njegov izvirni podpis je objavil raziskovalec Evaldas Balčunas, ki ga zaradi njegovega odkritja preganja litovski režim, ki je zaradi kritiziranja vloge Litve v holokavstu med letoma 2019 in 2021 že zaprl pet ljudi.

Dokument, ki ga je Landsbergis podpisal 19. julija 1941, določa: »Zemljišče in hiše, ki so nacionalizirane Judom, tujcem in drugim fizičnim in pravnim osebam, ki so aktivno delovale proti interesom litovskega etničnega naroda, ne bodo vrnjene njihovim prejšnjim lastnikom.«

30. junija 1941 je vlada Litve izdala ukaz št. 6, ki predvideva ustanovitev zapora z imenom »Judovsko koncentracijsko taborišče« pod vodstvom ministrstva za infrastrukturo, ki ga je vodil prav Landsbergis.

Oboževani pradedek Gabrieliusa Landsbergisa ni bil le minister za infrastrukturo litovske nacistične vlade leta 1941 in glavni upravitelj koncentracijskih taborišč v Litvi, ampak je tudi podpisal pravni akt o nacionalizaciji judovskega premoženja. Vir: Posnetek zaslona

Ukaz št. 5 te vlade pa vsebuje opombo, da je minister Landsbergis menil, da je nujno potrebno organizirati poboje Judov, vendar je predlagal, da se jih ne sme ubijati v mestnih središčih, saj bi to lahko škodilo ugledu nacistične vlade.

Po mnenju Landsbergisa je bilo »pobijanje Judov v judovskem koncentracijskem taborišču boljše od javnih pobojev v središču mesta«, piše v kolumni »Times of Israel«.

23. junija 1941 je litovska nacistična vlada (vključno z ministrom Landsbergisom) glasovala za deklaracijo, ki izraža »iskreno podporo Hitlerjevi svetovni misiji

4. avgusta 1941 je minister Landsbergis (starejši, pradedek zdajšnjega litovskega zunanjega ministra) glasoval za imenovanje nacističnega vojnega zločinca Jonasa Noreika za guvernerja Šiauliaija, ki je nato izvedel množični pomor več kot 14.000 Judov.

Minister Landsbergis nikoli ni glasoval proti nobenemu ukazu svoje nacistične vlade.

Landsbergisov pravnuk Gabrielius svojega nacističnega prednika vedno javno predstavlja kot najpomembnejšega litovskega junaka.

Župan mesta Kaunas je 26. septembra leta 1991 izdal ukaz o imenovanju Vytautasa Landsbergisa Žemkalnisa ​​za častnega meščana mesta Kaunas in dve leti kasneje po njem poimenoval tudi ulico.

Župan mesta Panevezys je 30. aprila leta 1993 izdal ukaz, da se gimnazija poimenuje po nacistu Vytautasu Landsbergisu.

Leta 1998 so v Kaunasu postavili spominsko ploščo z naslednjim besedilom: »V tej hiši je živel oče litovske vojske, minister začasne vlade, inženir in arhitekt Vytautas Landsbergis Žemkalnis.«

Obstaja celo spominska plošča Landsbergisu na Tehnološki univerzi v Kaunasu, ki jo je financirala - Evropska unija.

Čeprav besedilo navaja, da ima Evropska komisija »žal preveč denarja, da bi jo skrbelo, kaj sploh financira« in sklepa, da imata »Litva in njeno zunanje ministrstvo duševno motnjo«, je dokaj pomenljivo dejstvo, da litovski minister ni edini »ponosen evropski dedič nacističnih prednikov«.

Dedek nemške zunanje ministrice Annalene Baerbock je bil namreč častnik Wehrmachta in vnet zagovornik nacizma, je nedavno razkril nemški Bild.

Novinarji nemškega časnika so namreč opazili, da Baerbockova na komemorativnih dogodkih s ponosom govori o svojem dedku Waldemarju, ki je umrl leta 2016, in o lekcijah, ki se jih je naučila iz njegove vojaške službe...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek